Prvi sistem kvaliteta menadžmenta u zdravstvu i socijalnoj zaštiti u Cnoj Gori

1
Dom starih "Grabovac" u Risnu

Zoran Vukićević

Zoran Vukićević

U Domu starih “Grabovac” u Risnu teku aktivnosti na uvođenju standarda kontrole kvaliteta ISO 9001, projekat koji je počeo u maju ove godine i biće završen u martu 2013.

Riječ je o prvom veoma ozbiljnom projektu u oblasti zdravstva i socijalne zaštite u Crnoj Gori koji finansira Fondacija “Grabovac” iz Amsterdama.

To je sistem kontrole kvaliteta  menadžmenta, što znači da više neće biti mogućnosti, kao do sada, da se ne zna ko je zašto odgovoran u ustanovi, objašnjava za Skala radio Zoran Vukićević, direktor Doma starih.

Ovim sertifikatom više neće biti objektivne odgovornosti po sistemu da se ne zna ko što radi što je problem svih ustanova.

Biće potpuna subjektivna odgovornost jer će postojati procedure za svaku aktivnost koja se radi u Domu, bukvalno, od ustajanja do počinka, 24 sata je propisano što ko radi, objašnjava Vukićević.

To se precizno može izmjeriti i pratiti, jer za sve postoje standardi i sistem kontrole, od prijema korisnika u Domu starih do otpusta iz doma, za upravljanje kuhinjom, vešerajem, tehničkom službom.

To je nešto što čeka i sve ostale ustanove u Crnoj Gori u oblasti zdravstva i socijalne zaštite, prosvjete  itd, i ovaj posao se mora ozbiljno shvatiti, poručuje Vukićević.

Sertifikat Domu starih u Risnu omogućava renomirana holandska kuća DMV, podsjetio je Vukićević.

U Domu starih u susret Božićnim i Novogodišnjim praznicima je veoma živo, a humani ljudi pokazuju pažnju prema starima, kazao je Vukićević.

Tradicionalno, gradonačelnik opštine Bar za sve svoje sugrađane, koji se nalaze u Domu starih, dodjeljuje novčanu pomoć.

On je sa predstavnicima Centra za socijalni rad iz Bara posjetio Dom starih i uručio im novogodišnje poklone.

Firma “Donator” iz Podgorice je takođe pokazala lijep gest prema djeci radnika Doma starih, kojima je obezbijedila i uručila novogodišnje paketiće.

Takođe  je i fondacija “Grabovac” obezbijedila poklone za sve radnike ove ustanove, a od sredstava Novembarske nagrade grada Kotora u iznosu od 3 hiljade eura, koju je dobio Dom starih, kupljeni su novogodišnji pokloni za sve stanare ovog Doma.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].