Primopredaja prvog crnogorskog broda “Kotor”

10

Svečana ceremonija primopredaje prvog crnogorskog broda, kojoj će prisustvovati ministar saobraćaja i pomorstva Andrija Lompar i predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, biće održana danas u Šangaju.

Izgradnja prvog crnogorskog broda, koji se zove “Kotor”, završena je 18. novembra prošle godine.

U Šangaju se gradi i drugi crnogorski brod “Bar”, a on bi, prema ranijim najavama, trebalo da bude isporučen u martu.

U pitanju su dva identična prekookeanska broda namijenjena za prevoz rasutih tereta.

Ukupan iznos kredita za dva prekookeanska broda je 47,4 miliona dolara sa rokom otplate od 15 godina, grejs periodom od pet godina i fiksnom kamatom od 3 odsto.

U okviru posjete Kini, crnogorska delegacija sastaće se sa zvaničnicima Šangaja, predstavnicima kineskih kompanija, kao i Eksim banke, kako bi razgovarali o mogućnostima unaprijeđenja saradnje, saopšteno je iz Vlade.

Posada broda “Kotor” kompletno je formirana i ukrcano je već osam ljudi, kazao je predsjednik borda direktora Crnogorske plovidbe Miodrag Kršanac.

On navodi da se na brodu nalaze, između ostalih, zapovjednik, upravitelj i dva prva oficira.

Posadu broda čini ukupno 21 član.

10 KOMENTARI

 1. Rajko: “ubuduće;”A ti se bogumi raspisa kilometrima i to još dosta nepismeno”;”Brao ti ga”-koja je ovo pismenost-pravopis i na kojem jeziku.Rajko ja ne pišem školski pismeni zadatak,no dajem izjavu povodom vašega “praznika” koji je sramniji nego onaj kojega su baštinili i u krv pretvorili Srpski izrodi od 1918/1919 do 1929 godine,protiv,najčešće,žena,djece,staraca,diljem Crne Gore(Dragutin Milutinović,general,Kalabić,kap.I.klase-otac koljača Nikole,po Srbiji, Srpske nejači 1941-1945,kada se predade i na pravi “srpski” način izdade svoga ktitora džukelu od džukele Dražu Mihailovića; Kecmanović,major-bosanac i ini sve džukele do džukele-izrodi Srpskoga naroda!)!! Podsjećanja radi da li si čuo za njihove genocidne zulume u likvidaciji čestite kući Zvicera u Cucima,tih najsramnih godina po Srbiju,ali ne i po čestiti Srpski naroda!!! Rajko,meni nijesu potrebni večernji kusevi koju su ti završavali preci kada su prali svoje biografije-obojane od 12 jula 1941 pa do 1948 kada ste stupli u pranje sopstvene bruke jedući iz talijanskih gamela,pa kao popravni slijedi cinkaranje prvoboraca-sada 13.julca i njihovo slanje,preko Jova Milova,na oporavak i “opismenjavanje” na Gole i nesretne,a za tebe i sramne Gole Otoke,moj rajkane….!!!Što se tiče partizanskih šuma,da njih nebi ti bi moj rajkane bekice čuvao po vrletima i goletima đedova i srkao vodu i prao obraza,ka što su ti đedovi činjeli!!!!No,batali se kuseva,partizanskih gora i tantarica,pa reci ti ovim čitaocima,što nije tačno iz ovih mojih izjava,jer tvoje ćutanje je potvrda mog iskrenog i istitog govora o vašim sramnim prošlim vremenima i to sve o trošku ovoga naroda ,moj R A J K A N E !!!!!!!

 2. Prvo,ČESTITAM svim onim građanima K O T O R A I C R N E G O R E,koji su zaljubljenici partije kojoj pripadaju ovi njihovi KUMOVI,kako piše “PRVOG CRNOGORSKOG BRODA”,veliki DAN KOTORA I CIJELE ,ondašnje SRCG-SFRJ,a danas CG,13 JANUARA 1989 godine,kada su ovi KUMOVI,pod ,tada, kontrolom KASAPINA SA DEDINJA,oburdali legalnu i legitimnu vlast u Kotoru,i to u prostorijama tadašnjeg SEKRETARIJATA ZA NO OPŠTINE KOTOR!!!! Pošto smo mi poznati po “njegovanju” tradicija slavne-sramne prošlosti predlažem: Da se sa Glavnih vrata od grada -staroga grada Kotora,digne grb i datumi iz slavne prošlosti Kotora,a postavi nova ploča sa imenima i prezimenima današnjih šangajskih kumova i njihovi naredbodavaca,koji su skinuli sa vlasti “nedemokratske” vlastodršce,ukinuli “mrak i tamu” omrzolog socijalističkog-dekadentnog sistema vrijednosti,uveli na vlast,ne više “jagnjetofuke”,nego “novogovedofuke”(koji dnevno troše narodnu muku,koliko “jagnjetofuci” ,tada,godišnje ?),uveli novi sistem vrijednosti po principu:” ko radi jedna GAVICA,a ko ne radi,krade-pljačka narod, puna kašeta GAMBORA”,proizveli novu klasu i novu demokratiju-demografiju koju prebačiše sa JASALICA na “narodne kužine”-kontejnere sa kojih se hrane-snadbijevaju svi oni koji nijesu vjerovali -vjeruju”novoj klasi”,a njih je preko 90% na današnji “jubilarni” DAN naših naroda i narodnosti( u CG danas je na snadbijevanju preko 80 hiljada građana-primaju socijalnu pomo,preko 13 hiljada sa Biroa rada primaju od 33 do 97 evrića,preko 4 hiljade penzionera prima manje od 100 evrića,preko 30 hiljada penzionera prima ispod praga siromaštva 170 evrića,a preko 45 hiljada penzionera prima manje od prosječne penzije 273 evrića,uz moju primjedbu da 110 hiljada penzionera rani još po jednoga iz svoje famelje?)!!! U prilog mom razmišljanju idu i činjenice: Na DAN 12 janura 1989 godine u Kotoru je bilo zaposleno preko 10 hiljada radnika,preko 2 hiljade pomoraca na stranim brodovima,preko 4 hiljade penzionera,od Risna -Eport bilja do PD BOKE u Radanovićima-Mrčevo polje/Marovićevo svi su radili i primali između 1000 do 2000 hiljade dojč maraka,a danas,koliko ih radi i koliki im je prosjek??? “Slabašna” JUGOOCEANIJA(MAJKA PRETEČA OVOG,KAKO KAŽU,”PRVOG” CRNOGORSKOG BRODA)imala je više od 20 brodova i ni jedan nije bio manji-kraći od ovog “PRVOG”-kukal nam majka,liši KUMOVA-KUMIĆA!!!!!
  Moja zapažanja-evociranje uspomena na “neuspješni” sistem-društveni poredak,koji u noći 13/14 januara 1989 godine, pređe sa “JAGNJEĆOFUKA” na “NOVOGOVEĐOFUKE”,ne bi bio temeljit,iskren i istinit,a da ne priupitam sebe i sve koji ovo pročitaju:
  1.Kako to da Crna Gora baštini-slavi dan vojske oktobar -povezan sa 1o42 godinom novoga vijeka,kada je CRNOGORSKA VOJSKA POTUKLA VIZANTIJSKU-OKUPAORSKU VOJSKU na TUĐEMILE VIŠE BARA?
  2.Kako to da Crna Gora slavi slavne pobjede nad okupatorom-Martinići,Krusi,Carev Laz,Grahovac,Fundina,Vuči Do,Skadar,Mojkovac,13 jula ?
  3.Kako to da Crna Gora slavi dan DRŽANOSTI I DAN SAMOSTALNOST 13 jul,DAN kada je ista postala 27 evropska država?

  4.Kako to da naši predstavnici u inostranstvu predstavljaju i kažu da je Crna Gora najmljađa evropska država?
  5.Kako to da slavimo-kažemo da je brod “KOTOR” prvi Crnogorski brod?
  6.Kako to da neznamo-možda se u “pravu” da Kneževina-Kraljevina Crna Gora nije imala svojih brodova-plovila?
  7.Kako to da neznamo-ne moramo/ne smijemo kazati da je JUGOOCEANIJA-potonula ,prije svega,zahvaljujući ovim kumovima,njihovim partnerima i inima,bila i ostala do pogreba-sahrane crnogorska brodarska kuća koja je Kotor,Boku i svekoliku SRCG decenijama gradila-izgrađivala?
  8.Kako to da neznamo,da današnji,tamo njihovi kumovi,dada su uvodili novu klasu-novogovedofuke,od imovine su imali AKTIVU koja im je STAL svakolika u škatuli-kutiji od cipela tek novorođenog djeta?
  9.Kako to,da su mnogi kumovi,tamo njihovi uključujući i ove šangajske, imali stanove-montažerke-BLAŽUJKE u naselju sv Stasija/Dobrota ili ni to ,a da dans ni oni sami neznaju kolika im je i koliko im je narasla ta AKTIVA?

  10.No ipak je danas dan-nekave svjetlosti,ne zbog zasluga kumova,nego zbog broda “Kotor”,koji će ploviti i neka plovi-SRETNO MU MIRNO MORE,i da ne dočeka sudbinu objekata koje su po nekoliko puta otvarali ovi “ŠANGAJCI”(tunel VRMAC i ostali?)!!! Za kraj krajeva,nedaj bože ,ni ZLOTVORIMA,13/14 januar 1989 godine,godine, rođenja-prosperiteta “ŠANGAJSKIH KUMOVA”,sve o trošku(ne)vjernoga,a (NE)znavenoga naroda ????

  • Jole Jordane morat ces ubuduce da placas porez na duzinu teksta. Samo do pedeset rijeci se ne placa. A ti si se bogumi raspisa kilometrima i to jos dosta nepismeno. Malo kalaj i oladi brate Jole Jordane. Mnogo nas maltretiras i gusis sa ovim tvojim partizanskim po sumama i gorama, a moga bi da se upises i na vecernji kurs dopismenjavanja. Brao ti ga.

  • Jole delijo, pa gdje si do sada? Je si li to cekao da Jovo Kapicic dodje preko Risna u CG, za svaki slucaj?

 3. Mirno more i neka Neptun cuva posadu u neverama i radostima.

  Sto se tice sanpanjca, svaki put kad smo bili na novom porinucu, molili smo boga da se botilja ne razbije, jer smo je mi popili.

  Brodu srecu donosi slozna posada, dobar barba i vrsni kuhar.

 4. Gledajuci snimak svecanosti,cini mi se da se boca sampanjca nije slomila kad je Ranko prekinuo konopac pa je onda slomio kinez na palubi broda.
  Pitanje za pomorce: Ako se boca ne slomi iz prvog puta, je li to “znaci” losa sreca za brod?

  • Prilikom porinuca Costa Concordije, boca se nije slomila, SLucajnost?
   Nadamo se da ce “Kotor” bit bolje srece.

 5. Zar ne imahu uglednijeg i zaslužnijeg “kuma”?
  Gdje je tu Miško Ideolog, koji je najviše doprinio propasti
  Bokeljskog pomorstva!
  Dok on bijaše predsjednik Upravnog odbor Jugooceanije,
  Bokeljsko pomorstvo netragom nestade.
  Ranko je već predložio da se treći brod iz serije “kineza”
  zove Kobilji Do.

 6. Добро је ово.Кроз 6 – 8 година оба ће брода,обезвријеђена до нивоа старог жељеза,прећи у приватно власништво јер ће правити толики губитак да ни само њихово одржавање неће бити могуће.

  Наградно питање:У чије ће власништво прећи бродови и колики ће мито,пардон,консултантску премију примити ангажовани адвокат.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].