Prednosti i mane onlajn učenja: Kako organizovati školu u doba pandemije Covida-19

0

 

Povodom Međunarodnog dana pismenosti koji se širom svijeta proslavlja 8. septembra i u skladu sa preporukom UNICEF-a da se odluke o obrazovanju tokom epidemije COVID-a-19 donose na osnovu redovnih konsultacija sa svim zainteresovanim stranama, prije svega djecom i mladima, roditeljima i nastavnicima, UNICEF-ovi mladi reporteri pitali su učenike osnovnih i srednjih škola širom Crne Gore, njihove roditelje i profesore šta misle o obrazovanju tokome ove krize, koje su prednosti i mane onlajn obrazovanja, plaše li se mogućnosti da se u školi zaraze koronavirusom, te kako bi trebalo organizovati školu u doba pandemije COVID-a-19.

 

Do sada se glas mladih najmanje čuo u javnoj debati na ovu temu i zato UNICEF kroz mlade reportere daje doprinos da se u javnosti čuje i glas djece i mladih o svim pitanjima koja ih se tiču. Nastavićemo da podržavamo razne grupe, posebno najugroženije, da učestuju u javnoj debati kako bi se prilikom donošenja odluka vodilo računa o njihovim potrebama. Svi imaju jednaka prava, pa stoga u javnoj debati treba da se čuju poruke svih građana“, ističe Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

“Cilj nam je da se i naš glas čuje na ovu temu, jer ovo se prije svega tiče nas mladih“, objašnjava mlada reporterka Huan Santander.

Video ankete mladih reportera ukazuju na to da mnogi mladi priželjkuju povratak u školske klupe, ali i na to da su  istovremeno svjesni rizika i da brinu o tome da li se mogu razboljeti u školi i da li mogu zaraziti svoje najbliže, posebno one koji nemaju jak imunitet.

“Nedostatak direktnog kontakta sa nastavnicima i vršnjacima je nešto što mi najviše fali kod onlajn učenja“, objašnjava mladi reporter Arsenije Aleksa Mraković.

Nastava na daljinu je otežana djeci koja nemaju kompjuter ili pristup internetu, kao i djeci koja nemaju roditelje koji mogu da im dodatno pojasne razne stvari, ističe mladi reporter Đorđe Ivanović.

Sa druge strane, djeca sa hroničnim bolestima i ona sa smetnjama u razvoju u posebnom su riziku od ponovnog otvaranja škola.

“Učenje na daljinu čini se kao jedini način da zaštitimo sebe i naše porodice od koronavirusa“ poručuje mlada reporterka Katarina Nikolić.

UNICEF preporučuje obrazovanje po mjeri djeteta i tokom pandemije Covid-a-19.

“To znači da jedno isto rješenje za sve škole u zemlji nije preporučljivo, već da svaka škola treba da uradi procjenu rizika, kao i da svaka škola treba da bude u stanju da obezbijedi obrazovanje svoj djeci, uključujući i onu koja iz raznih razloga neće pohađati nastavu u školi ako se ona bude organizovala tokom pandemije Covid-a-19”, navode oni.

U tom cilju, ističu, neophodno je školama obezbijediti ne samo nove tehnologije, već i obuke iz digitalne pedagogije kako bi mogle da organizuju kvalitetnu onlajn nastavu.

“Takođe, neophodno je u svakoj školi obezbijediti adekvatnu higijenu i uslove za njihovo bezbjedno ponovno otvaranje”, kazali su iz UNICEF-a.

U slučaju da tokom pandemije dođe do zatvaranja neke škole zbog zdravstvenih rizika, preporučuje se da ona odmah pređe na onlajn nastavu za svu djecu i da istovremeno uloži napore da smanji rizike kako bi se škola mogla što prije bezbjedno vratiti na oflajn nastavu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].