Projekat stručnog osposobljavanja nezaposlenih

1

Violeta Petrović

Violeta Petrović

Polovinom oktobra je počeo Projekat stručnog osposobljavanja visokoškolaca na osnovu Zakona prema kojem oni koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje bez radnog iskustva imaju mogućnost stručnog osposobljavanja u trajanju od 9 mjeseci.

Ovaj vid stručnog osposobljavanja visokoškoca se priznaje kao radno iskustvo u trajanju od godinu, nakon čega se može polagati odgovarajući stručni ili državni ispit, podsjeća za Skala radio Violeta Petrović iz kotorske kancelarije za zapošljavanje.

Tokom prve faze projekta poslodavci su imali pravo da oglase potrebu za visokoškolcima, a u drugoj fazi su se prijavljivala nezaposlena lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje i taj proces je trajao do 15. novembra, kazala je ona.

Međutim uočljiva je disproporcija između potražnje poslodavaca i ponude korisnika zato što poslodavci potražuju konkretan studijski program, ali ne i za srodne programe, navodi Petrovićeva.

Zato su kandidati mogli da izmijene svoje već izabrane preference do kraja ovog mjeseca kako bi  imali znatno veći izbor poslodavaca usljed proširanje njihove potražnje sa konkretnih na sve srodne studijske programe, objašnjava ona.

Sljedeća faza koja traje do 15. decembra, podrazumijeva upućivanje dopisa poslodavcima o budućim korisnicima i obrnuto, korisnicima o poslodavcima kod kojih će obavljati stručno osposobljavanje.

Ukoliko bude više korisnika koji se prijave za istog poslodavca prednost će imati onaj kandidat koji je ostvario bolje rezultate tokom studiranja.

Od 1. do 15. janura je potpisivanje ugovora između poslodavaca i korisnika, kada se i stupa u radni odnos koji traje do polovine septembra, zaključila je Petrovićeva.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].