Priča Lazara Seferovića o kultnoj hercegnovskoj likovnoj školi

0
Lazar Seferović

Lazar Seferović, čovjek nepresušne energije i stvaralac koji je zadužio Boku Kotorsku, Crnu Goru i posebno Herceg Novi, obradovao je čitalačku publiku još jednim djelom.

Ovoga puta riječ je o priči o čuvenoj hercegnovskoj umjetničkoj školi čiji su profesori i učenici ispisali sjajnu stranicu našeg likovnog stvaralaštva.

Petar Lubarda je 1947. godine otvorio Umjetničku školu na Cetinju, koja je ubrzo preseljena u Herceg Novi.

Među prvim profesorima Škole bili su Petar Lubarda i Milo Milunović. Nakon njih Veliša Leković, Luka Tomanović, Vojo Stanić, Đorđije – Bato Pravilović, Luka Berberović, Boris Veriga, Darko Đurišić i drugi.

Tu su stvarali Bogdan Musović, Branko – Filo Filipović, Jovo  Ivanović, Dado Đurić, Ilija Šoškić, Đuro Pulitika, Vojo Tatar, Sabaheta Masličić, Kemal Ramujkić, Boris – Boća Vujović . Među đacima Umjetničke škole u Herceg Novom bili su, kasnije poznati stvaraoci u arhitekturi, filmu, istoriji književonosti, dizajnu i pedagoškim djelatnostima, kao što su Vuk Vučković, Dušan Duković, Živko Nikolić, Zdravko Vučinić.

Promocija knjige “Likovno nebo iznad Herceg Novog“ na 420 stranica i preko 750 reprodukcija i priloga, govori o značaju ove škole, profesorima i učenicima koji su proslavili likovnim izrazom Crnu Goru i predstavili je kao kolijevku ove vrste stvaralaštva daleko izvan njenih prostora.

Podsjetićemo, Seferović je do sada objavio više monografskih izdanja.

Tu je ”Umjetničko blago Herceg Novog”, “22 sage o kulturnom blagu Herceg Novog”, ”Od sveca i pape do pop i rock zvijezda-znameniti Novljani u svijetu”, “Znamenite Novljanke u svijetu kulture, umjetnosti, nauke i sporta”, “Tragom čudesnih žena Boke“…

Lazar Seferović  je dobitnik Oktobarske nagrade Herceg Novog i Zlatne povelje za životno djelo u kulturi i turizmu.

Promocija knjige “Likovno nebo iznad Herceg Novog” je 7. aprila 2016. godine u dvorani “Park” u Herceg Novom.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].