Mugoša: Pripremiti se za dužu borbu sa koronom

0
dr Aleksandar Mugoša

Totalni karantin ne bi dugoročno doveo do bolje epidemiološke situacije u Crnoj Gori, ali bi dodatno otežao situaciju u mnogim porodicama koje nemaju dovoljno novca za život, smatra predsjednik Ljekarske komore Aleksandar Mugoša.

On je kazao da se građani Crne Gore moraju pripremiti za malo dužu borbu.

„Nijesam siguran da bi totalni karantin donio dugoročno bolju situaciju, a siguran sam da bi dodatno otežao i ovako tešku situaciju u mnogim porodicama koje nemaju dovoljno novca za život“, kazao je Mugoša agenciji MINA.

On smatra da će mjere koje su trenutno na snazi sigurno dati rezultat i kratkoročno, ali i na duže staze.

„Naravno, ukoliko naučimo da živimo sa njima, ukoliko ih svi, baš svi budemo poštovali, bez izuzetaka. Ne mislim da bi zatvaranje škola, parkova, igrališta, sportskih terena, komunikacije među gradovima donijelo mnogo toga boljeg, lošeg sigurno bi“, kazao je Mugoša.

On je rekao da u situaciji u kojoj se danas nalazimo razumije razloge zbog kojih su kolege iz Instituta za javno zdravlje predložile „totalni karantin“, potpuno zatvaranje u narednih mjesec.

„Izuzev brige za javno zdravlje, jer oni su prije svega ljekari, vjerujem da na taj način pokušavaju da „skinu“ sa sebe teret odgovornosti za sve što će se dešavati u narednom periodu“, smatra Mugoša.

Kako je naveo, čitav koncept da jedni predlažu, drugi donose, treći kontrolišu sprovođenje mjera pokazao se pogrešnim, između ostalog zato što nedostaju dvije ključne stvari – povjerenje i odgovornost.

„Norveški ministar zdravlja nedavno je izjavio „Svi koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom moraju u samoizolaciju. Svi, bez izuzetka. Prvi put kad prekršimo to pravilo ljudi neće vjerovati da radimo ispravnu stvar.“ To je ključ“, kazao je Mugoša.

On je naveo da je „ključ” pitanje povjerenja, koje je kod svih građana Crne Gore, koji su „žrtve“ tih mjera, odavno izgubljeno.

„Mi više ne vjerujemo da Nacionalno koordinaciono tijelo radi ispravnu stvar. O odgovornosti je suvišno govoriti, s obzirom na to čemu smo sve bili svjedoci posljednjih mjeseci“, kazao je Mugoša.

On je rekao da građani Crne Gore moraju shvatiti da su u pitanju ljudski životi.

„Ne samo jedan život, već životi velikog broja crnogorskih građana. Takav trenutak nema cijenu, moramo sve uraditi da broj oboljelih i preminulih bude što manji u narednih nekoliko mjeseci, možda i cijele naredne godine“, zaključio je Mugoša.

Mina

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].