Profit banaka 46 odsto manji nego lani, loši krediti u porastu

0

 

Bankarski sektor zadržao je stabilnost i dobru kapitalizovanost i likvidnost. Ipak, pandemija Covid-19 odrazila se i na profitabilnost i nivo nekvalitetnih kredita. Profit banaka za prvih šest mjeseci je, u odnosu na isti period prošle godine, manji za 46 odsto, što je posljedica smanjenja neto prihoda od naknada i rasta troškova obezvređenja aktive. Tokom prvih šest mjeseci ove godine, zabilježen je i rast nekvalitetnih kredita i potraživanja na nivou sistema sa 4,72 na 5,11 odsto, ocijenjeno je na današnjoj sjednici Savjeta Centralne banke Crne Gore.

Kako je saopšteno iz CBCG, na sjednici je usvojen Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za jun i jul 2020. godine.

“Konstatovano je da su aktivnosti Centralne banke tokom ovog perioda realizovane u skladu sa planiranim obavezama. Posebno je istaknuto adekvatno upravljanje međunarodnim rezervama, uprkos pogoršanju eksternih uslova koje je uzrokovano pandemijom Covid-19”, navode u CBCG.

CBCG je, ističu, uspjela da, intenzivnim međunarodnim aktivnostima, po prvi put obezbijedi instrument podrške sistemskoj likvidnosti od strane Evropske centralne banke.

“Naime, odobreno je ugovaranje bilateralne repo linije u iznosu do 250 miliona eura. Ranije je ugovorena linija za likvidnost kod Banke za međunarodna poravnanja u iznosu do 100 miliona eura. Ova dva izvora predstavljaju snažan okvir za podršku sistemskoj likvidnosti”, naglasili su u Centralnoj banci.

Savjet je danas usvojio i Makroekonomski izvještaj CBCG za II kvartal 2020. godine.

“Konstatovano je da će, usljed pandemije korona virusa, 2020. biti godina ne samo velikih zdravstvenih, već i ekonomskih izazova, te da će posljedice pandemije biti prilično snažne i sa produženim rokom uticaja. Iako podaci o ostvarenom BDP-u u drugom kvartalu ove godine još nijesu dostupni, raspoloživi statistički pokazatelji ukazuju na značajan pad u većini sektora”, dodaju u CBCG.

Na osnovu Izvještaja o kretanju cijena za II kvartal 2020. godine, koji je danas usvojio Savjet, konstatovano je da su potrošačke cijene tokom drugog kvartala smanjene za 0,6 odsto, a najveći doprinos padu dale su cijene u kategorijama prevoz, odjeća i obuća i stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva.

“Prosječna stopa potrošačkih cijena (prvih šest mjeseci 2020. godine u odnosu na isti period prethodne godine) iznosila je 0,1 odsto, dok su cijene u junu u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile niže za 0,2 odsto. U Izvještaju se, dalje, navodi da modelska prognoza predviđa da će inflacija u decembru 2020. godine biti u rasponu od -0,9 odsto do 0,4 odsto, sa centralnom tendencijom od -0,3 odsto. Njoj je slična i ekspertska procjena CBCG i ona ukazuje da će na kraju godine inflacija biti u rasponu od -1 odsto do 1 odsto, sa nultom stopom kao centralnom projekcijom. Savjet je na današnjoj sjednici razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti”, zaključuju u CBCG.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].