Preminula glumica Elizabet Tejlor

0
Elizabeth Taylor

Glumica Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor), jedna od posljednjih legendi “zlatnog doba” Holivuda, umrla je u srijedu 23. marta u 80. godini u Los Anđelesu.

Glumica je prve korake na filmu napravila kao dijete, a u karijeri je snimila više od 50 filmova.

Bila je jednako slavna po izuzetnoj ljepoti kao i po burnom privatnom životu, uključujući osam brakova i brojne zdravstvene probleme, a postala je baka već u svojoj 39. godini.

Dobila je dva Oskara, za filmove “Baterfild 8” i “Ko se boji Virdžinije Vulf?”, a za Oskara je bila nominovana i za filmove “Drvo života”, “Mačka na usijanom limenom krovu” i “Iznenada prošlog ljeta”.

U poznim godinama bavila se humanitarnim radom, za koji je 1993. nagrađena specijalnim Oskarom.

U životu, kao i na filmu, debitovala je veoma brzo i intenzivno.

Lijepa djevojčica smeđe kose rođena 1932. u Londonu od oca trgovca umjetninama i majke glumice, prvu ulogu imala je sa 10 godina u filmu “Lesi se vraća kući”.

http://www.youtube.com/watch?v=-XjJFhH6gSQ

Amerika se brzo zaljubila u Liz, koja potom niže uloge, uključujući one u filmovima Vinsenta Minelija “Otac nevjeste” i “Očeva mala dividenda” i uspjela je u onome u čemu, na primjer, nije Širli Templ, da od djeteta zvijezda postane ugledna glumica.

Elizabeta Tejlor prvi put se udala 1950, za Konrada Hiltona, i taj brak je trajao do 1951.

Drugi muž bio joj je Majkl Vilding, od 1952. do 1957. godine.

Godine 1956, sa 24 godine, snimila je film “Div” sa Rokom Hadsonom i Džejmsom Dinom – koji je umro neposredno poslije pojave filma u bioskopima – i njime otvorila blistavu deceniju u kojoj su se filmska remek-djela nizala jedno za drugim.

Bila je nezaboravna Megi u “Mački na usijanom limenom krovu” (1958), sa Polom Njumenom, a godinu dana kasnije otkrila je univerzum Tenesija Vilijamsa u filmu “Iznenada prošlog ljeta” Džozefa L. Mankjeviča.

U to vrijeme bila je jedna od najbolje plaćenih glumica u Holivudu.

Ipak, to je i epoha u kojoj je prvi put oboljela od depresije, poslije iznenadne smrti trećeg muža Majka Toda 1958.

U to vrijeme majka troje djece, glumica je zatim usvojila hendikepiranu njemačku djevojčicu.

Ubrzo se udaje za pjevača Edija Fišera.

Godine 1963. “Kleopatra” označava novi preokret u njenoj karijeri.

Mankijevičev film, za koji je dobila u to vrijeme nevjerovatnih milion dolara, postao je jedan od najlošijih filmova u istoriji sedme umjetnosti.

Ipak, tokom snimanja, izvjesni Ričard Barton upitao ju je: “Da li vam je neko već rekao da ste veoma lijepa djevojka?”.

Liz se ubrzo zaljubila i izjavila da obožava što “nije Elizabet Tejlor, već žena Ričarda” Bartona, za koga se udala 1964, a potom i 1975.

Barton je glumici poklonio najljepše dijamante na svijetu i sa njom igrao u brojnim filmovima – “Ko se boji Virdžinije Vulf?” (1966) za koji je nagrađena Oskarom i “Ukroćena goropad” Franka Zefirelija (1967).

Zajedno su snimili ukupno 12 filmova.

Poslije filma “Odsjaj u zlatnom oku” Džona Hjustona, sa Marlonom Brandom, glumica zakoračuje u 1970. godine koje će biti fatalne po njenu karijeri.

Ona koja je smatrana jednom od najljepših žena na svijetu postaje opsjednuta debljinom i dijetama, počinje da uzima ljekove za smirenje i okreće se alkoholu.

Poslije Bartona, udavala se dva puta, za Džona Vornera i Larija Fortenskog, a posljednji put se razvela 1996.

Pogođena smrću Roka Hadsona 1985, Elizabeta Tejlor je iste godine osnovala Američku fondaciju za istraživanje side (AmFAR).

Glumica je 1988. objavila memoare “Elizabeth Takes Off”.

Tokom 1990-ih godina podvrgnuta je dvijema operacijama kuka, a 1997. joj je uklonjen benigni tumor na mozgu.

Britanska kraljica Elizabeta dodijelila joj je u maju 2000. plemićku titulu.

Elizabeth Taylor u filmu Cleopatra

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].