Potpisan Memorandum o saradnji policija Crne Gore i Italije u oblasti upravljanja granicama

0

Direktor Uprave policije Veselin Veljović potpisao je Memorandum o razumijevanju između Uprave policije Crne Gore i Odjeljenja za javnu bezbjednost Republike Italije o jačanju policijske saradnje u borbi protiv ilegalnih migracija i prekomorskog krijumčarenja migranata.

Imajuči u obzir da trenutna vanredna situacija, prouzrokovana pandemijom COVID-19 isključuje putovanja i međunarodne kontakte, prefekt Franko Gabrieli je potpisao Memorandum tri dana nakon što ga je potpisao Veljović.

Novopotpisani Memorandum ima za cilj konsolidaciju međusobne strateško– taktičke saradnje policija Crne Gore i Italije u oblastima upravljanja granicama, borbe protiv ilegalnih migracionih tokova i ilegalne trgovine, a u vezi sa čim su već postignuti uspješni rezultati tokom perioda važenja prvog Memoranduma o saradnji vezanog za isto pitanje, potpisanog u Brindiziju u oktobru 2018. godine.

Potpisani Memorandum ima za cilj da dodatno  pojača saradnju između dvije zemlje, koja je već efikasno započeta regulisana tokom posljednje dvije godine, kada je crnogorsko – italijanski dijalog ojačan njegovanjem aktivne saradnje, što je omogućilo koordinaciju crnogorske i italijanske policije u borbi protiv zajedničkih prijetnji koje predstavljaju kriminalne grupe koje upravljaju tokovima ilegalnih migracija i ilegalnom trgovinom, ostvarujući na taj način ogromnu dobit.

Među glavnim instrumentima putem kojih će se ojačati saradnja na polju sprovođenja zakona su zajedničke patrolne operacije, koje su već uspješno sprovedene u posljednje dvije godine, upotreba znanja stručnjaka, savjetovanje, tehnička pomoć i obuka pripadnika policije Crne Gore, kao i  razmjene informacija strateške taktičke prirode, naročito onih koje se tiču ilegalnih migracionih tokova, korišćenih ruta, načina prevoza, uključenih subjekata i kriminalnih grupa.

Obnavljanjem Memoranduma, službenici Odjeljenja za javnu bezbjednost takođe će biti angažovani u misijama u Crnoj Gori, čime će se dalje ojačati bilateralna saradnja policijskih snaga dvije države.

Treba napomenuti da je u okviru saradnje sa crnogorskom policijom  pomenutom Memorandumu o razumijevanju Italija već donirala Crnoj Gori dva glisera krajem prošle godine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].