Prihodi od taksi niski, oporavak do 2023.

0
Boka Kotorska

Evidentno je da turizam u Crnoj Gori dijeli negativne posljedice uticaja globalne zdravstvene krize na sektor turizma kako na evropskom tako i na globalnom nivou.

To se odrazilo i na ukupne crnogorske namjenske prihode od boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse koji su ove godine na nivou 26,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kazali su Pobjedi iz Nacionalne turističke organizacije dodajući da su prihodi zaključno sa 9. septembrom 2.956.137 eura.

Prihodi

“Kada je riječ o prihodima samo od boravišne takse naplaćeno je 1.228.203 eura što predstavlja ostvarenje od 16,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine”, kazali su iz NTO.

Kako su naveli prema posljednjem izvještaju Evropske komisije za putovanja (ETC) čiji je NTOCG punopravni član, globalna zdravstvena kriza dovela je do toga da se turistički sektor u Evropi suočava sa do sada neviđenom krizom uz povećanu neizvjesnost po pitanju oporavka.

“Najnovije prognoze pokazuju da se ove godine očekuje smanjenje putovanja u Evropu za 54 odsto u odnosu na prošlu godinu. Takođe, očekuje se da će se globalna međunarodna putovanja prepoloviti 2020. godine, pri čemu nivoi 2019. neće biti dostignuti ponovo do 2023. godine, prema najnovijim prognozama turističke ekonomije”, kazali su iz NTO dodajući da su uslijed zdravstvene krize većina zemalja svijeta primijenile ozbiljna ograničenja: zatvaranje granica, ograničavanje kretanja građana kao i potpuna zatvaranja, koja su imala snažan negativan uticaj na turizam i ovogodišnju ljetnju sezonu.

“Stope popunjenosti hotela u Evropi iznosile su 26,5 odsto u julu ove godine, što predstavlja pad od 66,4 odsto u poređenju sa istim mjesecom prošle godine. Otvoreni hoteli u Crnoj Gori tokom jula bilježili su popunjenost i do 42 odsto”, navode podatke iz NTO.

Međutim, naglašavaju da iako su mnogi Evropljani željeli da ponovo putuju tokom ljeta, nedosljedna i neprestano mijenjajuća granična ograničenja, kao i zabuna oko zahtjeva za karantinom i testom, izazvala su frustraciju kod potencijalnih turista i negativno uticale na ostvarivanje kako putovanja na odmor tako i poslovnih putovanja.

“Očigledno je da je turizam kao sektor koji karakterišu interakcije ljudi, pretrpio snažne promjene. Prilagođavajući se „novoj normalnosti“ šansu za uspjeh vidimo u efikasnom prihvatanju metoda digitalnog svijeta. U tom smislu NTOCG svoje promotivne aktivnosti preusmjerava primarno na digitalne kanale, poput virtuelnog učešća na turističkim sajmovima, oglašavanja putem globalnih turističkih platformi i društvenih mreža, održavanje onlajn vebinara, lajvstriminga kojima se promoviše destinacija na emitivnim tržištima i dr”, kazali su iz Nacionalne turističke organizacije.

Kako objašnjavaju lokalne turističke organizacije imaju važnu ulogu u promociji crnogorskog turizma i kao njihovi partneri na tom putu imaju punu podršku NTOCG.

Podrška

“Vjerujemo da će opštine kao njihovi osnivači zajedno sa drugim nadležnim institucijama pronaći modele da im se pruži podrška, kako bi prevazišle finansijske probleme sa kojima se neke od njih trenutno suočavaju”, tvrde u NTO.

Kada je riječ o finansijama NTOCG se za sada se ne suočava sa problemima koji bi ugrozili nesmetano odvijanje planiranih aktivnosti u ovoj godini, imajući u vidu da je rebalansom finansiranje aktivnosti, u najvećem dijelu, planirano iz opštih budžetskih sredstava i oni vjeruju da će tako i ostati.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].