Preko 1.000 roditelja potpisalo peticiju: Traže da djeca ne nose maske

3

 

Preko 1.000 roditelja potpisalo je peticiju kojom traže da se ukine nošenje maski u učionicama, kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje i oslobodili se dodatnog psihičkog napora tokom časova.

Jedna od majki koja podržava peticiju Dejana Stanić kazala je za Dan da su pisali Ministarstvu prosvjete i da su naišli na ignorisanje.

Ona navodi da traže i da se omoguće jednaki uslovi za sve učenike ili da svi mogu da prate nastavu, ili da svi budu kod kuće i da onlajn nastave školovanje.

“Zahtijevamo da učenici samo do ulaza u učionicu nose masku i onda da ih skinu. Smatramo da bi trebalo obezbijediti potrebnu distancu od klupe do klupe i adekvatnu higijenu, što je dovoljno za prevenciju. Ovako sa maskama, djeca će samo biti izložena dodatnom stresu, opterećenju i to će kod njih proizvesti nepotreban strah. Prikupili smo dovoljan broj potpisa podrške i očekujem da nas bude još. Smatramo da na ovaj način ne štitimo zdravlje učenika. Objavljeni su i slučajevi iz inostranstva gdje je jedan učenik od šoka i bez vazduha pod maskom preminuo, dok se drugi onesvijestio. Moram i ovo da dodam, ako bude onlajn učenja, tražimo da škole organizuju tehničku podršku kao što su telefoni, tableti i laptopovi, kao i internet, jer ima mnogo porodica sa više djece i ne mogu svi pratiti nastavu sa jednog uređaja. To je mučenje i za djecu i za roditelje. Ovo je stav svih roditelja”, kaže Stanić.

Iz udruženja Roditelji takođe ističu da se protive odluci da djeca pod maskama prate nastavu, smatrajući to nepotrebnim.

“Tražili smo od Instituta i Ministarstva prosvjete da omoguće nekoliko modela koji bi se primjenjivali u zavisnosti od epidemiološke situacije u zemlji i u skladu sa stanjem u opštinama i školama. Treba razmotriti i scenario da sva djeca idu u školu do eventualnog pogoršanja epidemiološke situacije. Smatramo da maske ne treba da budu obavezne u toku nastave i časova, ako već moraju od ulaza do učionice, da roditelji imaju mogućnost da odluče da li će djeca pratiti nastavu od kuće ili ići u školu. Za djecu korisnike materijalnog obezbjeđenja treba obezbijediti maske, a svima, bez obzira na razred, omogućiti praćenje nastave putem onlajn platformi”, ističu u Udruženju.

Roditelji koji su potpisali peticiju kažu da je svima jasno da nošenje tri maske u školu svakog dana, nažalost, nije finansijski održiv predlog za najveći dio crnogorskih porodica.

“Postoje naučni dokazi od strane psihologa, pulmologa da nošenje maski, pogotovo kod najmlađe populacije, izaziva niz psiholoških posledica na rast i sazrijevanje djeteta, socijalizacije i osjećaja bliskosti sa drugom djecom. Nedostatak kiseonika i udisanje ugljen dioksida sa vlažnih maski izazivaju porast bakterija, i postepeno trovanje organizma toksinima. Zamislite djecu sa respiratornim smetnjama, hroničnim bronhitisom ili bronhijalnom astmom. Roditelji koji se bore sa tim bolestima dobro će razumjeti”, poručuju roditelji.

3 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].