Prof. dr Milenko Pasinović: Ko zna koliko je i zašto smanjena površina UNESCO-vog zaštićenog područja

1
Kotor

dr Milenko Pasinović

Kada sam  pročitao Čl. 2 Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora (Službeni list  CG, broj 56/2013.), očekivao sam da ću saznati površinu zaštićenog područja, nakon uspostavljanja novih, granica katastarskih opština, umjesto, do tada, prirodnih granica zaštićenog prostora.

Granica u kojima je pomenuti prostor upisan u prirodnu i kulturnu baštinu UNESCO-a.

Zbog čega sam iskazao posebno interesovanje za navedenim promjenama?

Iz razloga mog profesionalnog interesovanja.

Kao autora monografije zaštićenog prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora.

Kao rukovodica i jednog od autora elaborata za upis navedenog područja u prirodnu i kulturno-istorijsku baštinu UNESCO-a. kao građanina Kotora.

Tražio sam da saznam razloge navedenim promjenama granica zaštićenog područja.

Očekivao sam od onih kojima sam se obraćao: Ministarstvu  održivog razvoja i turizma, Agenciji za zaštitu životne sredine, Nacionalnoj komisiji za UNESCO, Sekretarijatu za zaštitu prirodne i kulturno – istorijske baštine Kotora.

Dobijao sam odgovore  koji su se kretali od nenadležnosti onima kojima sam se obraćao, odsutnosti onih koji znaju da mi odgovore, do nedobijanja nikakvog odgovora.

Želio sam da saznam da li smo navedenim promjenama povećali površinu zaštićenog područja CG, shodno predviđenim ciljevima  i željama.

Nije mi se ispunila želja.

I dalje živim u nadi da ću dobiti odgovore na tražena pitanja.

prof. dr Milenko Pasinović

1 KOMENTAR

  1. Profesore svaka vama čast što postavljate prava pitanja i Skali što vam prenosi razmišljanja, trud i vašu neiscrpnu energiju ali đe smo ostali? kakav je ovo latentan narod? samo ćakula bez rabote i bez scvoga stava javne riječi i bunta ako treba a treba i te kako radi odnosa prema Kotoru.ja vas pratim i ne mogu da vjerujem da uporno nema odgovora a kamo li rješenja za neke probleme od životne važbnosti za ovaj grad i njegove građane.Hvala na mogućnosti da ovo napišem.Ostaviću br telefona redakciji Skala radija.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].