Preporuke za organizovanje nastave: Svi maske, jedan učenik na četiri kvadrata

0

 

Institut za javno zdravlje uputio je preporuke Ministarstvu prosvjete za održavanje nastave od 1. oktobra, u kojima se navodi da su učenici svih uzrasta i nastavnici u crnogorskim školama obavezni da nose maske, a preporuka je da jedan učenik bude sam u četiri kvadratna metra.

Iz Instituta su upozorili ministarstvo da će u vrtićima biti kompleksnije organizovati funkcionisanje.

“Za djecu predškolskog uzrasta predložen je rad u manjim grupama i da po jednom djetetu distanca bude od tri kvadratna metra. Ukoliko se neko dijete razboli biće izolovano, a u slučaju pozitivnog testa na koronavirus biće testirana cijela grupa u kojoj je boravilo”, navodi se u preporukama.

Epidemiolog u Instititu za javno zdravlje Božidarka Rakočević kazala je da je Institut dao nadležnim institucijama preporuke o funkcionisanju vrtića, škola kao i fakulteta, te da je na školama da odluče mogu li da se organizuju u skladu s njima.

“Preporuke za škole su da đaci svih uzrasta, kao i nastavnici nose maske, da se poštuje fizička distanca, predloženo je četiri kvadrata po učeniku. Odjeljenje ne smije biti veće od 15 učenika, ukoliko je veće, onda bi se dijelilo. Neophodno je povećati higijenu prostora, zajedničkih prostorija, edukovati učenike i roditelje o tome koje ih sve mjere očekuju”, rekla je Rakočevićeva.

Ona je dodala da je takođe dat predlog da se skrate časovi i da ih bude maksimalno četiri, da učenici ne napuštaju učionice, već da sve vrijeme budu u učionicama, kako ne bi došlo do miješanja djece.

Što se tiče starijih razreda, preporuka je da se organizuje blok nastava.

“Recimo, da samo jedan dan imaju samo matematiku kako bi taj nastavnik držao samo te časove”, dodala je Rakočevićeva.

Ona je naglasila da u slučaju da škole ne mogu organizovati te preporuke, data im je mogućnost da odluče da li će praktikovati kombinovanu nastavu djelimično onlajn, a djelimično da đaci dolaze u školu ili da kompletna nastava bude onlajn.

“O tome će škole odlučivati u zavisnosti od svojih mogućnosti i kapaciteta”, istakla je Rakočevićeva.

Što se tiče vrtića, ona je navela da je situacija složenija zbog uzrasta djece.

“Djeca teško mogu da drže distancu i da nose maske i tu postoji veći rizik od mogućnosti prenosa infekcije. Tu roditelji treba sami da odluče da li će slati djecu u vrtić ili će se odlučiti na neki drugi način brige o djetetu”, rekla je dr Rakočevićeva za “Boje jutra.

U vrtićima je, prema njenim riječima, predloženo smanjivanje broja djece u grupama, kao i da distanca bude tri kvadratna metra. Roditeljima djece sa autoimunim bolestima, kako je navela Rakočevićeva, sugerisano je da se konsultuju sa ljekarima koji prate njihovu djecu, pa da im oni preporuče šta i kako dalje.

Učenici sa simptomima respiratorne infekcije (kašalj, otežano disanje, povišena tjelesna temperatura itd.) koji mogu upućivati na Covid-19 ne treba da pohađaju školu, o čemu svaka škola treba pismenim putem da obavijesti roditelje.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].