Radojević: Vrlo smo blizu katastrofalnog scenarija

9
Nemanja Radojević

Situacija u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) trenutno je podnošljiva, ali brojke o novozaraženim na nivou države, koje će se vrlo brzo odraziti i na hospitalni dio, više su nego alarmantne.

Čini mi se da nam se bliži vrlo nepovoljna i loša, da ne kažem katastrofalna situacija. To je za RTCG saopštio pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Nemanja Radojević.

On smatra da smo vrlo blizu najgorem scenariju o kojem se govorilo na početku epidemije, jer je samo posljednjih dana broj novozaraženih bio oko 500.

“Za očekivati je i narednih dana bude taj trend. Jedini logičan potez je uvođenje restriktivnih mjera”, rekao je Radojević.

Najgori scenario o kojem se govorilo još u martu sa sobom nosi “enormnu opterećnost zdravstvenog sistema, do nivoa koji neće moći da podrži priliv pacijenata.

“Ono što prenebregavamo, da u takvim situacijama, osim što kovid bolnice budu prepunjene, u nekoj situaciji, što je za očekivati i terenske bolnice, privremene bolnice. Onda imamo nemogućnost odgovora zdravstvenog sistema na druga oboljenja. Kad prepunite kapacitete Intenzivne njege i ostalih poluintenzivnih jedinica, onda neko kome je potrebna ta vrsta liječenja, vi ne možete da ga adekvatno opskrbljujete”, istakao je Radojević.

Kapaciteti još nijesu popunjeni

U slučaju kolapsa u KCCG, Radojević kaže da ćemo imati scene koje smo gledali u Italiji.

Upozorio je na enormno usložnjavanje situacije, ako se hitno ne bude djelovalo.

Radojević kaže da je oko 700 oboljelih dnevno nevjerovatna brojka za Crnu Goru, ističući će rastom broja oboljelih biti i više preminulih.

“Kapaciteti KCCG još uvijek nijesu u potpunosti popunjeni. Ekstenzije se mogu praviti na druga odjeljenja. Ponovo su ukinuti poliklinički pregledi”, podsjetio je Radojević.

Ističe da je ogromna opterećenost ljekarskog kadra u KCCG, jer borba protiv koronavirusa traje mjesecima.

“To su jako duge smjene, iscrpljujuće, gledali ste snimke u kojim uslovima rade. Bojim se da i ta kategorija iscrpljenosti medicinskih rada može doprinijeti lošem stanju i to relativno brzo”, istuče on.

Ispitaćemo je li otac Mitrović napustio kovid sobu

Komentarišući informaciju koja se pojavila u medijima da je sveštenik Dragan Mitrović izašao iz kovid bolesničke sobe, kako bi ispratio posmrtne ostatke mitropolita Amfilohija, Radojević je rekao da je juče formirana komisija koja će ispitati šta se tu zaista desilo.

“Mi ćemo u skladu sa našim nadležnostima pokušati da utvrdimo da li je to tačno, djelimično tačno ili netačno, pri čemu se nećemo miješati u rad drugih nadležnih organa”, rekao je Radojević.

On je saopštio da se na liječenju u najvećoj zdravstvenoj ustanovi trenutno nalaze 53 pacijenta, od čega je 25 u težem stanju.

“11 ih je na određenim vidovima ventilacija i pet pacijenata je na respiratorima”, rekao je Radojević.

9 KOMENTARI

 1. Jordane ima li da Te COVID-i,
  kako se šunjaš?
  Što si smislio ?
  Jeli se kašun napunio pantigana ?
  Ne brini, dok ima Nas partizana !
  Ti si glavni od TO (turina i obraza),
  ali Ti ne basta Dobrotom korake pružit, iako ljubiš latinluk !

  • ..A ČIJI TI JE TO ŠPORKI GOVOR-JEZIČINA? ELI MATERINSKI(pantigana+ljubiš latinluk)?..UBAZDO OD UBAZDE!!! NARICAŠ LI -MRZIŠ Li laTINICU? MOGU MISlITI ŠTO SI-što ste KROZ KATOLIČKE KONAVLE …ČINJELI- ČINIO-UBIJJO-KLAO-PLJAČKAO-PALIO ČESTITE KONAVLE I KONAVLJANE..UBAZDO I FUKARO OD FUKARE I UBAZDA!!! SVI STE POTEGLI NA ONOGA TE SI MU-STE JUČE U GU..ICU PUGAO-LJUBILI MU NUŠKU GLIBAVU I KALEMILI . TI I JOANIKIJE REBRASTI-BANJANIN…CORONU PREVARENOM I NASAMARENOM NARODU..?!!!

 2. GOSPODINE SUVERENU-Milo ĐUKANOVIĆU,VRHOVNI K-DANTE SVIH TRUPA I SNAGA..KOJE SE KORISTE U SPAŠAVANJU (NE SER BPSTVA I KOSOVA?)-NEGO” OSTAKU NA ZDRAVLJE”-POSLIJE CORONE…RECI NAM (POLAZEĆI OD VIĐENOG-PRIJEKO POTREBO BIJAŠE-ZAR NE ?)-ZAŠTO NIJESI IZVRŠIO MOBILIZACIJU I BLOKIRAO BUNKERE (PODGORIČKI ….HRAM-MAUZOLEJ TVOG VRHOVNIKA-SA KONAVALA I DUBROVNIKA-PRI SPAŠAVANJU SER BPSTVA I KOSOVA..)…NEOKONTRAREVOLUCIJE-NASTAVAK ISTE IZ 1989-2O2O GODINE?!..VALDA TE NE TREBA “UČITI”-ZAŠTO JE VUČIĆ BIO-PRED(NA)BUNKER ONOGA DANA?..JEDINO JE FALILO OD NEGOVE(VUČIĆEVE) BANDE-DA ONU VEČE REČE KRAČKOVIĆU-NA TV VIJESTI..:”NIKO NE SE DA VAS BIJE”?

  SVE JE ISTO-SAMO NJEGA NEMA..I OVIH HILJADA(BOJIM SE!!!)-KOJE CORONA(ODNIJELA) -DALLEKO BILO-DA ODNESE..ISKLJUČIOVO ZBOG VAŠEG NEMARA-NERADA-NEZNANJA-ILITI “SVEZNANJA”?!

  E,EEE.. DAVNO JA SEBI ZBORIM(CITIRAM BALZAKA!)…DA..:”ČOVJEK NIJE KRIV AKO SE GLUP RODI-NEGO AKO GLUP UMRE”ZA TUĐE IDEALE!)VERUUĆI GORIMA OD SEBE-(MENTALNO-“BLIZNICOM” (NE)USKLAĐENIM-“GREŠKA U IZRADI”?)….

 3. Nije ni čudo sa primitivnim litijašima!
  Jordan landara okolo, ko zna , možda smisli kakvo pelcovanje !

 4. Nije ni čudo sa primitivnim litihašima!
  Jordan landara okolo, ko zna , možda smisli kakvo pelcovanje !

  • ..I NE ZABORAVI NE ODNOSI SE NA “PRANJE VAŠJE KRVAVO UMACANIH OBRAZA”-NA KONAVLE I DUBROVNIK KAD STE POD KOMANDOM “ČETVOROPREGA-KVARTETA 4M”omira MILOŠEVIĆA I Mila MAROVIĆA”-KLALI -UBIJALI-,BOMBARDOVALI PO KONAVLIMA I DUBROVNIKU-U “SPAŠAVANJU SER BPSTVA I KOSOVA” 1989-1999-2OO6(PERLA FINTA-SVE ŠTO MAČA KOTI-MIŠE LOVI”)…!!!

   • Jole zalud krečiš ti si pospišil, oli potrčko Vladanov bija, dok je
    kolafinta grmija sv, Ilija , a sadaken
    bi da upravljaš nepostojećim snagama, koje kroz Tebe gledaju !
    Trebao si reagirati kad je oni elekopitar u ‘onavle oburdan i levor Krstu afitan , jordan ski sine insani!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].