Prijave poslodavaca za Program stručnog osposobljavanja do 15. oktobra

0

 

Poziv za prijavu poslodavaca za učešće u Programu stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem biće otvoren od danas do 15. oktobra do 15 sati, saopšteno je danas iz Ministarstva prosvjete.

“Za učešće u Programu mogu se prijaviti poslodavci iz privatnog i javnog sektora koji obavljaju djelatnost na teritoriji Crne Gore. Prijave za poslodavce iz privatnog sektora podnose se područnoj jedinici Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (birou rada/kancelariji) prema sjedištu poslodavca i preko portala elektronske uprave (eUprave). Poslodavci iz javnog sektora prijave za učešće u Programu podnose Upravi za kadrove i preko portala elektronske uprave (eUprave)”, navodi se u saopštenju.

Uputstvo za podnošenje Prijave za sve poslodavce preko eUprave se nalazi na portalu www.euprava.me.

“Korisnici Programa, dobiće priliku za prijavu nakon isteka rokova za prijavu poslodavaca. Pravo na stručno osposobljavanje imaju osobe sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje. Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem”, kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Kako su objasnili, poslodavci su dužni da korisnicima pruže osposobljavanje u skladu sa Programom stručnog osposobljavanja, dok će stručni tim zadužen za realizaciju Programa vršiti kontrolu sprovođenja osposobljavanja.

“Cilj Programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija. Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, sa kojim se suočava čitava Evropa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike.

Program se pokazao kao vrlo uspješan, s obzirom na to da je oko 50 odsto korisnika Programa nastavilo radni angažman, što nesumnjivo doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih ljudi. Javni poziv objavljen je na sajtovima Ministarstva prosvjete, Zavoda za zapošljavanje i Uprave za kadrove”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].