Radojević: Učinkovitije bi bile potpuno restriktivne mjere

0
Nemanja Radojević

Učinkovitije bi bilo da mjere za sprečavanje širenja koronavirusa budu na nivou potpune restrikcije u kratkom periodu, kako bi smanjili broj oboljelih, kazao je pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Nemanja Radojević.

On je za Radio Crne Gore (RCG1) kazao da epidemiološka situacija u zemlji daleko od ohrabrujuće, te da zdravstvenim radnicima to nikako ne odgovara zbog opterećnosti zdravstvenog sistema.

“Veliki brojevi nas okružuju na dnevnom nivou, to nijesmo mogli ni da pojmimo, a kamo li na dnevnom nivou da imamo takve prilive, što se odražava na bilanse mortalitetne statistike”, rekao je Radojević.

Smatra da je učinkovitije iz više aspekata da mjere budu na nivou potpune restrikcije u kratkom periodu, kako bi se smanjio broj oboljelih.

“KCCG je ovih dana prelazio cifru od 80 ležećih pacijenata, jutros je nešto bolja situacija. Jutros imamo 68 pacijenata u Kliničkom centru, 35 ih je životno ugroženo. 20 pacijenata je na nekom obliku mehaničke potpore disanja. Ovo je jutrošnji podatak, ali na satnom nivou imamo nove pacijente i otpuste. Za sada je izdržljiva situacija, a kapaciteti su prošireni”, rekao je Radojević.

Ukupno imaju 108 kovid postelja, što nije konačna brojka, jer se kapaciteti uvijek mogu proširiti.

“Jutros nas je zabrinulo da su svi jutrošnji prijemi u osmoj deceniji života, što ukazuje da kliničke slike mogu biti teže”, rekao je Radojević.

U KCCG-u je 70 zdravstvenih radnika pozitivnog, a od tog broja je 17 ljekara, kaže Radojević, i taj broj je podložan promjenama.

Dobro je što su, kaže, bolji od prosjeka u regionu i svijetu kad je riječ o procentu zaraženih.

“Ovo odsustvo ne utiče značajno na funkcionisanje sistema, jer smo doveli specijalizante koji su u region upućeni na edukaciju”, pojasnio je Radojević.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].