Potpisivanjem zajedničke Deklaracije završena konferencija gradova duž “Puta svile”2012.

1
svečano potpisivanje Deklaracije

Marija Ćatovic, Jelena Stjepčević

Marija Ćatović (prevod Jelena Stjepčević)

Potpisivanjem zajedničke Deklaracije gradova duž “Puta svile” 2012. godine danas je u Međunarodnom centru za konferencije Ću Đaing u kineskom gradu Xi’anu završena konferencija gradova duž “Puta svile” na kojoj je učestvovala i delegacija Kotora na čelu sa gradonačelnicom Marijom Ćatović, javlja iz Kine Slavko Mandić, direktor Skala radija.

Pozdravljajući učesnike Konferencije, Džov Ai Ćuen, zamjenik generalnog sekretara gradova Vlade Xi’ana je pozvao na saradnju, ističući da je turizam jedna od najdinamičnijih industrija u svijetu koja predstavlja ključni faktor u ekonomskom rastu svake zemlje.

Put svile koji počinje u Kini bio je trgovinski put koji je povezivao istočne i zapadne civilizacije od II vijeka prije Hrista do XVI vijeka.

Odigrao je ključnu ulogu u ekonomskom, socijalnom i tehnološkom razvoju zemalja duž puta, zbog čega je poznat kao trasa razmjene, dijaloga, prijateljstva i blagostanja.

Put svile je dug preko 7000 kilometara i predstavlja bogatu raznolikost pejsaža i svjetske baštine.

gradonačelnica Ćatovic je upoznala prisutne sa znamenitostima Kotora

U prijepodnevnom dijelu Konferencije predstavljeni su gradovi, učesnici konferencije.

Zahvaljujući se ljubaznim domaćinima, gradonačelniku Dong Junu i članovima Uprave grada Xi’ana i pozdravljajući učesnike Konferencije gradonačelnika gradova duž “Puta svile” Marija Ćatović, predsjednica kotorske opštine je predstavljajući Kotor kazala da se radi o drevnom gradu pod zaštitom UNESCO-a, prepoznatljivom u region i svijetu.

Na njegovu bogatu tradiciju kroz istoriju uticale su različite kulture: Rimskog carstva, Mletačke Republike, Rusije, Austrije, Italije, Francuske.

Vrijedno kulturno istorijsko nasljeđe i prirodne specifičnosti doprinijele su da se stari grad sa dijelom Bokokotorskog zaliva nalazi na listi Svjetske kulturne i prirodne baštine.

Boka Kotorska je proglašena jednim od 25 najljepših zaliva svijeta, a Kotor je član Asocijacije gradova-citadela Mediterana.

Na teritoriji Kotora nalazi se preko 60% spomeničkog blaga Crne Gore, te se naš grad smatra jedinstvenim spomenikom kulture u cjelini.

Godišnje Kotor posjeti preko 300.000 turista iz cijelog svijeta.

Mnogi od njih stižu luksuznim putničkim brodovima i kruzerima, jer je, na naše zadovoljstvo Kotor jedna od top destinacija koje su kompanije poput Carreabean Royal i MSC uvrstile u svoju ponudu, kazala je gradonačelnica Kotora Marija Ćatović.

Ona je naglasila da svoj imidž u svijetu Kotor gradi na temelju bogate kulturne tradicije, kao jedna od najbolje sačuvanih urbanih cjelina na Mediteranu.

Sa druge strane, kao grad odgovorne i moderne uprave, Kotor otvara vrata investitorima iz cijelog svijeta da u povoljnoj poslovnoj klimi učestvuju u građenju vizije savremenog i prosperitetnog Kotora.

Gradonačelnica Ćatović je kazala da je veoma raduje prilika koju pruža ova Konferencija da Kotor, predstavnik Crne Gore, postane aktivan član internacionalne federacije turističkih gradova “Puta svile”.

Prezentaciju Kotora je pratio video zapis.

Izazvala je veliko interesovanje o čemu najbolje govori dugotrajni aplauz i susreti koje je nakon toga gradonačelnica imala sa učesnicima Konferencije.

Poslije svečanog zatvaranja Konferencije domaćin je gostima priredio nezaboravan doživljaj.

Organizovan je obilazak Tang paradise, zelenih vrtova najmoćnije dinastije Tang, sa raskošnim objektima gdje se na najbolji način mogla vidjeti snaga, bogatstvo i moć vladara tadašnjeg mnogoljudnog grada.

Prikazan je simbolično i put svile natovarene na kamile, a svakodnevni nastup drevnog folklore koji nije iszostao ni ove večeri samo je bio još jedan dodatak bogatstvu sadržaja koje je domaćin pripremao za svoje goste, posebno za kotorsku delegaciju.

ekskluzivna dvorana muzeja u kojoj su gradonačelnici predstavljali svoje gradove
simbolično povezivanje gradonačelnika
crnogorska zastava na jarbolu ispred konferacijske dvorane
simboličan prikaz puteva svile kamilama

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].