Posjeta ministra saobraćaja i pomorstva Kotoru

0
ministar Lopmar u Opštini Kotor

sa posjete Lompara Kotoru

tonski zapis sa posjete Lompara Kotoru

Zaobilaznica oko Kotora preovladavala je kao tema na današnjem sastanku u Opštini Kotor, prilikom posjete ministra saobraćaja i pomorstva Andrije Lompara sa saradnicima.

Kao i do sada, ni ubudće neće biti problema vezanih za odnos ovog ministarstva i Opštine Kotor, ali postoje pravne barijere oko saglasnosti koje se tiču zaštite kulturnih dobara, odnosno zaštite spomenika, i ta pitanja rješavaće se u kontaktu sa Minsitarstvom kulture, kazao je Lompar.

Problematično je gubiti vrijeme vezano na ovaj za Kotor kapitalan projekat, budući da je spremna projektan dokumentacija i s obzirom na spremnost evropske investicione banke da ga finansira.

Na današnjem sastanku još jednom je potvrđena neophodnost rješavanja ovog saobraćajnog problema u Kotoru i nepostojanje drugih alternativa na izgradnji obilaznice.

Dogovorena je koordinacija po ovom pitanju i na Savjetu za održivi razvoj i na Vladi, kako bi se došlo do konačnog rješenja i otpočela gradnja.

Isto tako jedna od tema koja je izazvala dosta pažnje je i Luka Kotor za koju je neophodna izgradnja infrastrukture, kako bi bila spremna da primi sve veći broj nautičkih plovila i turista.

Tokom sastanka čula se izuzetno dobra vuijest da je danas izvršeno porinuće našeg prvog broda Kotor Crnogorske plovidbe u Kini čija se isporuka očekuje u prvoj polovini januara iduće godine.

Preovladavalo je pitanje saobraćajne infrastrukture oko raskrsnica koje vode od Kotora prema Budvi.

Na tom potezu postoje četiri problematične raskrsnice koje bi se trebale u narednom periodu riješiti.

Veliki nedostatak Kotora su turistički potencijali, hoteli što je takođe bila tema današnje posjete.

Željko Avramović, potpredsjednik Opštine Kotor kazao je da je postignut visok stepen saglasnosti oko najvažnijih razvojnih programa Kotora.

Takođe, on  je rekao da Menadžment plan zaštite prirodnog i kulutrnog naslijeđa Kotora ne odgovara gradu sa aspekta razvoja saobraćaja i ukupne infrastrukture i stoga ga treba izmijeniti.

Na pitanje novinara da li će i koliko Evropska banka čekati na definitivnu odluku oko zaobilaznice i da li se nadalje može računati na sredstva i iz tog izvora, ministar Lompar je kazao da srestva čekaju četiri godine i da još uvijek iz Evropske banke podržavaju ovaj projekat.

Oni jednostvno daju kredit i u tom kontekstu nema negativnih signala, zaključio je Lompar.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].