PREDIZBORNA ALHEMIJA VLASTI: Staro željezo predstavljaju kao suvo zlato, završavaju projekte koje su drugi platili, ruše i po babu i po stričevima…

1
Crna Gora izbori

Teško je unazad godinama pobrojati sva obećanja političara i državnih funkcionera koja su davali građanima, od čega se makar polovina nije realizovalo. I kako to pravila političkog marketinga nalažu sada manje više sva ministarstva angažuju sav raspoloživi personal kako bi se detaljno izvjestili crnogorski građani koliko im je bilo bolje za vrijeme baš ovog mandata, i šta će sve, ako opet partije iz kojih dolaze dobiju glas na izborima, uraditi.

Tako je ministarstvo zdravlja na konferenciji prikazalo šta je ministar otvorio od izgrađenih objekata i što će tek da napravi ako opet bude minsitar. Zasigurno da je potreban dodatni marketing, jer ministar Šćekić dolazi iz partije koja prema svim istraživanjima javnog mnjenja će se grčevito boriti za parlamentarni status.

Ministar Šćekić je već u predstavljanju rezultata ministarstva zdravlja po već ustaljenoj matrici juče iznio da su postavljena dva kamena temeljca za za tri klinike, navodeći da je za izgradnju klinika za infektivne bolesti i dermatovenerologiju EU opredijelila 8,5 miliona eura, kao i da je obilježen početak gradnje Klinike za mentalno zdravlje.

Ono što ministar zaboravlja je da to nije njegov novac već novac svih građana kao i da osim što većina dolazi iz EU fondova i opcija finansiranja, većina projekata koje je predstavio su bila započeta još za vrijeme vlade Duška Markovića.

U svojim predizbornim spotovima osim raznoraznih poruka kojih su se građani već nagledali i naslušali, koriste priliku da vas podsjete zašto su plate takve kakve jesu, kao da ih radnici nisu zaradili, i da preuzmu zasluge za to.

Tako u preidzbornom spotu koalicije “Hrabro naprijed” uz priču da se sada u Crnoj Gori isplaćuje dječiji dodatak za 125.000 djece pojavljuje predsjednik Demokrata Aleksa Bečić koji se odlukom da se opet uvede obavezni dječiji hvali na sav glas.

No, to nije važno on smatra da je zaslužio da iskoristi eksluzivno pravo da dječiji dodatak iskoristi u političke svrhe zarad svoje predizborne kampanje, iako on jeste pokrenuo inicijativu ali koja ne bi bila moguća da i ostali poslanici nisu glasali.

Ta činjenica mnogo ne zanima Aleksu jer je važno iskoristiti svaku opciju pa makar uvukli i djecu i njihov dodatak u politički marketing.

No, svako korištenje ovakvih i sličnih rezultata postala je degutantna praksa, jer političari zaboravljaju da ono što su postigli za vrijeme obavljanja javne funkcije je posao kao i svaki drugi, i da se medalje ne dijele za to.

A da bajke nisu strane ni premijeru u tehničkoma mandatu Dritanu Abazoviću koji u obnovljenoj ljubavi sa Aleksom Bečićem osigurava novi parlamentarni status i sanja novu titulu “gamechangera” pokazuje i njegova najnovija izjava da smo za samo 17 dana na putu da otplatimo kupljeni trajekt.

Abazović je mudro izbjegao da kaže koliko smo zaradili pošto je sad trajektna linija svih nas ali ni izjava da smo blizu da otplatimo trajekt koji je inače plaćen po višestruko većoj cijeni od tržišne nije tačna.

Naprosto, Abazović nije uzeo u obzir troškove, jeste možda tačno koliko je trajekt prihodovao, ali se samo od tog prihoda ne može isplatiti jer je premijer u tehničkom mandatu nije uračunao plate radnicima i potrošnju goriva trajekta, kao ni servisiranje istog.

Prostom matematikom uz informacije da trajekt “30.avgust” troši 35 litara dizela na sat i da cijena goriva bez akcize kakva se inače plaća za trajekte iznosi 0.96 centi, dobije se da trajekt na gorivo daje 33 eura na sat.

Ukoliko je radio samo jednu smjenu od osam sati trajekt 30.avgust” je dnevno potrošio 264 eura goriva, što za 17 dana iznosi 4.488 eura.

Podaci koliko su radnici plaćeni trenutno nisu dostupni ,kao ni podatak koliko je utrošeno na pripremu za plovidbu i servisiranje trajekta, ali je jasno da nimalo nije jeftino kad se radi o 50 godina starom plovilu.

No za potrebe političkog marketinga, i staro željezo će bit predstavljeno kao suvo zlato.

Da ne zaostane u predstavljanju rezultata potrudila se i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović koja je rekla da sistemski rješavaju urbanistički nered,

Urbanistički nered svakako postoji već dugi niz godina, ali da se sistemski rješava je daleko od istine.

Jer da rade ni babu ni po stričevima onda, bi na spisku ministarke morala da se nađe i majka premijera u tehničkom mandatu Abazovića, sa njenom nelegalnom kućom u Ulcinju, ili objekti bivšeg predsjednika Opštine Budva Marka Bata Carevićana Krimovici.

Ali vrijeme je predizborno, kad se opet aktiviraju gradilišta i projekti, kad se ministri i političari gađaju milionima, kad se opet mažu oči građanima i pričaju najljepše bajke.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].