Promjena vremena i godišnjeg doba utiče na psihu

0

dr Marina Roganović

dr Marina Roganović

Pjesnici čiji je doživljaj pojačan drhtajem lirskog nerva među kojima crnogorski Vito Nikolić je napisao “S jeseni zeleni tuga u meni”.

A koliko jesen sa kišom i oblakom kao obaveznom pratnjom i uopšte promjena vremena i godišnjih doba utiče na psihičko zdravlje ljudi pitali smo doktorku Marinu Roganović, psihijatricu i subspecijalistu za bolesti zavisnosti u Psihijatrijskoj bolnici u Dobroti.

Koliko su vremenske prilike važne za naš organizam govori i povećan broj pacijenata koji se javljaju psihijatrima i njihova hospitalizacija u godišnjim dobima kada je vrijeme u pogoršanju, kazala je za Skala radio doktorka Roganović.

Sunčano i vedro vrijeme više odgovara lijepim osjećanjima i čovjek se bolje osjeća, a kišovito, mračno vrijeme uglavnom izaziva depresiju, pa se i zdrava osoba tada često osjeća loše, objašnjava doktorka Roganović.

Zato su važne vremenske prognoze koje upućuju ljude koji imaju neka hronična oboljenja da se obrate svojim ljekarima.

“Stoga se savjetuje da se pridržavaju savjeta ljekara i uzimaju ljekove, a ako nemaju zdravstvenih problema nego jednostavno osjećaju neku tegobu i neraspoloženje da vode računa o svojoj ishrani, da se druže i izlaze i da sami utiču na poboljšanje svog raspoloženja. Meteo prilike su odavno prepoznate kao važan faktor čovjekovog zdravlja posebno psihičkog. Loše vrijeme najviše utiče na duševne bolesnike i one koji boluju od bolesti zavisnosti”, zaključila je dr Roganović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].