Prvi put potekla voda u Zagori

8
prvi put potekla voda

Marija Ćatović i Petar Ivanović

Donje Grbaljsko selo Zagoru posjetili su danas ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović i kotorska gradonačelnica Marija Ćatović.

U razgovoru sa  poljoprivrednim proizvođačima Zagore, koja već decenijama kuburi sa nedostakom slatke vode, istaknuto je da su ministarstvo i lokalna uprava u saradnji sa stručnjacima iz ove oblasti i mještanima uspjeli da realizuju projekat pronalaska i kaptiranja vode.

Otvarajući kaptažu u prisustvu zadovoljnih mještana, ministar Ivanović je kazao da posao kvalitetno određen zahvaljujući opsežnim analizama i savjetima stručnih lica.

On se zahvalio svima koji su pomogli ovaj projekat, a posebno gradonačelnici Kotora Mariji Ćatović i Opštini Kotor, ističući da ovom dijelu kotorske opštine vidi veliki potencijal za razvoj poljoprivrede.

Pozdravljajući goste i domaćine, gradonačelnica Marija Ćatović je ukazala na kvalitetnu saradnju koju kotorska opština ima sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ta saradnja, kazala je Ćatovićeva, podržana od strane mještana mora da da rezultat, poput uspješnog završetka jednog od izuzetno značajnih projekata za Krimovice koja je obezbijedila vodu za svoje potrebe.

Kotorska gradonačelnica je posebno istakla potrebu da svako selo u opštini koja je, kako je kazala, jako razuđeno i obuhvata 332 km2 ima slatku vodu.

“Na taj način bi se poboljšao kvalitet života na selu, a samim tim i zaustavila dalja migracija na relaciji selo-grad. Prednosti života na selu u današnjem vremenu su višestruka, posebno ako se zna da su kotorska sela sa Kotorom ali i okolnim gradovima povezana dobrom putnom infrastrukturom”, kazala je Ćatovićeva.

A kako se došlo do izvorišta  na dubini od 225 metara, čitavih 45 metara ispod površine mora, prisutnima je objasnio prof. dr Mićko Radulović koji je kazao da analize govore da se radi o izuzetno kvalitetnoj vodi prve A klase koja se može koristiti za piće.

Predstoje dalja istraživanja oko izdašnosti izvorišta, što će se uraditi u narednom periodu.

U ime mještana na izuzetnoj saradnji Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja i opštini Kotor zahvalio se Sveto Popović koji nije krio zadovoljstvo što je u Zagori pronađena voda koje do sada, kako je kazao, nikada nije bilo.

Ministar  Ivanović je iskoristio priliku da razgovara sa poljoprivrednim proizvođačima Zagore i da ih upozna sa mjerama Agrobudžeta.

Ivanović je naglasio značaj  predstojećeg poziva za program IPARD like, za koji postoji veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača.

Danas je u Krimovicama moglo da se vidi na malom prostoru da Crna Gora može da bude lider u proizvodnji zdrave hrane.

Sada ni voda za većinu sela neće predstavljati problem.

Mora samo više da se radi.

8 KOMENTARI

  1. Marko,za razliku od tvoje dijagnoze,moja ti je ka iz jevandjelja-zvoni ti brte,zvoni ka Notr Dam u Parizu! Ili ki suplja teca punana,do vrga ,kostanja..s’jeseni?

  2. Gorili su stari latini da najbolje zvoni prazna glava,pa te ja i razumim zasto trazis da te NE LUPAM po njojzi?
    Boli li boli,ali nece da preboli….pa da je je…?

    • Bjelash i zelenash tebi je to isto jer si ti stara zabijena istrosena komunjara i penzipnisani poreklom iz krsha.

  3. Okrenite malo tu vodu malo prema Kovačima, Glavatima, Višnjevu, Popovićima, Kubasima i td… jer je nemamo. Kad će se nešto raditi ili graditi na ovom kamenjaru.

  4. Samo pazljivo sa povratkom Donjogrbljana u Petoselicu? Jerbo more biti teskih posledica po opcinu Budva? U danasnje brijeme su kadrovi,pored vode ,najznacajniji i najizdasniji resursi-izvori zivota i smrti??
    Vode i i pamidora gospodaru…nas?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].