Radi se projektna dokumentacija za žičaru do San Đovanija

11
Žičara nekada bila u funkciji

Ivo Magud

Godinama već traje priča oko toga da li će se raditi lift do tvrđave Sveti Ivan jer je tadašnji Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Kotor smatrao da žičara, koja je nekoliko puta jeftinija ne odgovara standardima.
Danas je situacija drugačija. Uprava za kulturna dobra je spremna da izda saglasnost za izgradnju žičare, ali Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora radi uporedo na dva kolosijeka. U toku je priprema međunarodnog tendera kojim bi se predvidjelo finansiranje izgradnje tunela lifta do tvrđave Sveti Ivan, po modelu privatnog javnog partnerstva. Taj posao radi italijanska firma angažovana od Evropske banke za obnovu i razvoj.

Direkcija je u komunikaciji sa njima ali paralelno sa tim nije se odustalo od ideje izgradnje klasične žičare, kazao je za Skala radio Ivo Magur, direktor Direkcije za izgradnju i uređenje Kotora.

On je kazao da je formirana radna grupa koja prvenstveno treba da ponudi Upravi za zaštitu kulturnih dobara moguća rješenja za izgradnju polazne stanice za žičaru.

Ove aktivnosi se odvijaju u komunikaciji sa najvećom svjetskom firmom koja se bavi projektovanjem i izgradnjom žičara iz Austrije koja će dati idejno rješenje koje bi zadovoljilo uslove zaštitara.

Magud je napomenuto takođe da je u toku priprema projektnog zadatka studije uticaja zaobilaznice oko Kotora na kulturna dobra radi raspisivanja tendera.

Ovu studiju, na kojoj radi i UNESCO-v ekspert za kulturna dobra,  je Kotor dužan da dostavi nadležnom organu UNESCO-a a ukoliko se dobije pozitivan stav, izvjesno je da će se raditi zaobilaznica, kazao je Magud.

U toku je izrada projektnog zadatka za raspisivanje tendera za izradu projekta sanacije šetne staze na bedemima od ljetnje pozornice do Gurdića. Ova šetnica bila bi još jedna turistička atrakcija ali i pravo mjesto za odmor građanima Kotora.

11 KOMENTARI

 1. Vucurovici su sa Donjijeg Krivošijag..a onaj trebinjski se malo drugacije preziva-samo se razlikuju u jednome slovu koje se prmece ka pr… kroz gace ka ti prevoznice?

 2. Dakle, Uprava za kulturna dobra je sada spremna da izda saglasnost
  za izgradnju ŽIČARE! Ojha! Bilo bi zanimljivo znati šta to Ružica i Lidija
  danas više znaju nego onda kad su zagovarale isključivo tunel-lift?
  A još je zanimljivije saznati zašto sada Direkciji za izgradnju Kotora
  treba da radi “na dva kolosjeka”?? Zar saglasnošću i dozvolom
  izgradnje žičare treba još razmišljati o klaustrofobičnom tunel-liftu?
  Koji je mnogostruko skuplji, kako i sam gospodin Magud izjavljuje.
  Žičara ili lift, gospodine Magud? Neko se mora decidno
  opredijeliti. Ko je taj mu*aš koji će konačno kazati – žičara?
  Oboje nije potrebno Kotoru. Ako će Komunitad Kotora
  graditi žičaru, onda, ni u ludilu, ne treba dozvoliti nikakvoj stranoj
  kompaniji da gradi tunel-lift, kao direktnu konkurentsku firmu žičari!
  U čitavoj ovoj zbrci i galimatijasu ne može se oteti utisku da neko
  sa mjesta gdje se vuku glavni konci, gleda isključivo lični interes, kako bi
  što veću manću skrenuo u vlastiti špag!
  Jeste li i vi istog mišljenja?

 3. Napokon ih neko opametio i ukapirali su da je VRIJEME NOVAC, neće više biti slane vode na česmama, novi planovi bez odlaganja i čekanja PUP-a, izmjene i dopune planske dokumentacije, strateške odluke za ubrzan razvoj, žičara, zaobilaznica, investitori i td… Za pohvalu ako nije demagogija!

 4. BRAVO ZA MAJU I NJENU ISTRAJNOST. UVIJEJK ĆEMO TE PODRŽAVATI KAD SI ZA SVE ONE DOBRE STVARI I ZA DOBRO KOTORA. ŽIČARA JE PRIORITET KAO I STRANI INVESTITORI I SVI ONI KOJI OSTAVLJAJU NOVAC U NAŠ GRAD I OPŠTINU. PA UBRZO I ZAOBILAZNICA DA KRENE!!!

 5. Kada ce ZAOBILAZNICA da vise ne prolazimo proz naseljeno MJESTO zvano Kotor? Eto, docekasmo i zicaru… nakon svih geoloskih ispitivanja na Gurdicu.

  Za stariji i ljepsi Kotor i da kavu pijemo na Trg od oruzja umjesto na Stradun, sve vas voli vas Vućurović Autoprevoznik iz Nikšića.
  (Svaka slicnost sa prezimenjakom iz Trebinja je sasma slucajna)

 6. Regionalni zavod (čitaj Đaga,Lidija i Ružica end company) nije davao saglasnost za žičaru, a sada je Uprava (opet Đaga,Lidija i Ružica end company) spremna da izda saglasnost. O jednom te istom pitanju, jedni te isti “stručnjaci” dva dijametralno suprotna stava. Izem ti struku, koja urnisa sve ( i kulturna dobra i institucije zaštite i istinske kadrove), a napuni se pineza za to urnisanje.
  Oće li iko od ovijeh “stručnjaka” odgovarat, što je izgubljeno dragocjeno vrijeme, počev od 2008.godine do danas.

   • Naprotiv,
    Sada se proširila družina za debelog Badžu – Kalezića, Olivu – Medenicu i Peru Žderu – Čelebića. Sada je broj špagova veći, a Gospe mi i uživanje u maliganima.

    • Izgleda da znaš dosta toga i da si u toku ovih krasnih dešavanja koje nam urnisaše monumente a bogami i struku
     Gospe ti, zašto to što znaš ne sabereš na jedno mjesto pa da popravljamo i spašavamo ako je išta ostalo.
     Od neobaveznih pričica nikome nije bolje.

     • Sve u svoje vrijeme. Nikad ne treba pucat u prazno.
      Što misliš da nadređeni i nadležni organi ovo ne znaju? Znaju i mnogo više. A, tek zaposleni. Sve vide i znaju. Pa, što rade. Ćute.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].