Poslije više sati kotorski spasioci pronašli zalutalog ruskog turistu na brdu Vrmac

0
Ruski državljanin sa svojim spasiocima u krugu Službe zaštite i spašavanja Kotor

Pripadnici kotorske Službe zaštite i spašavanja po ko zna koji put u godini pronalaze i spašavaju zalutale turiste po okolnim brdima i planinama.

Podnožje Vrma na Markovom rtu

Pripadnici kotorske Službe zaštite i spašavanja po ko zna koji put u godini pronalaze i spašavaju zalutale turiste po okolnim brdima i planinama.
Ovoga put izgubio se ruski državljanin na brdu Vrmac, kaže komandir kotorske Službe Maksim Mandić. To se ne bi dogodilo da je pratio propisno obilježenu stazu, objašnjava  on. Nažalost, turisti često znaju da skrenu sa staze, nakon čega više nijesu u stanju da se vrate. Tada zatraže pomoć od spasilaca, a mi onda, zbog njihove nebrige i nepridržavanja propisanih pravila i smjernica koje daju dobro definisani putni pravci, moramo da šaljemo ljude i vozila u potragu za njima. Obično se radi o nepristupačnim i vrlo rizičnim terenima, na kojima se i najmanja greška skupo plaća.

Mišljenja sam, kaže Mandić, da je došlo vrijeme da se konačno turistima na informativnim puktovima i na internet stranicama koje promovišu naše prirodne ljepote i turističke atrakcije objasni da na ovaj način krše propise. Siguran sam, kaže kotorski komandir, da tada više ovakvih slučajeva ne bi bilo u ovolikom broju.
Problemi sa kojima se suočavamo i mi i turisti prilikom ovakvih dešavanja moraju dobiti pravni okvir. Na takav način bi se zaštili i turisti i mi koji smo izloženi brojnim rizicima prilikom akcije spašavanja.

Služba zaštite je dobila dojavu da se ruski turista izgubio u 20sati i 25 minuta. Na lice mjesta je upućena ekipa od 4 spasioca. Uslijedilo je pretraživanje terena nakon čega su spasioci locirali turistu i nakon dva ipo sata probijanja kroz nepristupačan teren, došli do njega. Potom su zajedno, za približno isto vrijeme, došli do vozila, a potom u prostorije Službe zaštite i spašavanja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].