Ranko Krivokapić ponovo predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore

1
Ranko Krivokapić

Ranko Krivokapić ponovo je, glasovima 330 delegata sedmog Kongresa Socijaldemokratske partije, (uz 10 nevažećih listića), na tajnom glasanju izabran za predsjednika stranke.

“Ovo je demokraktska partija, kod nas se ne glasa prozivkom, nego tajno i svako može slobodno da se iskaže”, poručio je Krivokapić nakon Kogresa.

Izabrani su i članovi Glavnog odbora. Krivokapić je poručio da je današnji Kongres potvrdio dvodecenijsku dosljednost Socijaldemokrata.

On je kazao da će se SDP i u narednom periodu posvetiti vladavini prava i ostvarenju države socijalne pravde.

“SDP je izvorno evropska stranka, koja je pokazala timski rad i snagu kolektiva koji u početku nije bio veliki, ali je sada među najvećima u Crnoj Gori”.

Kongres je, kako je kazao, pokazao puno jedinstvo partije i dao podršku da nastave putem kojim su do sada išli.

“Ključne oblasti za partiju su vladavina prava, država socijalne pravde, socijaldemokratska ideja kao ideja koja je prirodna Crnoj Gori, njenoj istoriji, solidarnosti male zajednice, i prirodna našim resursima, tradiciji i organizaciji države”, rekao je Krivokapić.

Govoreći o pitanju revizije ugovora o dokapitalizaciji Elektroprivrede, on je naveo da ta kompanija mora ostati u državnom vlasništvu.

“Ja sam bio jasan u svom govoru, jednostavno EPCG mora ostati u državnom vlasništvu i tu nema razgovora ni pregovora i to je bio uslov naše koalicije i ne znam zašto nas poslije dvije decenije pitate jesmo li dosljednji. Mi smo zadnji koje to trebate da pitate”, poručio je Krivokapić.

Na Kongresu SDP-a usvojeni su stranački Statut i Program, kojim je dodatno osnažena posvećenost vladavini prava i odgovornijem gazdovanju nacionalnim resursima.

U Programu je navedeno da će se SDP, sa istom odlučnošću sa kojom se borila za nezavisnost države, izboriti i sa problemima korupcije i kriminala.

Ističe se da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji i NATO Alijansi, među pravnim državama stabilne demokratije i blagostanja.

Socijaldemokratska partija ostaje privržena liderstvu u državotvornim i reformskim inicijativama, i Crnoj Gori kao državi socijalne pravde, rekao je Krivokapić, otvarajući danas sedmi partijski Kongres. Krivokapić je kazao i kako se CG mora čuvati od napada na njenu državnost, ali i sama vrednovati svoje resurse, naročito one energetske.

“Ni danas ne jenjavaju pokušaji mnogih da ospore sve crnogorske uspjehe, čak i njeno pravo na postojanje”, naglasio je Krivokapić.

”Mi smo živi spomenik koji mnoge danas podsjeća na njihove slabosti, grešnosti, poraze. Mnogi su iz Pokreta za nezavisnost objavili kraj istorije. Proglašava se nedemokratskim kada se branimo od napada velikodržavnog šovinizma koji Crnogorce proglašava Staljinovim čedom”, rekao je Krivokapić.

”Vrijedno smo radili na korišćenju naših demokratskih i ekonomskih resursa, u interesu građanskog razvoja Crne Gore. Vrijedno smo radili na kolosjeku reformi i time zavrijedili povjerenje”, dodao je .

Krivokapić je upozorio da na Zapadnom Balkanu – još nije poražen zli duh devedesetih godina, i da se samo prilagodio novom odnosu snaga.

“Jedino se tako može razumjeti da i poslije vijek i po, neformalni državni projekti, sada postaju zvanična politika neke Vlade. Odgovor Crne Gore je stalno i uporno razvijanje regionalne saradnje. Svojom inicijativom u liku Cetinjskog parlamentarnog foruma, težimo se ponovo povezati, sa punim osjećajem da region ima i izvorne demokratske kapacitete”, naveo je prvi čovjek SDP-a, napominjući da se dio politike velikodržavlja krije u protivljenju ulasku u NATO pakt.

Predsjednik SDP-a je ocijenio da je kolektivna bezbjednost garant da više nikad ne ratujemo sa braćom. “Ali nema slobode koja se ne mora braniti i zato jesmo pouzdan saveznik Atlanske alijanse. Ovo je prilika da se zahvalimo svim našim vojnicima koji braneći univerzalne vrijednosti daleko od svoje domovine. Čuvaju i našu kuću Crnu Goru”, podvukao je Krivokapić.

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović je, obraćajući se Kongresu, istakao da ‘svi imamo razlog za ponos načinom na koji smo došli do nezavisnosti’.

“Međutim čekaju nas brojna iskušenja. Treba predano raditi na duhovnom utemeljenju nezavisnosti jer velikodržavne ideje još nijesu sasvim poražene. Potom treba da radimo na snažnom razvoju ekonomskih potencijala koje Crna Gora ima- i koje kriza nije potrošila. Odnosno, da stavimo resurse u funkciji održivog razvoja”, ocijenio je Đukanović.

Kongresu je prisustvovao i obratio mu se generalni sekretar Socijalističke internacionale Luis Ajala, kao i predsjednik Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinoša, Bošnjačke stranke- Rafet Husović, Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović, Lige socijaldemokrata Vojvodine –Nenad Čanak, koji je izmamio najveće aplauze prisutnih.

Kongresu su prisustvovali ambasador SAD-a Su K. Braun, Rusije- Andrej Nesterenko, Njemačke Piter Plate i ostali ambasadori akreditovani u Crnoj Gori kao i predstavnici sindikata, NVO sektora i SUBNOR-a.

Kongresu nijesu prisustvovali predstavnici crnogorske opozicije.

Kongres SDP-a su telegramima i pismima podrške podržali gotovo sve evropske veće socijalističke partije, kao i predsjednik Socijalističke internacionale Jorgos Papandreu.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].