Rade Bojović: Uočljive naprsline u vladajućoj koaliciji

19
Rade Bojović

Rade Bojović

Nakon upravo završenih parlamentarnih i lokalnih izbora u Crnoj Gori, referendumska državotvorna podjela iz 2006. godine još uvijek je snažna i još uvijek odlučuje opredjeljenje birača, kazao je za Skala radio Rade Bojović, predsjednik Izvršnog odbora Pravedne Crne Gore.

Znači, Crna Gora šest godina nakon nezavisnosti i dalje u značajnoj mjeri vodi računa o tome gdje su suverenistički, a gdje nekadašnji unionistički glasovi. Izbori su pokazali da sa ovom vrstom podjele nije realno očekivati krupnija pomjeranja na političkoj sceni. To je prvi utisak, kaže Bojović.

“Druga bitna činjenice je da je vladajuća koalicija uzdrmana na ovim izborima, i to ne samo zbog toga što nije uspjela da obezbijedi vladajuću većinu, već zbog toga što je izgubila vlast u Nikšiću, drugom gradu po veličini u Crnoj Gori. Očigledno je da će vladajuća koalicija u narednom periodu morati da se pozabavi unutrašnjom konsolidacijom i promjenom sopstvene politike. Ako to ne uradi onda ovo može da bude definitivno početak njihovog pada”, smatra Bojović.

Što se tiče opozicije, uočljivo je da je Demokratski front isplivao kao njača opoziciona partija, ali ono šte ne daje prevelikog razloga za oduševljenjem kod lidera Demokratskog fronta jeste činjenica da je to urađeno ipak na uštrb Socijalističke narodne partije. Demokratski front je suštinski na ovim izborima pozio ne vlast, nego SNP, koja je realno izgubila oko 7% u odnosu na izbore iz 2009. godine. Tako je došlo do preraspodjele prosrpskog biračkog tijela u Crnoj Gori zbog čega će SNP imati problema u svom daljem pozicioniranju jer je njihov glavni politički neprijatelj na ovim izborima bio upravo njihov načelno politički saveznik. Veliko je pitanje kako će se odvijati buduća saradnja između ove dvije partije.

Konačno, oni koji mogu da budu potpuno zadovoljni rezultatom je Pozitivna Crna Gora, koja je napravila značajan iskorak i koja je dobitnik ovih parlamentarnih izbora.

Bojović smatra da je veliko pitanje da li će Pozitivna uspjeti da formuliše jasnu politiku koja je nedostajala njihovoj kampanji, ili će padati u narednom periodu.

Kada se sve sabere, nije realno očekivati značajnija pomjeranja na crnogorskoj političkoj sceni. Ostaće ova vlast koja je i do sada vladala ali je evidentno da su u vladajućoj koaliciji uočljive naprsline i da se može govoriti o početku značajnije krize u okviru vladajućeg bloka. S druge strane bilo bi pogrešno posmatrati opoziciju kao koherentan politički blok, imajući u vidu činjenicu da oni neće tako lako uspjeti da se homogenizuju u nečemu što bi bilo iniciranje i osnaživanje dalje krize kod vladajuće koalicije, zaključio je Rade Bojović.

19 KOMENTARI

 1. Nema mi milijega glasa nego što je DPS izgubio više od 700 glčasova u Kotor. Bolje bi bilo da je Maja bila nosioc liste , ovako ona može da mirno spi.

 2. Ovaj mi je rezultat i u mome gradu i u Crnoj gori najdraži. U kotoru posebno da više ne krilaju oni što se jedva potpisuju iz DPsa prvenstveno i štop su mislili da će hiljadu godina sa praznim obećanjima i podvalama istim svojima koji ne kradu kao oni. Neka se malo preipsita družina iz vrhuške kotorskoga DPS.a.

 3. Marija,oprosti uz nadu da će mo se razumjeti-nisu to moja dobra-kako ih nazva veliki Crnogorci i Srbi!!To su Marija : “velji crnogorci” i “veliki srbi”!Znaš Marija,oni su ti velje-velika početna slova izbugili na one “dame” u Konavle,Dubrovnik i diljem SFRJ sramnih i krvavih njihovih i samo njihovih 90 godina nesretnoga pasanoga vijeka!Da sam u pravu-evo ti nekoliko podatako ko su i kojega su zanimanja:
  1.Po popisu stanovništva iz 1948,u Crnoj Gori je bilo:
  – 377.189 hilj.stanovnika,od toga:
  a) Crnogoraca……………………..342.009 hilj.ili 90,67%;
  b) Srba (nas !)…………………….. 6.707 ” 1,78%.

  2.Po popisu stanovništva iz 1991,u Crnoj Gori je bilo:
  – 615.267 hilj.stanovnika,od toga:
  a) Crnogoraca……………………..380.484 hilj.ili 61,84%;
  b) Srba (nas !)……………………….57.176 ” 9,29%.

  3. Po popisu stanovništva iz 2003,u Crnoj Gori je bilo:
  – 620.145 hilj.stanovnika,od toga:
  a) Crnogoraca……………………….267.669 hilj.ili 43,16%ili manje 112.815 hilj.
  b) Srba(nas i “njih”/?/…………….. 198.414 ” 31,99%” više 141.238 ” ?

  4.Po popisu stanovništva iz 2011,u Crnoj Gori je bilo:
  – 620.029 hilj.ili manje u odnosu na 2003,116 stanovnika(?),od toga:
  a) Crnogoraca………………………..278.865 hilj.ili 44,98% ili više 11.196 hilj.
  b) Srba(nas i “njih”(?)………………178.110 hilj. ” 28,73 %manje 20.304 hilj.
  Što čini,recimo smanjenje broja S(s)rba po popisu u Crnoj Gori u 2011 u odnosu na 2003 godinu?Manje nas i “njih je” 20.304 hiljade?Od toga su 11.196 hiljade koji su se zarad vlasti i bliznice ,vratili u staro jato”crnogorce”(poznato njihovo mitarenje od popisa do popisa-period 1991 do 2011!) ne i Crnogorce,i 9.108 hilj.koji su “nestali” od 2003 do 2011,a popis kaže da je u Crnoj Gori bilo na popisu 2011 samo 116 građana manje nego 2003?E pusta mate-motika po glavi neznavenoga: 11.196 + 9.108 prevenih-prevejani,ja bih rekao nesretnih “srba”=20.304 hiljade!
  I to nije sve?
  Znate li,ko se ovako “drastično” množio i linjao od 1991 do 2011 -od ppoisa do popisa i to na stotine hiljada stanvnika?Samo “crnogorci” i “srbi”?Kanta karta!! Zar ne?
  Dakle Marija i ostali,ja tvrdim-na danšnji dan16.oktobra 2012 godine u 11:59,u Crnoj Gori nas Srba nema više od 10 do 12%!! A “crnogoraca” i “srba” ima za potrebe:
  -Održavanja na vlast;
  -Za predizborne aktivnosti;
  -Za privilegije;
  -Za čuvanje i sačuvanje bliznica”
  -Za stvaranja “baze”-inkubatora mržnje:na vjesrkoj,nacionalnoj,jezičkoj osnovi;

  Ne brinite,neće ih faliti-posebno ovih koji slove-u skladu sa najnovijim dostignućima izvjesnog “crnogorskog “naučnika” Miroslava Ćosovića,koji je ustvrdio da Crnogoci ovi današnji “kako ih nazva “savremeni” u svojim genima-praporijeklu nemau ni 10% Slovenske krvi,a da imaju više od 50% prapoporijeka Morlaka-Vlaha,Ilira-Arbanasa,Kelta,Maloazijata,Levatnćanja i pitaj boga čega nemajuKako su i što radili u pasnim ratovima-vidi i tovar da su im praporijekla od ovih koje nabroja “naučnik”!
  Za kraj,ovaj vrli “naučnik”, krajem jula ove godine reče i ne poreče-ne postiđe se do dana dnašnjega :”…da su posrbljavanje i srbovanje u Crnoj Gori začeti u prvoj polovici 19. i da su počijevali na BAJKAMA Vladike Rada i Knjaza Nikole-koji jerođen 1841(prva pol.19v?)?(Portal analitika-objavila)
  Svaka daljnja priča na ove teme,bila bi suvišna i opsana ako vas ufate ovi vrli “naučnici” i “pisari”-dipleše po narudžbi vlasnika njihovih tabula raza?
  Dakle,mi znamo ko smo i čiji smo-oni takođe- i čiji su im tamo njima”praporijekla”! Što bi rekao naš narod:” bože,udri svuđe samo ne poglavi”?A gospod neće no po zaslugama?

  P.S.Oprostite mi-ali istina je danas potrebnija nego do korote i od korote koja je fermala preksinoć-kada smo uskočili ,s ćoška brez troška u novi evolutivni perido-za bolje juče,prekjuče i bolje sjutra ko pameti ima-ko se ne vraća na stanje prije korote-predizborne šutnje-dosta lijepog oktombra 2012 prestupne i prestupničke godine?

 4. Ajde Beba,na Pestingrad popenji se i malo sokoli se-pa reci samo jednog domaćeg izdajnika,liši ovije kako napisa srba?

 5. Bolje vuče i golubica no srpski okupatorski krst. Vi nikad više nećete imat šansu da arčite Crnom Gorom. Tvoje je Kosovo. Možda i ti kao tvoji domoljubi primaš platu od kosovske vlade.

  • “okupatorski krst”???

   Majke mi Bozije imam osjecaj da smo u ’48.

   Sa ovima na vlasti smo i krenuli tamo jer s njima nema napred.
   Nego,slusam neke politicare(u pokusaju) sa vlasti kako “krste” Dps,Sdp,Lp sa “crnogorski blok” pa me interesuje odakle su ovi iz opozicije?Jesu li crnogorski gradjani,rodjeni ovdje ne djedovini ili su dosli sa Marsa?

   Posebno je komicno kad o crnogorskom bloku govore Maja Catovic i kad prijeti lomljenjem noseva Krcic.

   Ponekad mi dodje da za usi na ulicu njega i Puru nego ne strah da ne zovu Mila da ih brani.

 6. Uskoro se moze ocekivati mijenjanje crnogorskog grba. Umjesto orla na grbu dolazi golubica na zahtjev Bosnjacke stranke ako udje u vladu nacionalnog jedinstva.

   • ostavi se ti Hrvata… dosta ste ih 90tih godina napadali …
    i dosta je velikih Crnogoraca i Srba, vidi se koliko ste jadni i nacionalisti..
    zbog takvih nam je ovako jadna drzava

    • Rađe bi da je dps i sdp uzeo apsolutnu vlast no ova b..ra što sad može svašta da čini…muka mi je od vas i vašeg “poštenja”…pokvarenih ćakula…
     A država nam je jadna jer ste vi vazda uz vlast!

   • Kao i uvjek, zadrzacemo svoj nivo, i necemo ti odgovorit onako kako zasluzujes da te neko pocasti.
    Ali ti moram priznati, jer je iskrenost takodje vrlina nas Hrvata, da prosto uzivam cuti da ti -mi i nasa sahovnica – tako bodemo oci. Tako cemo i ubuduce, to ti mogu obecati 🙂

    • marija,jana,sanja,biti nacionalista ne znači ništa loše dapače, li vaš šovinizam je za osudu. hrvatski aktivisti smanjite doživljaj. sramim se biti hrvat sa ovakvim vašim komentarima. da nam je 90 bilo tako strašno ovdje otišli bi, zar ne? nemam namjeru komentirati nadalje, pa sad popljujte jer to je jedino što znate.

     • Nevezano za nacionalnost, neki ljudi vole da zive u “kutiji”. Tebi je Luka bilo dobro sto su granice bile zatvorene i sto si zivio sa 5 maraka mjesecno? Bio si zadovoljan sto si stajao u redovima za hranu i cekao da te Nato bombarduje? Bez obzira na to koje si nacionalnosti, ti si san svakog diktatora. Takva podrska je njima upravo potrebna. Volis ogranicenja i pravila.

     • Luka, vi govorite da ste hrvat, iako se sramite, a onda govorite da “popljujemo jer je to jedino sto ZNAMO”.
      Vama su loncici pobrkani, niste nacisto sami sa sobom, a to je najgore kod ljudskog bica, kad je niti vino niti voda
      Da ste Hrvat, postivali biste kulturu svojih predaka, a vi ste ti koji pljujete po njoj.
      Iako se vi sramite sto ste Hrvat, mi se sramimo sto bas takvog imamo medju nama. Dace dragi Bog da se jednom vratite na pravi put, jer ako ne postivate sebe, ne mozete ni druge.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].