Rade Marić: Korona, online edukacija

0
Radovan Marić

Drevna izreka kaže: “Vrijeme od mladića učini starca, ali od budale nikada mudraca”.

Da li je čovjek za ovih 30 hiljada godina, koliko boravi na ovom planetu, evoluirao toliko da sebe može smatrati mudrim ili je najmudriji bio onda kada još nije ni bio svjestan svoga postojanja?!

Tačno je da je čovječanstvo kroz istoriju iznjedrilo veličanstvene primjerke svoje vrste, koji su rušili tabue i davali nadu. No, po svemu sudeći to nije dovoljno. Ovoga puta smo ozbiljno naljutili jedinog istinskog tvorca- prirodu. Ona nam upravo u jednoj utakmici, koja traje taman toliko koliko i čovjekovo postojanje, pokazuje još jedan žuti karton. Pravila su jasna. Nema varanja. Sve je kristalno čisto. Tu nam ni var – tehnologija ne može pomoći, jer je i ona u rukama glavnog sudije.

Zamislite da su se sva sredstva, koja se ovoga trenutka u ogromnim količinama koriste za dekontaminaciju prljavih ruku, mogla usmjeriti na dekontaminaciju prljavih jezika. I to za različite sojeve virusa kojima su zaraženi. Počev od onih najteže inficiranih sojem mržnje, pa do onih sa klinički blažim karakteristikama – zavist, pakost, podlost…

S druge strane imamo i one jezike koji su “zaraženi” dobrim i plemenitim bakterijskim i virusnim sojevima poput ljubavi, stida i savjesti, koji nažalost u pandemiji prljavih jezika polako gube bitku.

Ali ono što uliva nadu jeste činjenica da utakmica još traje i da glavni sudija još ne svira kraj. Da li će čovjek iz svega ovoga izvući pouku i postati mudriji ili će, čim sve ovo prođe, kao i do sada, zaigrati na kvarno – ne znam. Ali sam siguran da žutih kartona, ako ih još uopšte ima, ima veoma malo, a crveni je samo jedan.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].