Portal Analitika: Diplomatska bruka

13
Plate sa bugarskim navijačima

Nakon subotnjeg skandala na stadionu pod Goricom gospodin Peter Plate ili već neko drugi, nadležniji, iz Ministarstva inostranih poslova Njemačke trebalo bi da pruži odgovor: da li je odlaskom u boks sa bugarskim navijačima njemački ambasador napravio lični ispad ili je vrlo svjesno, logikom simbola poslao poruku da Berlin – ne navija za Podgoricu.

U subotu veče na stadionu pod Goricom igrači reprezentacije Bugarske imali su specijalnog navijača – njegovu ekselenciju, Petera Platea, ambasadora Njemačke u Crnoj Gori. U posebnom, rešetkama odvojenom, odjelu za bugarske navijače na južnoj tribini stadiona,  njemački se ambasador obreo skupa sa nekih stotinjak najzagriženijih bugarskih fanova.

Nije, međutim, do kraja dijelio sudbinu bugraskih ultrasa. Njemački ultras Peter Plate nakon odgledane utakmice nije želio da sačeka onih obaveznih šezdesetak minuta kada se razilaze domaći navijači, pa da bude, kao i bugarske kolege-navijači, uz policijsko obezbjeđenje, u koloni izveden sa stadiona. Dovitljivi se ambasador ekpresno poslužio diplomatskim pasošem i, uz posebnu pratnju, ispraćen kao diplomatski predstavnik Njemačke.

Navijač sam tim se dičim: Kažu da fotografija vrijedi kao hiljadu riječi. Video zapis subotnje utakmice ima snagu hiljadu fotografija.

Plate među bugarskim navijačima

Detalj koji je uhvatio lucidni kamerman Televizije Crne Gore zaista je otkrio neobičan prizor. Dok se intonirala bugarska himna, kamera je lagano klizila prema navijačima zakićenim bijelo-zeleno-crvenim zastavama, nacionalnim bojama Bugarske. Među koloritnim navijačima koji su u zanosu pjevali nacionalnu pjesmu, u tamnoj majici i nešto svjetlijim  pantalonama, izdvajao se sjedokosi čovjek sa naočarima, koji je, svečano poput dobrog vojnika, pozdravljao himnu. Kamera zumira, sve postaje potpuno jasno.

Bio je to, sada je lako pogoditi, Peter Plate: njemački ambasador na službi u Crnoj Gori, na utakmici crnogorske reprezentacije, u specijalnom boksu sa – najodanijim bugarskim navijačima.

Ne treba sumnjati da će stići neko zvanično objašnjenje. Možda građanin Plate prosto obožava bugarski fudbal, iako se reprezentacije Bugarske nije ni kvalifikovala za prošlu svjetsku fudbalsku smotru. Moguće je i da se građanin Plate jednostavno divi Lotaru Mateusu, sadašnjem bugarskom selektoru, iako ovaj kao trener za sada nije imao uspjeha niti njegovi timovi plijene igrom. Ne treba isključiti čak ni teoriju, da šira ili uža porodica Plate dijelom vuče neke bugarske korijene što gospodina Platea učvršćuje u privrženosti bijelo-zeleno-crvenoj zastavi. Mnogo toga može biti…

Politička poruka Podgorici: Samo jedna stvar ne može biti: njemački ambasador Peter
Plate nije se na južnoj tribini pojavio slučajno, nije tamo boravio kao običan njemački građanin.

Ne, jer politika je igra simbola, a diplomatija  zanat čitanja simbola. Diplomatski skandal koji je njemački ambasador napravio nije ovdje zabilježen: da ambasador na službi u jednoj zemlji otvoreno navija protiv reprezentacije države-domaćina i stavlja se na stranu reprezentacije treće zemlje!?

Da se razumijemo, ovdje nije riječ o navijanju i fudbalu. Ambasador je želio da bude viđen baš tamo na stadionu i baš tada na toj utakmici, jer je namjerio da pošalje političku poruku Crnoj Gori. Kao diplomatski predstavnik države članice Evropske unije jasno se odredio prema državi kandidatu za EU – subotnjim gestom iskazao je otvoreno nepoštovanje države u kojoj službuje. Teško je drugačije ocijeniti ambasadorovo ponašanje.

Jer, ne izgleda kao slučajnost što se to odigralo baš sada: njemačkom ambasadoru ističe diplomatski mandat i ovo je neka vrsta njegovog završnog poteza, ambasadorskog zaključka o državi u kojoj je bio ambasador – da ne treba navijati za Crnu Goru.

Crna Gora kao problem: Inače, od ljeta 2008. godine, kada se pojavio u Podgorici kao njemački ambasador, Peter Plate je pokazao vještine ne baš karakteritične za jednog diplomatskog predstavnika: bio je suviše glasan kada je trebalo biti tiši, suviše jednostran kada je bilo potrebno biti diplomatski dvosmislen.

Njegov prethodnik, ambasador Tomas Šmit, gradio je drugačiju sliku – oštrog ali dobronamjernog kritičara negativnosti crnogorskog društva; čovjeka koji je ukazivao na anomalije, društvene probleme koje je neophodno iskorijeniti da bi Crna Gora koračala u pravcu Evrope. Mogla se, na osnovu analize Šmitovih izjava razumjeti i politika Berlina: promjena ponašanja i politike zvanične Podgorice smatrala se neophodnim uslovom za dobijanje njemačke podrške na putu evropskih integracija.

Za razliku od uglađenog prethodnika, novi ambasador Peter Plate se u Crnoj Gori od početka ponašao suptilno kao što to radi, recimo, artiljerijski komandant kome je naređeno da sravni sa zemljom neko područje. Da li zbog političkih predubjeđenja, tek ambasador Plate svojski  se trudio da se informacijama napaja uglavnom iz samo jednog, užeg, kruga svojih političkih i medijskih savjetnika u Crnoj Gori. Možda su zato njegove javne ocjene društvene zbilje bile za nijansu oštrije od njegovih kolega, moguće da je stoga njegova slika Crne Gore bila nijansu  tamnija nego drugih iz diplomatskog kora.

Neuspješan prorok: Brojni analitičari su Platea svojevremeno vidjeli kao glavnog zagovornika ideje ujedinjenja  crnogorske opozicije po svaku cijenu, uprkos stranačkim razlikama. Upravo se njemačkom ambasadoru pripisuju zasluge za hitro opoziciono objedinjavanje pred lokalne izbore. Naravno, ambasada Njemačke i sam ambasador sve
su medijske navode odbacili, baš kao i lideri opozicije. Na tome se nekako stalo; poslije opozicionog izbornog  kraha nikom nije bilo do analiza stranog uticaja u domaćoj politici.

Zanimljivo je, takođe, uočiti da je njemački ambasador imao, kako se to u blažoj formi kaže,  političkih omaški što se tiče spoljnopolitičkih napredovanja Crne Gore. Kao da mu se vazda činilo da Crna Gora još nije zrela za EU. Tako je, novembra 2008. godine, sugerisao Crnoj Gori da ne aplicira za članstvo u EU. U Podgorici ga izgleda nijesu čuli dobro. Uprkos novembarskim sugestijama iz njemačke ambasade, Milo Đukanović je u decembru  francuskom predsedniku Nikolasu Sarkoziju predao zvaničan zahtjev Crne Gore za prijem u EU.

Uporni ambasador ipak nije patisao: februara 2009. godine Plate je potvrdio da je njegova zemlja protiv daljeg procesuiranja crnogorske aplikacije,  jer EU “interno radi na svojim reformama” i ocijenio da Crna Gora za to vrijeme „treba da sprovede unutrašnje reforme”.

Možda je ironija sudbine, ali ovako je na kraju bilo: četiri mjeseca nakon što je javno sugerisao Podgorici da ne predaje pismeni zahtjev, samo pedesetak dana nakon što je potvrdio da Njemačka nije zainteresovana za crnogorsku aplikaciju, lično je ambasador Peter Plate aprila 2009. godine javno saopštio da će Evropski Savjet bez diskusije – prihvatiti crnogorski zahtjev!?

Ništa lično, samo politika: Kada jednog dana istekne diplomatski staž, gospodin Plate će sigurno otvoriti srce i objasniti neke svoje postupke. Možda je, kao politički agilan čovjek bio uvjeren da – sve u interesu crnogorske budućnosti –  Evropa treba po svaku cijenu da se obračuna sa sadašnjom elitom na vlasti; da je uslov crnogorske evropeizacije promjena vladajuće koalicije!? Moguće je i da za tri godine staža ambasador, ipak, nije do kraja shvatio što se sve dešava iza kulisa na crnogorskoj sceni: mnogo je ljudi aktivno u politici i diplomatiji a nemaju skoposti da razumiju suštinu društvenih pojava.
Samo, ovdje nije riječ o ličnim naklonostima, procjenama ili netrpeljivostima. Zaista jeste lični izbor gospodina Petera Platea da navija za Bugarsku ili Crnu Goru – to mu pravo niko ne može oduzeti. Uostalom, ako već njemački ambasador ima toliku frustraciju pa smatra doličnim da otvoreno navija protiv Crne Gore –  tu mu već, niko sa strane ne može pomoći, osjećanja jesu lična stvar.

No, Peter Plate je prvi čovjek njemačke politike u Crnoj Gori; neka vrsta glasnogovornika kabineta Angele Merkel, izaslanika ministra inostranih djela Gvida Vestervelea. Za crnogorsku budućnost – naročito prije septembarskog izvještaja Evropske komisije o napretku – pozicija zvaničnog Berlina jeste izuzetno važna: riječ je o jednoj od najuglednijih članica Evropske unije, državi čiji se glas pažljivo sluša. Zato bi, nakon subotnjeg diplomatskog skandala gospodin Plate ili već neko drugi, nadležniji, iz Ministarstva inostranih poslova Njemačke trebalo bi da pruži adekvatan odgovor: da li je odlaskom u boks sa bugarskim navijačima njemački ambasador poslao simboličnu, ali jasnu političku poruku da – Berlin zaista ne navija za Podgoricu?

Ako je, pak, njemački ambasador napravio ne mnogo lucidan, lični ispad, onda je šteta manja. Jedino u tom slučaju Peter Plate ostaje onaj isti, loš prognozer: Bugarska neće ići na Evropsko prvenstvo, sve i da njegova ekselencija ambasador dobije premještaj u Sofiju ili zaigra zajedno sa Stilijanom Petrovom.

Draško ĐURANOVIĆ

13 KOMENTARI

 1. “Izvadi prvo gredu iz svoga oka, pa ćeš tada gledati da izvadiš trun iz oka brata svoga (Mt. 7, 3-5).”

 2. List”Kurir” i ostala srpska žuta štampa,aoooo,danite malo i uživajte u Crnoj Gori ako ste ođe,ako nijeste dođite na ljetovanje

 3. ma chief je covek zatucan nema on grama mozga osim sto se odje dici sa tim chief a nema pojma ni sta to znaci,ko jos gleda njegove komentare….

  • Prvo morate da imate demokratske kondicije,i da ne vrijeđate.Shavatam Vašu isfrustriranost,ali morate shvatiti da Crna Gora može da se odbrani i od velikosrpskih pokliča i okrećanju teza o Miloševićevim zločinačkim poduhvatima širom bivših prostora ex yu!
   Znači,ne obrćite tezu,napadnetu su Miloševićeve vojne snage(na zalost je bilo civilnih žrtava) u Crnoj Gori,sami dobro znate da smo mir sa okupatorskim snagama jedva održali skupštinskom odlukom o građanskom miru,iako je bio spreman 7 bataljon za novo Miloševićevo ratno žarište-Crnu Goru.
   Spriječili smo i da se žrtve velikog pokolja Srpskih snaga zakopavaju u masovnim grobnicama kod Ulcinja,iako je vojska spremala i takvu bruku,ali je ipak izabrana batajnica,razna jezera i kamenolomi po Srbiji.
   Sami dobro znate da za Čekuom nema nikakve međunardne potjernice,kao i što znate da EU ne priznaje niti jednu srbijansju intepol potjernicu za ratne zločine.
   Crnogorska Vlast ispunjave sve međunarne pravne regule,tako će biti svakako,i dalje,pa bilo ko da je u pitanju,a to ne zavisi ni od vašeg niti moga stava o nekome.

 4. @Miloše.svi se mi sjećamo Miloševićeve vojske u Crnoj Gori i udara NATO snaga po njima,kao i nedužnih žrtava civila,od Murina do Kosova,osjećaš li da se na Balkanu lakše diše od kada nema više velikosrpske hegemonije,vojne,crkvene,svekolike?

  • Дневни лист “Курир“ дошао до извештаја УН у којем албански сведоци детаљно описују како и куда су превозили Србе којима су вађени органи.

   „Убијте ме одмах, не желим да будем исечен у делове!“
   Овако је запомагао Србин из камиона док га је Албанац возио ка кући јужно од Бурела у Албанији, где су живим заробљеницима, махом Србима с Косова, вађени органи. Та и многа друга језива сведочења део су извештаја који је Ејмон Смит, шеф Мисије Међународног суда у Хагу за Скопље и Приштину, послао Патрику Лопезу Терезу, шефу истраге овог суда.

   У овом извештају, чију копију Курир поседује, налазе се сведочења осморице Албанаца из ОВК који су били задужени за транспорт Срба до Албаније током 1999. и 2000. Транспорт и хируршке интервенције спровођене су уз учешће високих официра ОВК, а операцију су подржавали оперативци бившег режима Салија Берише, констатује се у извештају.

   “Рекли су нам да ћутимо и возимо ако желимо да доживимо старост”, сведочи један од Албанаца.

   Иако тврде да у почетку нису знали да се људима које превозе у Албанију ваде органи, нису престали да се баве овим „послом“ кад су сазнали у каквој гнусној работи учествују!

   “Кад сам питао шта ће бити с људима које превозим, неке од њих сам препознао као Србе, војници ОВК су ми одговорили да ће „упражњавати сечу дрва у Албанији“. Испоручио сам Србе на планини Паштрк. Следећи пут сам дошао на исто место, где ме је чекао Исмет

   Тара из ОВК- препричава „Из­вор 2“, па наставља:

   “Видео сам лешеве увијене у војничку ћебад. Осетио сам мирис крви, па сам знао да су свежи. Оба пола, мада углавном мушкарци. Утоварили су лешеве у камион и сипали прашак „капорит“. За дезинфекцију и против смрада.

   Сви извори говоре о брзим ноћним вожњама након операција у разним кућама/клиникама, до аеродрома Ринас поред Тиране. Сведоче и о лекарима – једном Арапину и албанским лекарима Адмиру и Ћамилу, који су загледали Србе, посебно њихове трупове.

   “Ово је био први пут да сам чуо овако нешто и то ме је изненадило, пошто смо пре тога увек могли да бијемо Србе и да им ломимо руке и ноге по сопственој вољи”, испричао је „Извор 1“, који је био веома тужан кад је схватио да су неке од девојака које је превозио, а којима су вађени органи – Албанке!

  • Ћифе,ћифе….мијењате тезе….ко је нас бомбардовао?Слобо или Клинтон,Блер….екипа?Ко нас је клао,убијао…Србе,Црногорце?Слобо или Тачи,Чеку,Харадинај?
   Ћифе,ту причу можете просипати другоме..
   Да ли имате нападе хипокризије?

 5. Прво екцес са италијанским амбасадором који је на пријем у вили Горица дошао са дипломатски нимало примјереном „ладом нивом“, па Вескобар који је у покојној „Публици-Републици“ окарактерисао Монтгомерија као непријатеља Чернаје Горе, па американски конзул Хојт Брајан Ји који се са владичанском породицом закуцао државном јатом у Крш од Ђерана, па ово сад са „Бугарином“, Петером Платеом.
  Е стварно се званичној Дукљи не да, да бриселским технократама и њиховим испоставама објасни неке ствари. Одлука њемачког амбасадора у столном Титограду да повијесни ногометни сусрет Дукља-Бугарска са трибина стадиона под Горицом испрати у друштву поштовалаца Христа Стоичкова (који је опет кум са Мирославом Илићем-очита српска завјера) дочекана је у прорежимским електронским и штампаним медијима на нож. Те дипломатски скандал, те да ли је то порука Берлина да не подржава напредак Црне Горе ка евроатлантским интеграцијама, те подмукао гест, итд исл.

  Како и не би. Петер им бачи рукавицу у лице ничим изазваним издајничким гестом. Мјесто да навија са кокошком на прсима и са Катунским Гебелском и Гебелс југендом кличе Цицовој момчади. Овако он на једној страни, Гебелс на другој, као у шпагети вестерну. Чудо да дукљански повјесничари нијесу објаснили надлежним инстанцама да њемачка приврженост Бугарима има несумњиве хисторијске коријене. Њемачка краљевска лоза је пар стотина владала у Бугарској, Бугари су у оба свјетска рата били савезници Њемачке, њемачке банке су главни инвеститори туристичких капацитета на Црном мору, бугарски селектор је један од познатијих њемачких фудбалера Лотар Матеус и тако у бескрај.

  Овако остаде жал због резултата и жал због Платеа који наивно мисли да данашња Дукља има неке везе са Црном Гором која је са Србијом пред Бугаре на Брегалници стала. Није Цицо војвода Живојин Мишић, нити је Плате Хојт Брајан Ји. Е да је велики војвода Мирко Петровић преузео бугарски престо ко што су му нудиле велике силе све би било другојачије. Кажу да се и краљ Никола било мало љутнуо – ђе Мирко да буде краљ Бугарске, а Никола оволицне али честите територије.

  Не вјерујем да ће само медијска дукљанска кукњава остати трла баба лан, јер ће сигурно вапаји из државног Гласа Чепурака и АНБ аналитичког портала још како допријети до Ангеле Меркел. Ко кад су представници мјесне заједнице једног горњоморачког села одаслали брзојав Труману – „Друже Труман, ако у најскорије вријеме не повучеш војску из Вијетнама ми ћемо се опет за седам дана састати и размотрити наредне кораке.“ Да се подмуклом Платеу уручи дипломатска нота. Него што !

  • Količina samopoštovanja koje neposjeduju neki forumaši uopšte nije za čuditi,jer se njihova moralna vertikala naslućuje iz komentara,a paralelna je sa poniznim poslanikom koji jutros traži vapaj izvinjenja prema Plateu,ali zaboga,narušio se koncept PZP-Vijest-Monitor P:P,jer se neko usudio da napise što je očinji vid vidio! Još jedan neuspio projekat neusojelog ambasadora,jer je na zadnjem susretu Merkel-Lukšić data podrška MNE!

   • Chiefe,
    Ne cuh da ste tako reagovali kad nas je pohodio Klinton prije neki dan?Đe Vam je onda bilo samopostovanje?
    Ili ono kad je bio Agim Ceku?I tu Vam prifali samopostovanja?

    • Kliton i Čeku su dočekani kako su dočekivani prijatelji kad dolaze u kuću,ali je bilo nekog nesporazuma?

     • Ma ne Chiefe,samo ono kad je u Murino Nato pod komandom prijatelja Klintona pobio onu djecu,kad su bacili bombe na Danilovgrad,podgoricki aerodrom i kontanimirali Lusticu.A prijatelj Ceku je samo iscerao par hiljada Crnogoraca sa Metohije a ne zna se koliko pobio…..ostalo je Chiefe ok,drugo nista…..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].