Potpredsjednik Royal-Caribbeana John Tercek nezadovoljan infrastrukturom u Luci Kotor

11
John Tercek

Tijana Ćoso i John Tercek

Novinarka RTV Crne Gore Tijana Ćoso je za Dnevnik razgovarala sa Johnom Tercekom, potpredsjednikom jedne od najvećih kruzer kompanije na svijetu- Royal-Caribbean.

Ćoso: Jedan od najpoznatijih kruzing brendova Royal-Caribbean zainteresovan je za Crnu Goru. Do sada je već preuzeo nekoliko koncesija na Mediteranu. No, da li  je Crna Gora spremna za tako ozbiljnog partnera?
Royal-Caribbean u kotorsku luku dovodi četiri brenda i 114.000 putnika. Iako već godinama traži da se poboljša infrastruktura, prije svega radi sigurnosti brodova, to još nije učinjeno.
Potpredsjednik ove kompanij za razvoj John Tercek je kazao da do danas ne izgleda dobro infrastruktura.

Tercek: Nije dobro za bezbijednost brodova. Mi imamo velike, najsavremenije brodove. Granični prijelaz je nedoličan. Godinama se ne izlazi u susret našim zahtjevima.

Ćoso: Drugi čovjek Royal-Caribbean nakon susreta sa predstavnicima Luke očekuje iznalaženje rješenja jer su ponudili finansiranje doka za ovu sezonu.

Tercek: Mi smo ponudili Luci pomoć za izgradnju doka za ovu sezonu. Radimo na kratkoročnom prevazilaženju problema.

Ćoso: U Luci nijesu bili raspoloženi za razgovor pred kamerama uz objašnjenje da uskoro očekuju odluku akcionara o toj ponudi. Potpredsjednik Royala hvari saradnju sa predsjednicom Opštine.

Tercek: Predsjednica pokušava da nam pomogne u prevazilaženju ovih problema. Ponudili smo i pomoć u drugim turističkim projektima jer turisti traže atrakcije i ostale aktivnosti.

Ćoso: Turisti sa kruzera vraćaju se već nekoliko puta u Crnu Goru. Stoga je neophodno ponuditi nove izlete jer imamo šta da pokažemo.

Tercek: Već osam godina pokušavamo sa Vladom da pregovaramo oko infrastrukture kako bi kruzing biznis mogao da se ravija u pravom smjeru. Ovo je politički komplikovana zemlja kao i mnoge druge. Mi smo spremni da ulažemo u Crnu Goru.

Ćoso: Poboljšanje infrastrukture jedino može povećati zaradu Luke kao i čitavog našeg regiona. Stoga, nadamo se da će ovoga puta ekonomija uzeti primat nad političkim interesima.

11 KOMENTARI

 1. Ljudi, CG a ni grad Kotor nemaju para da ulože u turističke atrakcije i u samu infrastrukturu luke. Ako bi novi investitor, kupovinom luke obezbjedio žičaru, lift, podhodnik…zašto da to ne prodamo?
  Ovi su nesposobni vidi se iz priloženog, napraviti upravnu zgradu na dva sprata i u njoj lift, pa đe to ima?
  Što nijesu gradu donaciju dali i napravili npr ljepši park za djecu, pljuju na njega, a ne da oni uživaju u centru grada u mermeru i koži.

 2. “To be, or not to be…?”
  Ako možemo pravilno shvatiti, Luka Kotor treba da ostane
  u statusu quo. Alternativa je – da je kupi, zakupi ili dobije pod
  koncesiju na određeni period Carribean, ili neki drugi
  zainteresovani investitor.
  Neupućen u ekonomsku nauku, ne bih o tome šta bi bilo
  bolje za lokalnu zajednicu i državu Crnu Goru. O ovoj
  životno važnoj temi za Kotor i cijelo Primorje treba
  odlučivati struka i nauka.
  Jedno je jasno i svakom laiku, naseljeno mjesto Kotor i
  država Crna Gora niti imaju finansijske moći, niti
  stručnog znanja i političke volje da Luku Kotor unaprijede i
  prošire kapacitete za prihvat i vezivanje najvećih orijaša
  tipa Celebrity ili MSC Divina.
  Transfer turista brodskim čamcima sa sidrišta od pola Dobrote
  do putničkog terminala na Luži je prilično nepopularno kod
  turista, pogotovo starije populacije, zato mnogi
  ostaju na brodu, da posmatraju Prčanj, Dobrotu,
  Vrmac, Lovćen i Velji vrh sa sunčanih paluba cruzera.
  Turista, putnik se najkomfornije osjeća kad on može izaći
  sa broda kad hoće i da se vrati na brod
  kad njemu odgovara.
  A svaki turista koji ne izađe s kruzera bar na Trg od oružja,
  doprinosi manjku u takulin Comune di Cattaro.
  Na kraju, bila bi tragedija ako bi se o ovom kapitalnom
  pitanju razmišljalo isključevo iz ličnog ugla, na način
  kako bi NEKO iz ove potencijalne akcije i transakcije,
  izvukao što više “manće” – provizije.

 3. Veliko hvala gospođici Ćoso na kratkom ali jasnom i preciznom napisu o “stanju fotelja” u našemu gradu-Gradu od starina?! Bogu vala,evo kvarat od vijeka-u živo- i Gradu “dugije noseva”-kao posledica zaobilaženja istine,oliti nadomestak zaobilaznice okolo Kotora? Skoro neđe reče,jedan viđeni dograđanin da sve što se u i okolo luke radi je za ponos i diku generacije? Da,da,možda je tako rekao-a možda da je mislio:”da je na sve to ova “epohalna generacija” p o n o s n a”? Možda Da? Možda Ne? Ali jedno je sigurno-ovo što slijedi-me vraća u moju prošlost-u moju milu domovinu koju su ovizi isti iz Luke i okolo luke oburdali prije kvarat od vijeka-i svečano je predali kasapinu sa Dedinja -brez metka opaljenoga-sa rokom: na neodređeno vrijeme-kao 26.region “velja srbija”? U ovoj našoj “neo/ne/sreći”…ima i jedna s r e ć a-neće niko više dofaćati do države/ne dadu Ameri/ ali oće do nečijih fotelja i sijamki zatečenih na tim foteljama? Valda je to u sklopu generalnog remonta “elektrana na vjetar”-oliti “propuh”,uz pjesmu(nadomjest pjesme “kud narodan vojska prođe-sretna će se zemlja zvat…”) kud “boljonezi” prođu u nepovrat -sretna će ova naša “veselica”-zemlja bit”!
  Oće li viđećemo-i to vrlo brzo,koliko se ja neznaveni razumjem u “duge noseve” i “partijske plenume-forume?!

  Na ultimu,predlažem,onizima što ih zovu naučnici-“planeri od zaobilaznica”, ali ne one preo Špiljara i iznad “Crnogorskog pazara”,nego “zaobilaznice-podmornice” od Škaljara do Ljute da u te podzemne tunele-katakombe planiraju i podzemne terminale za carinu,granične poslove,kruzere i ostale- kojima je ova današnja Luža-uža od kajakškog pristana-na kojemu se /o/gradi “spomenik” “ponosnoj generaciji”-koja nam ostavlja dugove i nadu da se ovakvi više nikada ne ponove-ni u arheologiji?!

  Uz izvinjenje arheolozima,šaljem vam tople i iskrene pozdrave iz ubavog Prčanja-koji više nije “ljut” na “Devastacione zavode za oburdavanje spomeničkog blaga Boke,Crne Gore i Sandžaka/do jedne ure?/”,jer su poslije više decenija sramoćenja-skranvljenja drevnog Prčanja,nastavili sa devastacijama staroga Grada-sa “velelepnim zdanjem” “Porto Luža”-mama mia cvanti l a d r i?!

 4. Pa kako ovo sad. Priča Kusovaj i Konjević jedno a ovaj drugo. Neko ne govori istinu. Može bit ovaj stranac jer su naši pošteni. A koga zovu paroljub kradović. Nekoga iz Karibijana. Adio vi meštri.

  • Ja sam za to da se vrati paroljub kradovic dje je bio jer je ovako harmonija u luku narusena a da se onaj Kusovac pocera kao i ovaj Rojal! Dok je paroljub bio dje je bio sve je islo ko po loju covjek je zivio na visokoj nozi vrlo brzo zadobio naklonost paroljubiteljske ekipe koja je jako uigrana i to je bilo rjesenje za luku. Mislim da je degutantno da im se kotorani, amerikanci, kusovci i ostali mjesaju u posao. Tako im je lijepo bilo i sad im to neko kvari pa moraju da paze kako operisu a prije su mogli kako im se oce. Ja trazim da se vrati Paroljub Kradovic dje mu je mjesto i da prestanete da ih vise mucite jer oni nisu navikli na ovo. Zivio Paroljub i njemu slični!!!!!!

 5. Javio se I Maki2 koji nije slušao emisju ali zna. To su oni genijalci koji znaju a ne moraju da čuju ni da vide. Maki2 ako tako nastaviš dobićeš od luke 5 eura nagrade za lojalnost. A nastavićeš 100 posto. Znaš I sam zbog čeka.

 6. Bravo pegula, mali lučki plaćeniče. Dobro si sve video. Ovaj potpredsjednik Rojal Karibijana nije video sad kad je dolazio to čudo od putničkog terminal. Ništa on ne zna. Samo ovi tvoji.

 7. Evo se završava terminalna zgrada,pa granični prelaz “neće biti nedoličan”.
  Ostalo shvaćamo,pritiskom,Royal.C. želi da dobije koncesiju na putnički terminal,u prevodu “kupi luku”..

 8. Ja nisam slušao emisiju na TV, ali vaš članak nije majstorski sročen. Rečenice su gramatički van duha našeg jezika, i nerazumljive, a više čujemo
  izjave novinara nego predstavnika Royala.

  Drugi čovjek Royal-Caribbean nakon susreta sa predstavnicima Luke očekuje iznalaženje rješenja jer su ponudili finansiranje doka /kojeg doka, kakvog doka, sta ta rijec znači na našem jeziku, mi znamo samo za suhi dok i plutajući dok, koji služe za dokovanje, odnosno podizanje brodova, a mi nećemo dokovati putničke brodove u kotorskom zalivu.
  Novinarka Ćoso ili vi ,je vjerovatno mislila na novu obalu za privez brodova, ili da kažemo novo pristanište, ili rečeno po kotorski, da izgrade još jednu NOVU RIVU za ovu sezonu.
  Treba se ovdje oko ove vaše rečenice mučiti desetak minuta da bi se shavtilo što novinar “prtlja” čim su u pitanju izrazi vezani za pomortsvo ili se prevode sa engleskog jezika.

  Nadalje navodite izjave novinara Ćoso, više nego predstavnika Royal Carebeana.

  Pa šta je mene briga što novinar Ćoso misli o turizmu i kruzer biznisu.

  Ćoso: Turisti sa kruzera vraćaju se već nekoliko puta u Crnu Goru. Stoga je neophodno ponuditi nove izlete jer imamo šta da pokažemo.

  Ćoso: Poboljšanje infrastrukture jedino može povećati zaradu Luke kao i čitavog našeg regiona. Stoga, nadamo se da će ovoga puta ekonomija uzeti primat nad političkim interesima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].