PRONAĐEN način da se produži pritvor KATNIĆU i LAZOVIĆU: Tužilaštvo proširilo istragu – zarade od prodaje rakije i placa Šoškić vidi kao prihode od kriminala

0
Lazović i Katnić pr Centar

Specijalno državno tužilaštvo našlo je način da produži pritvor bivšem Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću i bivšem policijskom funkcioneru Zoranu Lazoviću tako što je izdalo naredbu za proširenje istrage. Tužilac je navodno ”pronašao” municiju oružje kod Katnića i Lazovića. Neznatne količine zaplijenjenog ”aresnala”, uz prebiranje po ugovoru o prodaji Katnićevog placa, odnosno prodaji rakije biće dovoljne da se politički progon dva pritvorenika nastavi i narednih mjeseci. S obzirom na to da Katnić već skoro mjesec štrajkuje glađu, a žeđu od 6. maja, malo je vjerovatno da će dočekati kraj istrage.

Specijalno državno tužilaštvo i specijalni tužilac Miloš Šoškić donijeli su naredbu o proširenju istrage protiv Milivoja Katnića i Zorana Lazovića. U Šoškićevoj naredbi piše da je Katnić zaključio fiktivni ugovor sa turskim državljaninom Yuksel Namikom za prodaju nekretnine u namjeri, kako navodi Šoškić, da lažno prikaže porijeklo novca.

“Okrivljeni Milivoje Katnić je u aprilu i maju 2022. godine, u Danilovgradu, svjestan svog djela čije je izvršenje htio, znajući da je zabranjeno, lažno iznosio činjenice o porijeklu novca za koji je znao da je stečen kriminalnim radnjama, u na način da je 06.04.2022 je navodno sklopio ugovor o namjeri kupoprodaje nekretnine sa navodnim kupcem Yuksel Namikom, državljaninom Republike Turske, u kojem je navedeno da mu je kupac isplatio iznos od 30.000,00 eura kao kaparu na dan dana potpisivanja ugovora, a 11.05.2022. godine potpisao izjavu da mu je kupac Yuksel Namik isplatio iznos od 30.000,00 € na ime uplate kapare, iako je znao da mu Yuksel Namik nije isplatio taj novac, niti da je s njim sklopio sporazum o namjeri kupovine nekretnine, već da je na taj način neistinito prikazao porijeklo novca stečenog kaznenim djelom i izvršenjem kaznenog djela stvaranja zločinačke organizacije, zbog čega se protiv njega vodi istraga”, piše u naredbi.Osim toga, specijalni tužilac Šoškić navodi i da je u Katnićevoj kući pronađena municija.

“Katnić je u kući držao ukupno 14 komada municije sa oznakom „PPU 30 CARB“, čime je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija”, piše u naredbi.

Katnić je u svojoj odbrani naveo da je znao da će biti lišen slobode, te da je noć prije lišenja slobode kod kapije svog dvorišta pronašao sanduk sa municijom koji je očito pao u ruke ljudi koji su čekali da ga liše života i dovedu ga u njegovu kuću. Vezano za sklapanje ugovora o namjeri kupoprodaje nekretnine, ustvrdio je da je sve napravio pokojni Mileta Drobnjak, te da ne zna kako je pronašao kupca.

Specijalni tužilac Miloš Šoškić je i za Zorana Lazovića “pronašao” da je lažno prijavio porijeklo novca tako što je prijavljeni novac prikazao kao prihod od prodaje rakije.

“Okrivljeni Zoran Lazović je u periodu od 01.06.2019. godine do 07.03.2024. godine, u Podgorici, svjestan svog djela, čije izvršenje je htio, znajući da je zabranjeno, lažno iznosio činjenice o porijeklu novca za koji je znao da je stečen kriminalnim radnjama, na način kako je to dostavljeno Agenciji za sprječavanje korupcije i to:

  • dana 27.08.2019. godine, odnosno u roku od 30 dana od dana stupanja na dužnost, lažno prijavio da je u maju i junu te godine ostvario prihod od poljoprivrede u iznosu od po 1.666,67 €;
  • dana 31.03.2020. godine, odnosno u redovnom godišnjem izvješću za prethodnu godinu lažno prikazao da je tokom 2019. godine ostvario prihod od poljoprivrede u iznosu od 2.000,00 € mjesečno;
  • dana 12.03.2021. godinu, odnosno u redovnom godišnjem izvještaju za prethodnu godinu i u izvještaju koje podnosi u roku od 30 dana od dana prestanka dužnosti, pokazao da je tokom 2020. godine ostvario prihode od poljoprivrede u iznosu od 2.500,00 € mjesečno. ;
  • dana 24.03.2022. godine, odnosno u izvještaju podnesenom po prestanku funkcije, pokazao je da je tokom 2021. godine, u martu, aprilu, maju, junu, julu, avgustu septembru, oktobru, novembru i decemmbru, iskazao da je ostvario dohodak od poljoprivrede u iznosu od po 2.500,00 € mjesečno;
  • dana 07.03.2024. godine, odnosno u izvještaju podnesenom po prestanku funkcije, pokazao je da je tokom 2022. godine, u martu, aprilu, maju, junu, julu, avgustu, septembru, oktobru, novembru i decembru pokazao da je ostvario prihode od poljoprivrede u iznosu od po 2.500,00, iako je znao da njegova imovina nije registrovana kao poljoprivredno gazdinstvo i da ne ostvaruje prihode od poljoprivrede, ali je na taj način lažno prikazivao porijeklo novca stečenog kriminalnim radnjama i počinjenje kaznenog djela stvaranje zločinačke organizacije”, piše između ostalog u naredbi o proširenju istrage.

I za Lazovića, Šoškić ima dodatak o oružju i neovlašćenom posjedovanju.

“U svojoj kući u Orahovicu Lazović je držao ukupno 114 komada municije u četiri okvira, kalibra 7,62 mm, čije je posjedovanje građanima zabranjeno, s obzirom da se radi o dijelovima automatskog vatrenog oružja i municije za automatsko vatreno oružje, dok je u svojoj kući na adresi Potkrajci bb, bez odgovarajuće oružne isprave, držao pušku marke “Beretta” i 15 komada lovačkke municije.

Izvor (naslovna fotografija):Lazović i Katnić, PR centar

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].