Prof. dr Milenko Pasinović: Kotor je primjer turističke ponude koja se ne vezuje za vremenske uslove

2
prof. dr Milenko Pasinović

Milenko Pasinović

Da li je u Kotoru završena turistička sezona?

Ovo pitanje Skala radio je postavio turizmologu prof. dr Milenku Pasinoviću koji je kazao da nije siguran da je pravi sagovornik na ovu temu zato što ne prihvatanjem da je turizam sezonska pojava, identifikovao bi ga sa poljoprivredom, koja isključivo zavisi od vremenskih uslova.

Ovo, Pasinović posebno ne prihvata kada je riječ o turizmu u zemljama ili regijama, koje raspolažu sa raznovrsnim resursima koji čine  ili mogu da čine turističku  ponudu nevezanu za vremeske uslove, što znači  cjelogodišnju.

U takve destinacije je i Crna Gora, pa se  ni sa aspekta klimatskih karaktersitika, ne može govoriti o kraju sezone kupanja, koju određuje temperatura mora i vazduha, a to znači da traje do početka oktobra.

“S druge strane, primjer turističke ponude koja se ne vezuje za vremeske uslove je Kotor, njegova kulturna ponuda, koja je komplementarna kruzing i jahting turistima. I ne samo njima. Prava je šteta što Kotor nema infrastrukturu i suprastrukturu koja bi bila u funkciji kulturne turističke ponude, a to znači cjelogodišnje”, mišljenja je Pasinović.

Slično je i sa nekim drugim sredinama u Crnoj Gori.

“Da li se neko usudio da za vjerski turizam, bez obzira na primarnu motivaciju učesnika tog vida turizma, kaže da je sezona završena? Naravno da nije. Ili za zdravstveni turizam”, pita se dr Pasinović.

Dakle, turizam u Crnoj Gori ne smijemo isključivo vezivati za kupališnu sezonu, jer bi time obesmislili druge vrste turističke ponude i potrebu da se ona kompletira pratećim sadržajima.

Na naše pitanje što je po njemu kulturni turizam, Pasinović je odgovorio da je to prije svega vid održivog turizma, koji je u funkciji je proklamovanog principa održivog razvoja.

On koristi resurse koji se na drugi način ne mogu ekonomski valorizovati.

“Zamislite posjetu od 15 miliona turista Notrdamu u Parizu, ili 8 miliona Lurdu, 5 miliona Padovi, oko milion Sv. Vasiliji Ostroškom”, kazao je  Pasinović.

Turizam materijalne i nematerijalne kulturne resurse, kroz različite njegove vidove, pretvara u turističke resurse.

“Stalno govorimo kako kultura zbližava narode, pa zar to,po strukturi posjetilaca, ne potvrđuje Kotor? Zar on u anketama stranih turista, posebno iz Istočne Azije, nije otkrovenje? Dakle, kulturni turizam, uslovno rečeno, kulturno nasljeđe prodaje kao robu koja se ne otuđuje od njenih vlasnika, i ne zavisi od vremenskih prilika. Ono što je posebno važno je rast učesnika kulturnog turizma u svijetu koji je iznad prosječne stope rasta turističkog prometa”, zaključio je Pasinović.

2 KOMENTARI

  1. Ovoliko turista ima li iđe u Crnu Goru? Kotor bi trebao biti glavni grad ili kako neki zbore kulturni centar.Onda bi nam bolje tice pjevale, neko namjerno Kotor ponižava.Dovode nam takozvane eksperte iz Podgorice, Nikšića i ostale svaka im čast ali neka ostaju da daju svoje znanje gradovima okle su a imamo i mi u Kotor istručne i te kako. Zašto se to dopušta i još svi stanove dobiju pa Kotorani adio!

  2. E moj profesore Kotor je primjer kojeg niđe u svijetu nema da je ignorisan i utopljen sa ovolikim kulturnim i turističkim potencijalom i njegovi ljudi koji su krivi jer ne dižu glas. Nema meteorološke prognoze iz Kotora na javnom TV servisu a ne što drugo. Kada imamo sjajne programe muzičke,pozorišne, poetske,likovne, karnevalske iz Kotora jedva dva minuta a slušamo i gledamo neke kvazi po sto puta iz Nikšića, Podgorice. Nemojte reć da je Tivat grad pa neka ima još stotinu Porta i marinam golfovai teniskih terena. Sve pusta politika i grabež za vlast.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].