Protiv rada kamenoloma u Lješevićima i Vranovićima

0

Oko 750 mještana potpisalo je peticiju protiv rada kamenoloma u Lješevićima i Vranovićima i oni će u utorak 24. maja biti predati gradonačelnici Kotora Mariji Ćatović, saopšteno je na skupu građana ovih grbaljskih mjesnih zajednica.

Peticija se i danas potpisuje u Vranovićima, a mještani očekuju da gradonačelnica njihove potpise proslijediti nadležnim ministarstvima ekonomije i turizma, nakon čega bi se preduzećima “Briv” i “Račica” ukinule, po njihovoj ocjeni, nezakonito date koncesije za eksploataciju kamenoloma.

Protiv rada kamenoloma, koji im, kako kažu, dijelom zauzimaju nepravedno oduzetu zemlju, ugrožavaju životni prostor i mogućnost bavljenja poljoprivredom i turizmom, mještani su nedavno organizovali i mirni protestni skup, a dobili su i podršku nekoliko nevladinih organizacija.

Majdani, kako navode, nisu predviđeni ni planskim dokumentima, u blizini su obale, kuća, crkava, prostora predviđenog za turističko naselje i jedinstvenog rezervata ptica-Solila.

Mještani ističu da ih zbunjuje činjenica da se kamenolomi otvaraju “i pored državne politike koja ne predviđa njihovo postojanje uz obalu već od 2012. godine”.

Oni su najavili da će “braniti do kraja svoje interese”.

“Nadamo se da će sve biti u korist lokalne zajednice, a ne pojednaca koji su netransparentno 2007. napravili ugovore, bez uvida mještana, Mjesne zajednice i Opštine”, kazali su mještani na protestnom zboru.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].