Postoji li danas Crna Gora?

0
ispred Hrama u Podgorici (Foto: Dnevne novine)

Postoji li danas Crna Gora, pitanje je koje se nametnulo nakon sinoćnje proslave pristalica pobjednika na izborima održanim u nedjelju. Prvi odgovor je dao Andrej Nikolaidis, koji decidno tvrdi da Crne Gore više nema. I zaista, sinoćnje slavlje obilježile su većinom srpske zastave, pjesme o Kosovu, Draži Mihailoviću, srpskoj vjeri i srpskoj naciji. Dodaju li se tome napadi na pripadnike muslimanske vjeroispovijesti u Pljeviljima, i kolone auta sa srpskim zastavama u Tuzima, sve više se potvrđuje teza da se multikonfesionalnoj, građanskoj Crnoj Gori bliži kraj.

Iako čelnici partija koji mogu da formiraju vlast tvrde da su u pitanju “provokatori režima”, građani Podgorice nemaju nedoumicu da je sinoćnja proslava u potpunosti organizovana upravo od strane pobjedničkih snaga. Jer režim ipak nema toliko “povokatora” koliko ih je sinoć ulicama Podgorice pjevalo pjesme o Gračanici, Kosovu polju, Srbiji, i “stražama đenerala Draže”. Pozdravljanje sa tri podignuta prsta i verbalni napadi na sve one koji nijesu reagovali, sinoć su bili pravilo na podgoričkim ulicama-

Gotovo nijedan medij nije izvijestio da je okupljena masa skandirala “Dritane Srbine” a nijedna od pomenutih političkih snaga se nije ogradila od takvih povika. Njihove izjave danas upućuju na suzdržanost, ali već je kasno, duh je ipak izašao iz boce.

Iako se retorički zalažu za proevropske vrijednosti, buduća vlast će, sad je već očigledno, morati da, prije svega svojim biračima, položi račune i otvoreno kaže da li su za Srbiju ili Crnu Goru. Jer sinoćnji protesti nijesu bili ni socijalni, ni radnički bunt, već jasna poruka birača buduće vlasti da žele srpske zastave, himnu i tri prsta. Tu dilemu nema niko ko je sinoć bio na ulicama glavnog grada.

U krajnjem, i to je legitimno. Samo bi trebalo to jasno da kažu svojim pristalicama, umjesto retoričkog očijukanja sa GP URA, od koje očekuju podršku. Do momenta dok im više ne budu potrebni.

CdM

Nikolaidis za Index: Mi smo gotovi, Crna Gora više ne postoji

Andrej Nikolaidis, pisac iz Crne Gore, uvjeren je da odlazak s vlasti partije Mila Đukanovića, jednog od najdugovječnijih evropskih vladara, neće donijeti boljitak njegovoj zemlji, prenosi hrvatski Index.

I to, ne zato što idealizuje vlast na odlasku, nego stoga što ne vidi puno dobrog u pobjednicima. Na pitanje što misli o rezultatima izbora, Nikolaidis odgovara: Mi smo gotovi.

“To je katastrofa. Mi smo gotovi, ova zemlja više ne postoji, samo ljudi nisu obaviješteni. Dosad smo imali kleptokratsku meku diktaturu koja je mila majka u odnosu na ovo”, komentariše Nikolaidis, pa detaljnije analizira smjer suverenističkih partija – onih koje se zalažu za očuvanje nezavisnosti Crne Gore – te prosrpskog bloka bliskog režimu Aleksandra Vučića i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

“Zbir glasova suverenističkih partija – jer je i URA koja će praviti koaliciju s ‘crnima’ suverenistička partija – sasvim je solidan – 44 prema 37 posto. URA će raditi nešto vrlo neuobičajeno, kao članovi European Greens, praviće crno-zelenu koaliciju. Pritom je njihova retorika – mi ćemo sada demokratizovati Crnu Goru i ubrzati put u Evropsku uniju. Dakle, to će raditi u koaliciji čiji je stožer i daleko najjači dio s 33 posto – a URA ima 5,3 posto – savez koji su okupili Vučić i Amfilohije. Ne treba biti genije pa shvatiti da u toj koaliciji onaj ko ima pet posto ne može diktirati politiku onima koji imaju 33 posto. Ako to pokušaju, koalicija će biti razvrgnuta. Čovjek koji je kičma i glava te crkveno-Vučićeve koalicije je Miodrag Daka Davidović. To je čovjek koji ima ne mala iskustva u demokratizaciji i europeizaciji: bio je Karadžićev ratni ministar u SAO Hercegovina. Nema sumnje da je kompetentan za poslove evropeizacije i demokratizacije, što bi tu moglo poći krivo”, ironičan je Nikolaidis.

Iritantni postupak europskih zelenih

I nastavlja:

“Posebno je iritantno da su evropski zeleni i bivša njemačka ambasadorka u Crnoj Gori podržali URA-u u namjeri da pravi crno-zelenu koaliciju. Zanima me je li uobičajena praksa njemačkih zelenih koaliranje s ratnim ministrima ratnih zločinaca osuđenih za genocid ili je to, kao Nutella bez lješnika, samo za Balkan. U najmanju ruku sam skeptičan da bi ta koalicija mogla donijeti boljitak ovoj zemlji”, kaže Nikolaidis.

Uprkos porazu njegove partije, Đukanović i dalje ostaje predsjednik. Nikolaidis odgovara i na pitanje kako će se razvijati situacija na političkoj sceni.

Prva država koja izlazi iz NATO-a?

“Ne bih isključio mogućnost da se on povuče iz partije i s mjesta predsjednika, što bi značilo nove predsjedničke izbore. Nemam nikakvu insajdersku informaciju, ali to nije nešto što se može isključiti. Evo kako vidim blisku budućnost – sastaviće koaliciju koja je šizofrena i sastavljena je samo oko toga da se makne Đukanović. U redu, to je završeno, ali sad kad je to završeno, što veže tu koaliciju, ako se složimo da to nije europeizacija i demokratizacija, a prilično sam siguran da to nije prioritet Dake Davidovića i Amfilohija Radovića, koji s najvećim gađenjem govori o Evropskoj uniji i evropskoj civilizaciji. Kada to maknemo, što će ih držati na okupu? Đukanovićevo biračko tijelo će se rasipati, moje je predviđanje da će najmanje od tog biračkog tijela uzeti URA, a najviše crkvena koalicija”, govori Nikolaidis.

“U trenutku kada shvate da imaju većinu bez URA-e, a taj trenutak će doći vrlo brzo, jednostavno će je šutnuti, sami osvojiti vlast i nakon toga mogu u ono što crkvenu koaliciju Dake Davidovića zaista zanima, a to je promjena same prirode Crne Gore, koja je po ustavu građanska država. Oni je vide kao srpsku državu u kojoj, eto, žive drugi narodi, međutim ne i Crnogorci, jer ne priznaju postojanje crnogorske nacije. Zanima ih i izlazak iz NATO pakta, za što im treba većina u parlamentu da bi mogli raspisati referendum koji će bez problema proći u Crnoj Gori, pa bi Crna Gora mogla biti prva država koja će svojevoljno napustiti NATO. I po mom sudu, ovo što se sada događa vodi k apsolutnom obustavljanju svih kretanja prema Evropskoj uniji i direktno ka okretanju Srbiji i Rusiji. Ni u čemu drugom crkvena koalicija Dake Davidovića neće učestvovati. Konačno, to bi vodilo prema nestajanju Crne Gore”, uvjeren je Nikolaidis.

Naznake lošeg smjera vidio je već sinoć.

“Primijetio sam da su pobjednici vozili kroz albanska naselja po Ulcinju, turirali mašine i ponašali se kao junaci iz Mad Maxa jer su time htjeli nešto staviti do znanja susjedima Albancima, što je takođe zalog multietničke budućnosti Crne Gore”, zaključuje pisac.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].