Raste broj zavisnika od sintetičkih droga

2
bolest zavisnosti

Dr Marina Roganović

dr Marina Roganović

U Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Dobroti broj narkomana koji su na liječenju nije se bitno promijenio i standardno je u ovoj ustanovi devet kreveta za liječenje zavisnika od psihoaktivnih supstanci i 12 kreveta za zavisnike od alkohola.

Broj zavisnika od heroina nije u porastu, kazala je za Skala radio dr Marina Roganović, subspecijalista za bolesti zavisnosti.

Na red za liječenje se čeka prema listi koja je objavljena na sajtu bolnice.

Pacijenti koji čekaju na liječenje su samo oni koji imaju izrečene sudske mjere i njih je dvadesetak.

U saradnji sa zatvorom došlo se do zaključka da je neke mjere moguće sprovesti i u zatvoru, što omogućava da se lista tzv. sudskih pacijenata smanji.

Lista čekanja za pacijente koji nemaju sudske mjere je daleko manja, tako da se čeka samo par dana.

O tačnom broju zavisnika treba pitati Institut za javno zdravlje, a koliko su stručnjaci u kotorskoj Psihijatrijskoj bolnici upoznati, raste broj zavisnika od sintetičkih droga.

U porastu je i korišćenje flastera i slično, kaže dr Roganović.

Što se tiče starosne granice u Psihijatrijsku bolnicu dolaze zavisnici od 25 do 40 godina, što nije iznenađujuće zato što, prema riječima doktorke Roganović obiđu prvo sve privatnike, sve druge ustanove i druge države, pa tek onda dolaze na liječenje u ovu bolnicu.

“Liječenje po normama u Psihijatrijskoj bolnici bi bilo samo u toku apstinencijalne krize, a to je odprilike tri nedjelje. Međutim, ukoliko je potrebna malo duža rehabilitacija bolnica ih zadržava i mjesec do dva, što individualno zavisi od stanja pacijenta. Optimalno vrijeme za izlazak iz krize je tri nedjelje, nakon čega idu na Kakaritsku goru, u komune i dalje. Uslovi za liječenje narkomana u Psihijatrijskoj bolnici su dobri”, kazala je dr Roganović.

Stručni tim čine neuropsihijatar, psihijatar, psiholog, socijalni radnik i medicinski tehničari, defektolizi, radni terapeuti i svi su edukovani, rekla je ona.

2 KOMENTARI

  1. Pitanje za doktoricu… Svaku noc gledam televiziju a posebice TV Dnevnike. Oni su mi pamet! Bez njijah ne mogu da zivim. Gledam i vjerujem u sve sto gore. TV Dnevnik mi je kao droga i ne mogu zaspat ako ne znam sto se desavalo u Skupstinu na primjer. Vrlo brinem ako Vlada kaze da nam je u turizam lose. Oni meni zbore da je sve super i ja tako mogu mirno da spavam znajuci da brinu od nama da se ne sjekiramo. Gore i da ce ni praviti zaobilaznicu i avutoput pud San Djovanija i Cetinja. Zivim za ti dan.
    Jes da nam penzija nije dobra i da bi mogla biti i gora… Dobro je! Znam da ovakvijeh kao ja ima gomila naroda.
    Sto da radim i da prekinem gledati Dnevnik?
    Hvala ti doktorice.

  2. Ova doktorica Marina je pravi primjer posvećenosti, etike, ljudskosti, stručnog znanja a ljupkog i poštenog odnosa i krajnje jednostavnog ponašanja prema onima koji su prije svega u muci. HVALA JOJ neizmjerno. Baš volim da je čujem u svakoj prilici. Skala radio je inače moj medij.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].