Protest građana ispred SDT-a: Katnić žrtva optuženih za “državni udar” koji žele osvetu i progon

2

Autorka: Anja Ivanović

Okupljeni prosuli crvenu tečnost koja simbolizuje crnogorsku krv – na panou na kom piše “Jeste li još žedni!?”

Ovdje se brani i glavni specijalni tužilac (Vladimir) Novović, jer i on sjutra može doći u situaciju u kojoj je Katnić. Ovdje nije važno presuditi ljudima nego da dođu u priliku da se brane. Svjedočili smo osudi prije nego je čovjek priveden, najavljena je presuda i sve ono što se dešava pokazuje da su dupli aršini specijalnog tužioca koji danas radi ovo što radi – ističe poslanik DPS-a Oskar Huter za Pobjedu

(FOTO): Protest građana ispred SDT-a: Katnić žrtva optuženih za "državni udar" koji žele osvetu i progon Foto: Anja Ivanović

Ispred Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u Podgorici održan je protest grupe građana koji traže da se nekadašnjem glavnom specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću dozvoli da se brani sa slobode, nakon što je prošle sedmice uz nekadašnjeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića uhapšen zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj u “slučaju Belivuk”, odnosno prilikom skidanja zabrane ulaska u Crnu Goru tadašnjem šefu kriminalne organizacije iz Beograda Veljku Belivuku i njegovom kompanjonu Marku Miljkoviću.

Foto: Anja Ivanović/Pobjeda

Nakon što je 14. aprila uhapšen, Katnić je odbio angažovanje advokata, a pošto je sproveden u Istražni zatvor u Spužu odlučio je da štrajkuje glađu. On je prije dvadesetak dana imao emboliju pluća i život mu je ugrožen.

Okupljeni građani su ispred SDT-a, na panou na kojem piše “Jeste li još žedni?”, prosuli crvenu tečnost koja simbolizuje crnogorsku krv.

Anja Ivanović/Pobjeda

Građanka na skupu Svetlana Pajović-Musić kazala je da su kao aktivisti svjesni situacije u kojoj se nalazimo i konstantnog  progona, te su odlučili da reaguju i utiču na svijest i etiku.

Anja Ivanović/Pobjeda

– Danas je Katnić žrtva optuženih za “državni udar” koji žele osvetu i progon. Kako vjerovati SDT-u koji je desetine dokumenata odbacio? Među njima je i slučaj Jelene Borovinić Bojović, zbog smrti više starih u Bijelom Polju. Kako vjerovati SDT-u koje je odbacilo audio i snimke protiv Petra Kneževića. Tu su i namještanje tendera u Rudniku uglja, kao i Vesna Bratić koja je nezakonitim otkazima napravila štetu za državu, a koju sud ne može da nađe da se pojavi na ročištima – navela je Pajović Musić.

Dodala je da sud ne može da nađe ni novinarku Vijesti Jelenu Jovanović koja je nacrtala mete crnogorskim novinarima i aktivistima proglasivši ih ekstremistima.

Na panoima građana piše “Otpor fašizmu”, “Bia nas ruži, Bia nas tuži”, “Fašizam avgustovskih osvetnika mora biti procesuiran”, “Tužiocu za državni udar sude ‘ruski’ agenti”, “Novoviću, fali li glava za ‘ruski safari’?” i “Pravosuđe nije front! ‘Snajperisti rusko-srpskog sveta biraju žrtve'”.

Anja Ivanović/Pobjeda

Poslanik Demokratske partije socijalista Oskar Huter, koji je prisustvovao protestu, kazao je za Pobjedu da je došao jer cijeni protest građana koji žele da se odupru selektivnoj pravdi koja je, prema njegovim riječima, prisutna svakodnevna u svim dešavanjima kojim svjedočimo prethodnih dana.

– Ovdje se brani i glavni specijalni tužilac (Vladimir) Novović, jer i on sjutra može doći u situaciju u kojoj je Katnić. Ovdje nije važno presuditi ljudima nego da dođu u priliku da se brane. Svjedočili smo osudi prije nego je čovjek priveden, najavljena je presuda i sve ono što se dešava pokazuje da su dupli aršini specijalnog tužioca koji danas radi ovo što radi – ističe Huter.

Huter na protestu (Anja Ivanović/Pobjeda)

Naravno da ovo, kako dodaje, može da se promijeni.

– Crnogorci ne treba da ćute. Da li je neko žedan crnogorske krvi? Imaju li Crnogorci pravo da se brane i da daju svoju odbranu onako kako to priliči čovjeku – upitao je Huter.

Jedna od okupljenih kazala je da je selektivna pravda koju sprovode bruka i sramota, ocjenjujući da je ovo “progon Crnogoraca”.

>>>UIKS obavijestio Viši sud da Katnić štrajkuje glađu<<<

Anja Ivanović/Pobjeda

Crnogorski helsinški komitet za ljudska prava i grupa građana uputili su otvoreno pismo glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, i svima koji su uključeni u postupanje prema Katniću, u kojem naglašavaju da je hapšenje i pritvaranje Katnića bilo “praćeno nezapamćenom, orkestriranom, političkom i medijskom hajkom i blaćenjem, koji na najgrublji način potiru ne samo pretpostavku nevinosti, već i ozbiljno izazivaju sumnje u regularnost i zakonitost cijelog postupka”.

Anja Ivanović/Pobjeda

>>>Katnić da se brani sa slobode uz medicinsku zaštitu, Novović ne smije da dopusti da se izazove smrt u pritvoru!<<<

Anja Ivanović/Pobjeda

Uz konstataciju da je Katnić ozbiljno narušenog zdravlja, a njegova odluka da štrajkuje glađu izaziva ogroman rizik po njegov život, CHO i grupa građanskih aktivista zahtijevaju da se ne dopusti Katnićeva smrt u Istražnom zatvoru, već da mu se omogući odbrana sa slobode uz punu medicinsku i drugu potrebnu zaštitu.

Anja Ivanović/Pobjeda

Nakon što su se  CHO i grupa građana obratili otvorenim pismom glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću pokrenuta je i onlajn peticija, koja je prikupila skoro hiljadu potpisa.

Katnić je u pismu Radanu iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, koje je Pobjeda objavila prošle sedmice, naveo da njegov sin zna da nije postao član nikakve kriminalne organizacije, već da je ovo, kako je istakao, zavjera ove fašističke klike koja je došla na vlast, te koristi slogu (profesionalnu i moralnu) tužilaštva i suda da ga vještom manipulacijom činjenicama, popunjenim lažima, prikažu kao kriminalca.

Anja Ivanović/Pobjeda

Anja Ivanović/Pobjeda

2 KOMENTARI

  1. Takobje
    I opet ćemo.
    Posebno teba teći što zaslužuje ona tužiteljka nazovi novinarka Jelena koja targetira pa se raspojasala kao paša.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].