Preminuo istaknuti crnogorski glumac Drago Malović

0
Drago Malović

Istaknuti crnogorski glumac, Drago Malović, preminuo je u ponedjeljak 12. maja u 90. godini.

Malović je bio doživotni član Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) i član Udruženja dramskih umjetnika Crne Gore.

Iz CNP-a su naveli da je Malović je jedan od rijetkih bardova crnogorskog pozorišta koji je doživio duboku starost.

“Počeo je kao amater u čuvenom nikšićkom Kulturno- umjetničkom društvu Zahumlje, da bi u prvoj profesionalnoj predstavi Nikšićkog pozorišta davne 1949. godine, već bio angažovan kao profesionalni glumac”, podsjetili su iz CNP-a.

Kako su naveli, iz tog nikšićkog perioda gdje je morao da igra i mlade ljubavnike i mlade heroje, radeći sa tada vrhunskim rediteljima bivše Jugoslavije, konačno je sebe našao u nacionalnom repertoaru, a posebno crnogorskom.

U Nikšiću je stekao ogromnu popularnost igrajući Nikoletinu Bursaća, Vuka Bubala, a takođe igrajući i u tada vrlo modernim dramama koje su tek prodirale na jugoslovensku scenu, Judžina O’ Nila, Šona O’Kejsija, Džordža Bernarda Šoa.

Kao istaknuti glumac Nikšićkog pozorišta je angažovan u Titogradskom narodnom pozorištu i tu počinje njegova blistava glumačka karijera. Treba istaći uloge u “Gorskom vijencu” i “Lažnom caru Šćepanu Malom”, Petra II Petrovića Njegoša.

Vrhunac njegove pozorišne karijere bila je uloga oca u drami “Ognjište” Žarka Komanina kojom je na Sterijinom pozorju zadivio jugoslovensku pozorišnu javnost, tako da je proslavljeni pozorišni kritičar javno postavio pitanje – kako da jedan tako briljantan glumac ne dobije Sterijinu nagradu, suprotstavljajući ga jednom od tada najpopularnijih jugoslovenskih glumaca koji je dobio Sterijinu nagradu.

Za pozorišno aktivno djelovanje, za punih 40 godina koliko je trajao na sceni, što u nikšićkom, što u kragujevačkom pozorištu, odigrao je preko 200 uloga, a kruna njegove glumačke karijere bila je uloga Radosava u legendarnoj “Đekni”, velikog crnogorskog reditelja Živka Nikolića.

Prvi je crnogorski glumac koji je dostigao opštenarodnu popularnost širom Jugoslavije i postao simbol crnogorske televizije.

Komemoracija će biti održana u utorak 13. maja u CNP-u.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].