Radojka Abramović: Novac nije samo sredstvo plaćanja, već reprezent jedne države

0

 

Svečano i radno OJU “Muzeji” Kotor je proslavila svoj 83. rođendan u Muzeju Grada Perasta sa prijateljima i posjetiocima kulturnih događaja ove institucije.

“Papirni novac iz fundusa Muzeja grada Perasta” naziv je izložbe čije su autorke kustos-istoričarka Aleksandra Simeunović i konzervatorka-restauratorka mr Maja Uskoković.

U vitrinama muzejskim za ovu priliku izložen je restauriran papirni novac iz bogatog fundusa Muzeja grada Perasta, crnogorski perper, moneta Kraljevine SHS i poslijeratne Jugoslavije, hrvatska kuna, italijanska lira, njemačka marka, mađarski peng i ruska rublja.

Prisutnim se obratila direktorica  OJU  “Muzeji” Kotor mr Slađana Mijanović uz kraći istorijat Muzeja i podsjetila da je palata Bujović jedan od najljepših primjera barokne arhitekture 17 vijeka. Od osnivanja do dana peraški muzej se razvijao i mijenjao, a od 1992. godine je postao dio Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor.

“Muzej grada Perasta postavio temelje savremene muzejske prakse u Boki Kotorskoj. Pored časti i profesionalne obaveze koju imamo pred portretima čuvenih Peraštana – Tripa Kokolje, Matije Zmajevića, Vicka Bujovića, Marka Martinovića i drugih, osjećamo i dodatnu obavezu da svi redom damo svoj doprinos kako bi Muzej grada Perasta i dalje bila muzejska adresa za ponos i vrelo života ovog drevnog grada. Obavezuju svaka dragocjenost ovog Muzeja, svaka umjetnina i bogato peraško i bokeško nasljeđe. Budimo svi dio toga u uvjerenju da radimo dobro i precima i potomcima”, poručila je Mijanović.

Stručni konzervatorsko-restauratorski zahvat  uz nužnost zaštite bio je posao autorki ove izložbe Maje Uskoković i Aleksandre Simeunović koje su u kraćem obraćanju publici ukazale na vrijednost zbirki papirnog i kovanog novca koju baštini ovaj muzej.

Izložbu je otvorila Radojka Abramović, istoričarka umjetnosti Pomorskog muzeja Crne Gore i skrenula pažnju na  iscrpan i vrlo pregledan katalog koji prati izložbu sa fotografijama papirnih novčanica koji  pruža izvanredan materijal o istorijatu papirnog novca, njegovom značaju kao platežnom sredstvu, koje u sebi obavezno nosi nacionalni, društveni i umjetnički koncept.

“Novac nije samo sredstvo plaćanja, već reprezent jedne države, poput zastave, himne ili markice”, kazala je  Abramović.

Sredstva za konzervaciju i restauraciju papirnih novčanica iz fundusa Muzeja grada Perasta, na osnovu Programa zaštite kulturnih dobara za 2019. godinu, obezbijedilo je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Prisutne je pozdravila i u ime ove kulturne institucije dobrodošlicu na njen rođendan poželjela Biserka Milić menadžerka, a ukupnoj svečanoj atmosferi doprinijeli su i zvuci klavira za kojim je muzicirao prof. Dejan Krivokapić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].