Priča koja prelistava minulo vrijeme Škaljara

2
Škaljarsko kolo

Duška Petrović

Duška Petrović

U kotorskom šoping centru “Kamelija” u petak 28. februara u 19 sati  biće ispričana Škaljarska priča.

Ovo je nastavak ciklusa priča o bokeljskoj tradiciji i običajima Perasta, Risna, Dobrote, Mula.

Malo, pitoreskno mjesto Škaljari sa svojim ljudima i običajima biće predstavljeno kroz minulo vrijeme pa će “Kamelija” zamirisati tradicionalnim škaljarskim jelima, bumbarima, tripicama, zeljem, a posjetioci će moći i da se zaslade škaljarskom tortom i krofnama, ali i da se zalije domaćim likerima, najavljuje za Skala radio Dušanka Petrović, u ime organizatora.

Vrijedne žene iz Škaljara su se u velikom broju odazvale ovom programu koji će biti obogaćen i starim zaboravljenim upotrebnim  predmetima, koje su koristili mještani poput različitih alata, budući da su Škaljari bili vrsni majstori posebno klesari i zidari.

Biće izloženi ručni radovi i lenculi stari preko 200 godina, koje se žene šile i vezle uz svijeću za svoju prćiju, zatim košare u kojima su  nosile verduru (povrće)  iz svojih vrtova na kotorsku pjacu i različitio posuđe, priča Petrovićeva.

Budući da su stari Škaljari bili vrsni muzičari u ovoj priči koja prelistava minulo vrijeme naći će se i stari gramofoni i instrumenti.

U programu će učestviovati mr Mileva Pejaković-Vujošević koja se bavila sakupljanjem istorijskih podataka Škaljara, pjesnikinja Dubravka Jovanović, folklorni ansambl “Nikola Đurković” koji će izvesti poznato škaljarsko kolo i dječiji Tamburaški orkestar “Tripo Tomas”.

Škaljsrku priču će voditi Dolores Fabian.

2 KOMENTARI

  1. pohvale organizatorima. trpeza – odlicna. za sledecu priliku – moze i mora mnogo bolje. dubravki – veeeliko HVALA! ne damo te ni spiljarima ni dobrocanima 🙂

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].