Prof. dr Ivo Županović gostovao na opatijskom Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu

2
predavanje prof dr Iva Županovića u Opatiji

Prof. dr Ivo Županović

Na međunardnoj konferencije Menadžment 2014. u Beogradu, sa temom koja je bila usmjerena na adaptibilnost turističke destinacije zapaženo učešće imao je prof. dr Ivo Županović.

Bio je i aktivan učesnik okruglog stola i naučnog skupa koji se održao u “Splendidu”, početkom maja, paralelno sa Turizmijadom.

Kruna kongresnih aktivnosti je učešće našeg sugrađanina na prestižnom kongresu u Opatiji, koji predstavlja najveći regionalni naučni skup iz oblasti turizma.

Pokrovitelj opatijskog kongresa je prof. dr Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, što dovoljno govori o značaju ove naučne manifestacije.

Dr Županović je imao i rijetku privilegiju i priznanje da održi gostujuće predavanje na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, Sveučilišta u Rijeci, na predmetu Turističko planiranje.

Tema je bila “Strateško planiranje i upravljanje turističkim proizvodom Crne Gore”.

Županović će učestvovati i na naučnom skupu Univerziteta Educons u Novom Sadu, sa temom koja će opservirati yield menadžment kao fundamenta finansijske održivosti turističkih subjekata.

U okviru Strateškog plana razvoja opštine Kotor za period 2013. godina-2017.godina definisani su određeni ekonomski prioriteti i mjere koje se odnose između ostalog i na turistički razvoj Kotora, kaže za Skala radio prof. dr Ivo Županović.

Za implementaciju navedenih mjera potrebno je prvenstveno definisati osnovnu teorijsku bazu i premise, te su stoga dosad koncipirane polazne osnove slijedećih dokumenata:

Koncept gradske turističke kartice, izrada digitalne mape smještajnih kapaciteta, jedinstvenog elektronskog kataloga i sistema rezervacija, potom razvoja ruralnog turizma, programa podsticaja sportskog turizma i koncepta novih kulturnih sadržaja i programa u turističke svrhe.

A što to u praksi znači, pojasnio je dr Županović.

Gradska turistička kartica omogućava sa jedne strane objedinjavanje turističke ponude grada, a sa druge strane sistem benefita za turističke konzumente. U principu, može da obuhvata set raznorodnih djelatnosti na destinaciji, od popusta pri obilasku kulturno-istorijskih znamenitosti, popusta na nivou transportnih kompanija, posebno kreirane popuste za partnere gradske kartice, poput restorana, trgovinskih objekata, turističkih agencija, itd… .

Jedinstveni katalog smještajnih kapaciteta kao dio portal TO ili zasebni portal omogućava lakše prezentiranje, potom i bukiranje smještajnih kapaciteta na nivou destinacije, ali ono što Županović posebno naglašava je  da je dalji turistički razvoj Kotora upitan ukoliko se ne izgradi hotel sa svim neophodnim kapacitetima za razvoj kongresnog, MICE i sportskog turizma.

Navedeno je upravo na fonu opservacije posebnih vidova turizma poput ruralnog, potom navedenog sportskog i naposljetku kulturnog turizma, jer razvoj jedne destinacije ne može da se zasniva na jednom vidu turizma, jer kada se reducira tražnja za posmatranim vidom turizma, moraju se ponuditi alternativne varijante, kaže Županović.

sa predavanja
studenti prate predavanje

2 KOMENTARI

  1. Svuđe se može uspjeti samo u Koloru teško. naš receprt je to, primjer i ovaj mladić.
    Zato lumeni rabotaju i direktoruju sa dobrim platama jer ih tate lijepo namještaju. Sve s ezna u našemu malome mistu.

  2. Ovakav intelektualac i poznavalac turizma na kraju doktorirao je na temu iz turizma ne može biti najmanje direktor recimo TO Kotor nego po parijskom ključu i po pravilu sa oskudnim znanjem.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].