Prof. dr Milenko Pasinović: Kamen kao opomena

8
zabrana zbog odrona koju rijetko ko poštuje

Nedavni pad kamena sa dijela gradskih bedema iznad Gurdića, doživio sam kao opomenu. Možda i posljednju, jer smo već imali sličnu pojavu na istom mjestu. Po dosadašnjem reagovanju, nijesam shvatio da je pad kamena shvaćen kao opomena pred mogućom katastrofom. Dozvoljavam da sam prestrog u ocjeni i procjeni ovog događaja, koji, više i nije događaj već pojava. I to, veoma opasna. Ne mogu da vjerujem, još manje da prihvatim, da se sve svelo na zabranu prolaza kroz vrata na Gurdiću. U ostalom, da li je samo taj dio Grada ugrožen? Mislim da nije.

Ono što mi se prvo nametnulo kao pitanje, koje ne trpi odlaganje, jeste: “Čiji su bedemi”? Kotorski! Jesu po funkciji koju su imali i po lokaciji. Ali, oni su materijalno kulturno dobro, bez obzira što još uvjek nije završen inovirani  registar materijalnih kulturnih dobara  u CG . Njihova starost, čiji pojedini djelovi potiču iz IX vijeka, njihova dužina, uvjeravaju me da će im biti “mjesta” u pomenutom dokumentu. Ne manje sam uvjeren da će imati nacionalni značaj, a to znači da je vlasnik  država Crna Gora. Iz prednjeg,  kako laički tumačim, proističe  i obaveza iz Čl. 126 , Zakona o zaštiti kulturnih dobara (“Službeni list Crne Gore„ br. 48/10), “obezbjeđivanje sredstava za čuvanje i redovno održavanje kulturnog dobra”. Članom 129. citiranog zakona, predviđena je i obaveza opštine, pod uslovima propisanim Zakonom  o zaštiti kulturnih dobara.

Ali, budimo iskreni. Teško je u postojećim  uslovima optuživati naprijed navedene subjekte za ono što se dešava sa gradskim bedemima, za njihovo urušavanje. Nije to ni namjera mog reagovanja. Namjera je da se ukaže na potrebu preduzimanja  mjera sanacije  najugroženijih djelova gradskih bedema. Zato je neophodan program zaštite i očuvanja   pomenutog kulturnog dobra.Taj program sa prioritetima, nadamo se, već postoji. U ostalom, na to obavezuje i citirani zakon. Vjerujemo da su se odgovorni  subjekti prepoznali. Ali, program zaštite i očuvanja kulturnih dobara , konkretno gradskih bedema, mora postati predmet međunarodnih konkursa za ovu namjenu ali i “zvono za uzbunu” o ugroženosti dijela svjetske kulturne baštine. Svaki sljedeći kamen može imati dalekosežne posljedice.

Kamen o kome je riječ, opominje i na potrebu rješavanja režima saobraćaja i ograničenja nosivosti na dijelu od Gurdića do Škurde, drugim riječima pored bedema i preko rive koji nijesu građeni za ovakvo opterećenje.

Uz uvažavanje i zahvalnost Službi spasavanja opštine Kotor, ona je u konkretnim slučajevima “liječila” posljedice, a na onima koji brinu o kulturnim dobrima, i ne samo njima, je da spriječavaju da do posljedica ne dolazi.

Milenko M. Pasinović

8 KOMENTARI

 1. Zbog poroznosti,kako piše u jednom dokumentu u Arhivu,meštanima naseljenog mesta Špiljari,Venecijanske vlasti nisu dozvolile da grade sanitarne čvorove..septičke jame,čime bi bili ugrženi…/kao Morinjski../…izvori u Tabačini. A mi danas raspredamo, kako to,bre, Venecija i drugi urbani okupatori nisu znali ništa ,osim jalovog i nasilnog vladnja našim krajevima?
  Ta, bože me sačuvaj od onih koji sve znaju,a ništa ne umeju da rade..naprave?!

 2. Ljudi će još malo počet zidat zgrade na Mars a ođe se polemiše o nekakvoj mrčenoj zaobilaznici deset godina i o dva bubulja sto padaju svake par mjeseci!

 3. Zavis od toka iz koje su partije bušači… “stručnjaci”?
  Ako bidnu ovizi iz SDP..ća ,pa da je i u Vojvodinu..sve bi propalo…?

 4. Kamen o kome je riječ, opominje i na potrebu rješavanja režima saobraćaja ( zaobilaznica ) i ograničenja nosivosti na dijelu od Gurdića do Škurde, drugim riječima pored bedema i preko rive koji nijesu građeni za ovakvo opterećenje.
  Suvišno je dalje komentarisati sve je rečeno i tačno.

  • Zdrav razum navodi na suprotan zakljucak, valjda je ovo prava opomena da se zaobilaznica ne smije pravit jer kao sto vidimo brdo San Giovanni je vrlo porozno… sto bi tek bilo da prodje tunel ispod njega jos kad ga naprave ovakvi strucnjaci kao ovi sto su radili tunel vrmac i slicne projekte… A suvisno je jedino komentarisati ovo da su vozila opterecenje za bedeme ..?? Koliko samo strucnjaka u ovom malom gradu …

   • Teška vozila jesu opterećenje za bedeme! Možemo morem da saobraćamo, da letimo, samo po jedan hilihopter da ima svako domaćinstvo.

   • Ovizi sto voze aute za sabdijevanje proz grad uniscavaju plocnike! Da naprave tunjel srusili bi brdo na Kotor.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].