Promovisana panorama hrvatske poezije “Razlog za pjesmu”

0
RAZLOG-ZA-PJESMU Promovisana panorama hrvatske poezije “Razlog za pjesmu” (VIDEO)

Promovisana panorama hrvatske poezije “Razlog za pjesmu” (VIDEO)

Panorama pjesama „Razlog za pjesmu“, koju su priredili dr Željka Lovrenčić iz Zagreba i Božidar Proročić, publicista i književnik sa Cetinja, predstavljena je večeras u Kući Rista Ratkovića, u okviru 53. RVP.

Kako je za Radio Bijelo Polje kazao Božidar Proročić, kultura je jedan od najljepših načina povezivanja među narodima, a posebno između crnogorskog i hrvatskog.

“Panorama hrvatske poezije je nastala kao dio crnogorsko kulturne saradnje. Ona je nastala kroz prošlost, jer kroz crnogorsku istoriju mnogi su Hrvati dali različiti doprinos našoj zemlji. U želji da nastavimo kultorološku saradnju prije svega, nastale su dvije – panorama savremenog crnogorskog i savremenog hrvatskog pjesništva, i tako smo napravili jedan most kulture, koji i danas traje” istakao je Proročić.

Knjiga poezije „Razlog za pjesmu“ predstavlja panoramu savremenog hrvatskog pjesništva i sadrži izbor od 40 autora, koji, prema riječima dr Željke Lovrenčić, trenutno obilježavaju hrvatsku pjesničku scenu.

“Radi se o panorami savremene hrvatske poezije, i kako se kod nas jako puno piše, sa mnoštvom tema, stilova, s raznovrsnom tematikom, bilo je teško odabrati njih samo 40. U ovoj panorami su obuhvaćeni pjesnici raznih doba, pripadnici raznolikih pjesničkih škola i poetika u čijoj se poeziji oslikavaju emotivnost, racionalizam, satirični i elegični tonovi, igre riječima” istakla je Lovrenčić.

Lovrenčić je kazala da su obje panorame poezije naišle na dobro prihvatanje publike i u Hrvatskoj i u Crnoj Gori.

“ I mislim da smo postigli ono što smo i htjeli gospodin Proročić i ja, a to je da se kulturne veze između naše dvije zemlje, koje su dugotrajne, da se još više učvrste u ovo naše moderno doba” istakla je Lovrenčić.

U razgovorima sa pjesnicima koje je vodio Dragić Rabrenović, učestvovao je i pisac i književni kritičar Marinko Vorgić.

 

radiobijelopolje.me

Tekst Vanja Šabanović

Foto i video:Vladimir Jelić

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].