Pooštreni kriterijumi zarad kvaliteta barki u Bokeljskoj noći

16
sa konferencije za medije

Bokeljska noć

Konvoj od 40 okićenih barki predvođene jedrilicama Jedriličarskog kluba “Lahor” krenuće na svoju tradicionalnu promenadnu plovidbu akvartorijumom Kotorskog zaliva u “Bokeljskoj noći” koja će se održati u subotu 22. avgusta od 21 sat.

Morski đir će i ove godine ukrasiti “Vodena kočija” turistički brod sa gostima i zvanicama koji će sa platforme pratiti program.

Novina je muzički vatromet u trajanju od oko 8 do 10 minuta, a tehnički će ova noć biti podržana sa jakom rasvjetom, ozvučenjem i binom.

Feštu će u muzičkom dijelu nakon akva pozornice na gradskoj rivi obogatiti koncert Zlatka Pejakovića u trajanju od 120 minuta.

Organizator ove jedinstve fešte na moru je kotorski Kulturni centar “Nikola Đurković“, suorganizator Turistička organizacija, a pokrovitelj Opština Kotor, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare Miloš Dževerdanović, direktor kotorskog Kulturnog centra.

Ova tradicionalna manifestacija košta 45 hiljada eura od čega je Opština Kotor izdvojila 10 hiljada eura,

Turistička organizacija 25 hiljada, a ostatak je obezbijeđen uz pomoć partnera i sponzora.

Generalni sponzor je d.o.o. Luka Kotor sa 5 hiljada eura, uz ostale prijatelje i partnere koji su prepoznali značaj ove, oko 200 godina duge tradicije, koja je od prošle godine dobila status nacionalne nematerijalne kulturne baštine.

Pripreme za Bokeljsku noć su počele u junu i u organizacionom smilsu ona je već danas spremna za početak, kazao je Dževerdanović.

Svim ugostiteljima je upućeno cirkularno pismo o mogućnosti participacije, ideja i sugestija u organizacionom smislu kazao je Dževerdanović i izrazio zadovoljstvo što će u saradnji sa firmom” Maximus” obezbijediti štand za osvježenje gostiju na rivi.

U ime stručne komisije koja je na osnovu konkursa na koji je bilo prijavljeno 54 plovila izabrala 39 barki uz osam vučnih brodova, novinarima je govorio Slobodan Vičević.

“Ove godine odlučeno je da se pokuša podići kvalitet barki na način da ne budu samo kićene barke već da što više budu makete kao i da se proširi broj učesnika koji izrađuju barke. Ovo iz razloga da  se ne komercijalizuje ova fešta kao što je to bilo minulih godina. Dešavalo se da samo dva tri čovjeka rade po deset  i više barki što je uticalo na njihov kvalitet a time se i smanjio broj učesnika u izradi barki. Stoga je ove godine komisija pooštrila kriterijume”, rakao je Vičević.

Barke će se u osam povezanih konvoja kretati od muljanske rive  pored Peluzice, pa na dalje pored hotela “Fjord” do restorana “Galion”gdje prave krug.

Potom će ići  rivom uz obilježeni koridor na donjem dijelu Luže.

Na pitanje Skala radija  da li će barke biti dovoljno osvijetljene, Vičević je odgovorio da će one sve biti osvijteljene  i da je to bio uslov za njihovo finanisiranje.

Sa rive, kompletna tehnička podrška za ozvučenje i osvjetljenje košta 9 hiljada eura.

Turističkoj organizaciji Kotor svakodnevno stižu pozivi uz pitanja za Bokeljku noć koja po pravilu okupi više hiljada gostiju, kazao je Mirza Krcić, direktor TO Kotor.

Određene agencije će imati organizovani prevoz iz Podgorice, Nikšića i drugih gradova koji će pored stranaca kojih je trenutno 7. 800 uživati u ovoj noći.

Krcić je istakao podršku MUP-a, plovne jedinice policije, Lučke kapetanije Kotor i vojske CG koji će ustupiti svoja plovila za obezbjeđenje akvatorijuma od skutera, glisera i ostalih plovila koji mogu da ugroze dekorisane barke.

Gosti ove fešte biće i predstavnici turističke zajednice Trogira, grada pobratima Kotora.

Fond nagrada za najoriginalnije barke je 4 hiljadade eura, koje proglasiti žiri u sastavu prof. dr Milenko Pasinović, predsjednik i članovi, stari feštanjul Sava Ivanović i Radmila Zablacki- Radulović, dizajnerka.

Muzički vatromet pratiće  čuvena pjesma Bokeljska noć pjesnikinje Maje Perfiljeve koja će takođe biti gost ove večeri.

Program će voditi Dubravka Jovanović i Branislav Knezović, novinari Skala radija.

16 KOMENTARI

 1. Sad mi je palo na pamet da mnogi nece znat sto je to altruista, ali sto je egoista, znace sigurno, jer ih ima ko’ pasjih repova.
  E, pa kontra egoiste je altruista.
  Pitate li SEBE kolilo bi dobrog ucinjeli za nekoga iz cistog covjekoljublja, nikako iz interesa , tj ocekivanja ,,kontra usluge”, nego sto vas to sto ucinite nesebicno dobro za covjeka ucini sretnim ?

 2. A sporadi česa jednom konvoji ne bi krenuli od Instituta za biologiju, pored Šetališta, Talijanskog parka, pa pod Lužu? Zarad, zbog, radi neponavljanja iste šeme, iste rute svake godina. Zarad diverziteta. I biodiverziteta.

  • Ovi ,,ALTRUISTA” SVE, AMA SVE ZNADE !!!!!!!

   Sad sprdanje na stranu. Znate li ljudi vi nekog danas da je zbilja altruista????

 3. Ma jao Mireeeee, dje si, dje si ?????
  Sto zboris, samo kotorani i niko drugi, a ??????
  Kako si skromna Mireeee, kako si objektivna, moja Mireeeeeee

  Oli utec od muza. ako ga imas, ja bi te rado ozenio da mi pametujes, naprosto isijava oridjinalna misao iz tebe, Mireeeeeee

 4. Milo mi je viđet Sloba VIčevića staroga meštra još da je tun Pilastro i Zdravko Milošević, Ivica Punošević i ostala kompanija.

 5. Ovo je jedna prelijepa noć i fešta kakve niđe nema takve samo je poslije kaštig po gradu kad se bez mjere i reda mladost žali Bože ponapija i ostavi šporkecu koju ni Gurdić ne može oprat.

 6. Zvuči dobro samo da i bude ovako kako su rekli iz organizacije.Najvažnije je da se vide barke i premilo mi je da je kao nekada u staro vrijeme opet fešta na rivu ma još da Lužu otvore iako više to nije to kad su tamo zgradurine. To nema na svijet na sred rive tvrda gradnja.

  • E, moja Bepina, zato nikako ne more bit’ ,,ka; nekad”…..
   Kako to lude zboriš pa onda pribokaješ zgradurine
   Ća je bilo, tega višr ni, oli ti to nije jasno
   Reka san ti lipo da ne slušaš štorije koje samo zamaštrakavaju oči.
   Neka skaču furešti, i strani i ovi što zbore naški i tobož kotorani što im je samo ala maka pamet, pusti ih Bepina neka se švogaju kad za boje ne znaju……..

   • E moj dobri i pomalo posteni Luidji. Bice da su tebi svrake mozag popapale i tebi i Bepini od ka ste na onemu svitu. Kalajte se doli da van se smijemo svi skupa a vasim ludorijama i glupostima vasega Veleg Mista sa Ubala !!!

  • Nego kako? Kad se izvrće jezik, nastaju nove riječi kao užasne ,,poštapalice” uz primjesu pustog engleškog jezika, koji vjerovatno i ne razumiju, što očekivati od prosječnog čitaoca, a ,,intelektualci ” muče ? ili su kvazi-intelektualci ! NEMA PRAVIH U JAVNOSTI !
   Zabili su se, jer ništa ne mogu mijenjat ! KASNO JE ZA SVE

   • Samo Kotorani znaju da ovakve fešte osmisle i fala Bogu niko im ne umije ovu šklapit kao svaku njihovu ideju i inicijativu.Za nas Kotorane!

     • Moja mama Mira nije utekla ona je u Rusiju a nas i Rusa 300 meleuna !!!
      Tamo ima para i knjizevnoga dara pa pise i dalje basne i pricice odnosno skaske, kako je moj brat posteni kriminalac zaradjivao noseci gajbice sa kok/ainom/tom i nekada smo imali Bambulend u Pozarevac a sada u Rusiju imamo Yugobend !!! Sve to uz budno oko “braće Rusa” naših baćuški …

     • Marko pozdravi mamu i okiti je ružom ili joj pokloni jednu kiticu novu, neka figura na Bokelšku noć!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].