Prošlost i sadašnjost Grblja u knjizi Ljuba Mačića

6
sa promocije

Sa promocije

tonski zapis sa promocije

U pisanim izvorima Grbalj se pominje u XIII vijeku za vrijeme Nemanjića.

Župu Grbalj pominje kao dio srpskog zemljišta kralj Radoslav 1230. godine.

Prvi sačuvani pisani dokumenat koji pominje ime Grbalj objavio je Dušan Sindik u kome se navodi da je vjerovatno najstariji pomen grbaljske župe onaj u Ljetopisu popa Dukljanina iz prve polovine XII vijeka, navodi se u knjizi “Grbalj – pogled na prošlost i sadašnjost” autora Ljuba  Mačića na kojoj je istraživački radio 9 godina.

Promovišući ovu monografiju sinoć pred brojnom publikom u koncertnoj dvorani kotorske Muzičke škole, akademik Zoran Lakić je kazao da nas ova knjiga izvanredne opreme na 650 strana upoznaje sa korjenima, precima i svemu  što su nam u amanet ostavili.

U njoj je prikazan geostrategijski položaj Grblja, klima i hidrografija, biljni i životinjski svijet, naselja, sela i zaseoci, dakle sve o zemlji i narodu.

U knjizi se mogu naći i podaci o najranijim popisima stanovništva, bratstvima i bratstvenicima, govoru Grbljana, sabranom narodnom blagu, poslovice i narodne mudrosti, običaji, kazao je Lakić u svojoj besjedi.

Riječ je o monografskoj studiji na kojoj je autor radio više godina.

U okviru 13 poglavlja na preko 600 stranica, pored istorijskog dijela, rukopis obrađuje geografske, etnološke, društvene i ekonomske prilike u razvoju ovoga kraja, dio je recenzije dr Miroslava Luketića koji zbog bolesti nije prisustvovao sinoćnjoj promociji.

U ime izdavača, Društva za obnovu manastira Podlastva, mr Stevan Kordić, potencirao je ogroman trud autora i ozbiljan  istraživački rad, o čemu svjedoče brojne fusnote kojih je hiljadu ipo, a izvor je građa koju je autor nalazio u Istorijskom arhivu Kotor, arhivu Biskupskog ordinarijata i Srpske crkve u Kotoru.

Na kraju večeri autor Ljubo Mačić govorio je o dugogodišnjem radu na knjizi koji je kako je dublje zalazio otvarao nove stranice različitih poglavlja iz istorije, života, običaja, jezika, ljudi, događaja Grblja i Grbljana, odakle je Mačić i njegovi preci.

Veče je muzički obojila sopranistica Aleksandra Dobriša uz klavirsku pratnju Lidije Molčanov.

Odlomke je čitao Dušan Davidović.

6 KOMENTARI

    • Bogami, malatajnica, svaka ti cast. Znas sto hoces i zasto zivis. Tebe je manje interesovala knjiga a vise momci. Sigurno si dobro zgrijana izasla sa promocije.Da mi te bilo samo srest, ….

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].