Prognoze ECT-a: Potpuni oporavak turizma tek 2024.

0

Novi nagli rast slučajeva Covida-19 i ponovno uvođenje ograničenja putovanja zaustavili su oporavak evropskog turizma, pri čemu su međunarodni dolasci turista u Evropu pali za 68% tokom ove godine, zaključno sa septembrom, u odnosu na 2019.

Evropska putnička komisija (ETC) u najnovijem izvještaju “Evropski turizam: trendovi i izgledi” za treći kvartal 2020 navodi da s najpogođenije su mediteranske destinacije Crna Gora i Kipar, koje su zabilježile najgori pad u dolascima, za 84, odnosno 85 procenata, što se može pripisati njihovoj većoj zavisnosti od stranih putnika.

Među ostalim zemljama čije su turističke privrede pretrpjele teške posljedice pandemije su: Rumunija, gdje su dolasci stranih gostiju pali za 80%, Turska (77%); Portugal i Srbija po 74%, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu ETC.

Ostrvske destinacije, Island i Malta takođe su imale loš rezultat, imajući u vidu da su obje registrovale pad dolazaka stranih posjetilaca za po 71%.

Nasuprot tome, Austrija je od evropskih zemalja prošla najbolje zahvaljujući zimskoj turističkoj sezoni početkom godine, prije izbijanja kovida 19, što je rezultiralo padom dolazaka stranih turista od samo 44 odsto i padom noćenja stranaca od 30 odsto.

Potpuni oporavak i vraćanje obima dolazaka stranih gostiju na nivoe prije pandemije predviđa se do 2024. godine, dok su nešto optimističnija predviđanja u pogledu oporavka domaćih putovanja, unutar Evrope, koja bi, kako se procjenjuje, 2022. i 2023. godine trebalo da dostigne nivo iz 2019.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].