Prva ribarska luka u CG u Ulcinju, a prvo zaštićeno morsko područje Katić, ispred Petrovca

0

dr Aleksandar Joksimović

Na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, a u saradnji sa svim relevantnim subjektima i zainteresovanim stranama, prije svega ribarima, Crna Gora će dobiti prvu ribarsku luku koja će se nalaziti na potezu Rta Đerene u Ulcinju.

U toku je javna rasprava na Nacrte projekta ribarske luke koja traje do 23. septembra.

Luka ovog tipa je neophodna jer naši ribari nemaju svoju luku i ona bi bila prva u Crnoj Gori.

“Kada je god nevrijeme oni strahuju za svoje brodove i čamce, za alate i mreže. Stoga bi luka bila mjesto prilagođeno ribarima i njihovim djelatnostima, da nakon  ribolova u luci mogu krpiti svoje mreže da remontuju svoja plovila i uopšte da se bave onim čime treba da se bave ribari”, objasnio je za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, direktor Instituta za biologiju mora Univerziteta CG u Kotoru.

On smatra da će jedan dio buduće ribasrke luke biti i moderna jahting priča, kako je kazao, jer po njegovom mišljenju jedno drugom ne smeta.

“Riba ne smrdi kako se to često puta zna reći. Riba ima miris mora ako je freška i sve skupa uvezano, bila bi prava atrakcija za jahting turiste. Takođe se razmišlja i o sličnoj ribarskoj luci na sjeverozapadnom dijelu u akvatorijumu Herceg Novog, kako bi i ribari iz Boke Kotorske mogli da koriste te resurse”, naveo je Joksimović.

On je podsjetio i na još jednu aktivnost koja traje duže vrijeme, a tiče se zaštićenih morskih područja.

Ovaj posao se bliži kraju, i po mišljenju Joksimovića, uskoro će biti proglašeno prvo marinski zaštićeno područje.

Tri tačke su trenutno aktuelne koje se detaljno obrađuju. To su Platamuni, Katić i stari Ulcinj.

Naš sagovornik smatra da je Katić, dio ispred Petrovca, najbliži za proglašenje zaštićenog morskog područja.

“Ostaje velika, buduća aktivnost koja se odnosi na pitanje ko će time da upravlja, na koji način i pod kojim režimom zaštite. To je veoma ozbiljan posao koji zahtijeva partnerstvo svih državnih institucija, ali i ribara i stanovništva. Crna Gora kao zemlja koja je potpisala razne konvencije mora čak 10% svoje obale da stavi pod neki režim zaštite, zaključio je Joksimović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].