Ponte su javne površine

15
Boka Kotorska

Rajko Radulović

Rajko Radulović

Sve više je slučajeva ograđivanja i zatvaranja ponti kojima gosti ne mogu prići jer su neke gotovo pretvorene u dnevne boravke, kuhinje, tinele.

Ponte ne mogu biti u privatnom vlasništvu što je definisano i kroz katastar.

Istina, postoje neki pojedinačni slučajevi starih austrijskih ponti iz perioda kada je neko kupio pontu, pa se još uvijek vodi u katastru kao vlasnik, ali su to zanemarljivi slučajevi.

Ovo je za Skala radio izjavio Rajko Radulović, koordinator za investicije u preduzeću Morsko dobro.

Ponte ni na koji način ne mogu biti privatizovane bilo kakvim lancima i katancima i moraju se koristiti, kao i svaka druga javna površina, kaže on.

Rekonstrukcija i sanacija ponti mora se raditi na tradicionalan način i u kamenu kako bi se zadržala njihova izvorna autentičnost jer u ponte u Boki dio graditeljskog nasljeđa.

Međutim, takođe smo svjedoci da su se mnoge ponte betonirale čime se zatvaraju prirodni putevi  živom svijetu iz mora.

Ovaj posao mora se raditi uz stroga pravila koja izdaju zaštitari spomenika kulture i opštinski urbanizam, podsjeća Radulović.

Na naše pitanje koliko su rigorozne kontrole i ko ih sprovodi, Radulović je odgovorio da kontrolori Morskog dobra, brzo reaguju i zaustavljaju pojave degradacije prostora, te da o tome svjedoče slike na sajtu ovog preduzeća.

U Kotoru nema kontrolora morskog dobra već su oni u Budvi, Herceg Novom i Ulcinju.

Međutim, ovo je pitanje poslovanja i ostalih službi i problem planske regulative, kazao je Radulović, i pozvao građane da prijave Morskom dobru sve nepravilnosti na obali.

15 KOMENTARI

 1. Vaš komentar čeka odobrenje od strane moderatora
  Jole, svaka ti se zlatila. Kad bi im mogo z svakoga mjesta po Boki, ovakav referat poslat, manje bi pričali gluposti. Digli su oped staru temu, pontenemogu biti privatne, kao da sve ponte i obala u Boki nije bila privatna , nego nečija drugo. Jednostavno trebaju reći i pokazati.
  / Sva obala i ponte u Dobroti Prčanju Mulu i stolivu su bile privatne.
  / Ne provodeći ostavien uredno izgubio se kontinuitet vlasnosti, a drzva to iskoristila i potonjim snimanjima i novim katastrima oduzela privatnicima ponte i pacele uz more.
  / Privatne ponte u gore navedenim mjestima, nika nisu nacionalizovane, niti ekspropriisane, nikakvima riješenjima o eksproprijaciji, niti su ikada vlasnicima plaćene.
  / Drzava , ni morsko Dobeo/ nemogu dokazati kako su postali vlanici nad pontama i oablom, od prijašnjie upisanjih vlasnika.
  / Neki vlasnici budući ažurni su prenosili vlasnost, i danas su tako upisani. Niko nije od drazave ili Morskog dobra otkupljivao ponte, one su bile prije onih cije su i sada.
  / Moguće je da će doći u bududćnosti dan, kad će država morati pokazati kako je stekla valsništvo od privatnika, i morati pri ulasku u Evropsku uniju zamoliti vlasnike da državi prodaju ponte po basnoslovnim cijenama.
  /Austrija je isplatila za proalzak puta uz more , ali ponte nije dirala iz vlasnosti.
  Ako bilo kojoj gospodi, trebaju dokazi, sve je jako čisto pogotovu za Prčanj Stoliv Perast Dobrotu i Muo.
  Valjda mi znamo mnogo bolje pravni status naših nekretnina, nego novo pridošla do juče nepismena gomila velestručnjaka. Na prčanj svaki stari prčanjin zna u tančine čije je đe dolac, i čiji ga je đede i od koga i kad kupio. Potpuno je sito za perast i Dobrotu, Istorijat svake pojedine čestice zemlje je poznat do 200 godina unazad. Pa neće nas valjda tome neko učiti, i da moramo slušati rijeci.

  • Očigledna otimačina obalske pojedinačne imovine od strane “morskog dobra” koji je preko noći stavio prodženu šapu. Dozvolili su joj gospoda iz Podgorice pa bi to značilo da treba podhitno mijenjati SADAŠNJI ZAKON i ne dozvoliti da sva šteta ide na uštrb naroda. Samo se pitamo zašto se ćutalo kada su ovi zakoni bili izglasani, NIKO SE NIJE ČUO, a sada se pojavljuje stidljiva priča o nečijim privatnim imovinama i pontama koje niko neće da isplati tim vlasnicima, a kamoli da ih zaštiti, pa ne čude onoliki stubići, rampe, katanci i ograde od dotičnih!!!

 2. Čime se vi zamlaćujete . Ovdje mislim na vanu, Granciguku, neizbežnoga penzionera Drinjaka.
  Slijedite temu , da vas zamolim , to je uloga sajta a ne političkih ispr…. prepucavanja.

 3. Ti si Grancigula sam sebe zagadio. Ako smo mi sluge velikom vođi, čast neka nam bude. Naš je čovjek. Nijesmo pošli kod tuđina da mu se prodamo. To mogu takvi kao ti. Ali ipak, citiraću poštenog čovjeka koji vam govori, na sreću istinu : Sve vas manje ima tu. Istrijebićete se od zla sopstvenoga.

  • Vana, dijete moje, imas li sopstveni mozak. I Tito je bio nas covjek, Milu je Slobo bio nas covjek, Hitler, Kim Il Sung i ostali bili su nekome “Nas covjek”. Ima li ti dijete buducnosti u ovoj propaloj i opljackanoj tvorevini Velikog vodje, ako Boga znas? Mucni glavom, a inat i mrznju ostavi drugima.

  • E Vana, Vana kratke li si pameti…
   Taj Tvoj Vodja je do juce bio isto poslusnik Sloba Milosevica i “tudjin” a ne “nas covjek” kako ti to bez pardona kvalifikujes Grancigulu.
   Nije mi jasno kako mislis nisi se prodala?
   Ispada kako godj okrenes da si se prodala ispod svake cijene.
   A sto se tice izjave “postenog” covjeka mislim da se to odnosi na vas koji set prevrljivci jer sami volite prevrljivce.
   Sami sebe dan zagorcavate mrznjom prema”tudjinu”.Ko su ti ti “tudjini” Vana?
   Sto se tice ponti tu bas nema mnogo toga da se kaze,
   Morsko Dobro je i osnovano da bi mogli “vlasetlini” da rade sto hoce.
   Eto znam da se prijavljivao onaj sa Ljute ali niko vec godinama ne mrda. Sto se tamo radi niko ne zna a niko i ne smije da reaguje?
   Sto se tice komentara J…D…mislim da je malo ostar ali ovaj put je u dobroj mjeri u pravu.
   Bravo Jole…mozes ti ponekad i neku pametnu …lupiti.
   Nego je si li se izvinuo Iliji Bijelicu sto ga napade ni kriva ni duznoga sto ti napisah u onom tekstu o Hercegnovskim ‘prsima” ili se pravis naivan.
   Lijepo je prihvatiti da grijesis a jos ljepse se izvinuti kad shvatis da si se ogrijesio. Ocekujemo da nam javno izvinjenje Iliji objavis..stisni petlju hehehe
   Blazen Isus i Marija.

 4. Moja draga Vana,Visnja,itd,itd,ti i takvi ste zagadili Crnu Goru,pa ako ja i zagadim portal nece biti velika steta,bar ne onolika koliku ste vi napravili.Ti jos koji dan nastavi da velicas lik i djelo velikog vodje i njegovih slugu u Kotoru,ali pazi kad ces promijeniti bandijeru,pazi da ne odocnis.Ja cu i dalje ici tamo dje sam i do sada bio,i takve kao ti necu ni racunati da postoje,jer onaj ko nema mozga, o njemu ne treba ni trositi rijeci.

 5. E blago nama Grancigula kad nam se ti vrati sa gomilom gluposti i neznanja. Ti si jedan od onih kojima ništa ne valja. Valja Grancigula neko ne valjaš ti. To treba jednom neko da ti kaže i da konačno ti razumiješ. Idi tamo đe si do sad bio da ne zagađuješ ovaj portal.

 6. E blago nama Radulovicu kad nam ti objasnjavas sto su ponte i kako ih koristiti.Da ikako mozete vi bi ih premjestili u Niksic.A ti bi lezao u Spuz zbog onoga u Lipcima a ne jos dobio i unapredjenje.Barem se pokrite usima po glavi ovih jos koji dan dok trajete i mucite.

 7. Potpuno ste u pravu. Pripadam onoj staroj obitelji cija je ponta u vlasnistvu jer posjedujem vlasnicki list.a sada prvenstvo koriscenja. Ne ogu nikome zabranit da podje u more i da se kupa. Pontu nijesmo zagradili i ogradili no je uljepsali. A kako se odnose oni sto dodju da se kupaju to je zalosna im mater. Bacaju kore od pipuna, peteljke od grozdja, pamidore, uneredjene pempars pelene ostavljaju a ne malo je slucajeva da se pre no sto ce poc i uneredit na ponti. Ovo vam je ziva istina.
  Turiraju za vrjeme kucnoga reda auta pa pustaju basove muziku do daske, galame, psuju ostave tonu cakla i flasa i cikova na pontu. Ondar mi moramo cistit, ribat i dezinfikovat . To je nepravda i jedno veliko zlo. A kome cemo se obratit. NIKOME jer nikoga to nije briga. A oni sto su napravili tinele i trpezarije to su novokomponovani bogatuni i primitivci sto iju na pjenu od mora i bacaju ostatke u more. Kud se dje okrenete divljanluk i primitivizam. POnte i zaljev su vam dragi moji postali jedan veliki kondot. Sto cemo kad je ovladao primitivizam i nekultura. ni imaj para i moze im se cinjet sto ih je volja.

 8. Gospodine Raduloviću,da li ste se u svom dosadašnjem životu ikada postiđeli ,bar od sebe?Čitajući vaše fojeve i vaših predpostavljenih,reklo bi se da niste, jer sve što ste do sada uradili na devastaciji “Morskog /ne/dobra”-da bi se svakolika Crna Gora ispeglala -na tom “papiru” bi stao vrlo mali dio vaših”igrokaza”-izvođenih o trošku ovoga naroda-demosa-demontiranoga u sramnoj AB kontrarevoluciji 1988/89 godine ,đe su vaše današnje vođe vodile predkrvavo kolo satiranja SFRJ i SRCG-zar ne?

  Jedino što od vas tražim-pokušaj te da manje zaobilazite istinu i u tom smislu pitam vas za područje Prčanja ko i za čiji račun nagrdi prčanjsku obalu:

  -Stara prčanjska kuća-Luković kod hotela”Splendido” na Glavati-devastirana s mora i ograđena zidovima i tarabama ala Srem-Banat i Bačka lele ti ga primorska arhitekturo koju baštini i “čuva” Morsko /ne/dobro” Maini bb Budva i rahmeti Regionlani zavod za devastaciju spomenika “kul-ture”?! Uz ovo ide i podatak da je vlasnik kuće Luković-in/v/o/do/zemac-zatrpao trećinu madraća-nekad najbezbedniji madrać u Zalivu! Na krovu stare građevine-“barjači” armiranobetonska taraca-ne balkon-kažu znaveni da je to”viđelica” u stilu ala Boka?!
  Ispred stare škole u Lukoviće-palata Luković-napravljena preko noći ponta pet puta viša nego što je ikada bila na tom mjestu.Nota bene bez saglasnosti i dozvola takozvanog “Morskog dobra”! Pogledaj te centar Prčanja na što vam liči kukala vam majka tamo vama.Pogledaj te kuću “Ljubanovića” kažu mi da se zove hotel V i l a Prčanj-pošlo selo u more-ponta itd i ts.Pogledaj te dalje put Markovog rta !Pogledaj te onu potleušu na spljaži u Ljutoj-fali joj slama na krov ili ploče ala moja “Hercegovina”-kukala vam majka tamo vama?! Pogledaj je svakoliku Boku Kotorsku od koje napraviste u zanosu-zovu zavičaja-na što joj obala i sve drugo liči-zahvaljujući vam-zar ne???

  Za kraj,gospodine Raduloviću puno pozdravite vašeg direktora -rođaka onoga što je kod macela u Kotoru napravio KOTORSKU MAŠU-skalameriju na pjeni od mora i parking ogradaijo stubićima -pored puta- za obilježavanje visine snijega na kolovozima u Podgorici kada pada snijeg-ka zimus! Uz ovo ide i moja molba:Da li osjećate-bar stid-u pomanjkanju odgovornosti za poslove koje ne obavljate-a namičete ne male plate-kada “apelujete” na GRAĐANE DA PRIJAVE MORSKOM /NE/DOBRU SVE NEPRAVILNOSTI NA OBALI???

  Stidite se, svi skupa /ne/odgovorni ,sopstvenih bliznica kada obraz izgubiste na šalterima ličnih interesa -iz džepova /ne/znavenoga DEMOSA!!!!!

  • Jole, svaka ti se zlatila. Kad bi im mogo z svakoga mjesta po Boki, ovakav referat poslat, manje bi pričali gluposti. Digli su oped staru temu, pontenemogu biti privatne, kao da sve ponte i obala u Boki nije bila privatna , nego nečija drugo. Jednostavno trebaju reći i pokazati.
   / Sva obala i ponte u Dobroti Prčanju Mulu i stolivu su bile privatne.
   / Ne provodeći ostavien uredno izgubio se kontinuitet vlasnosti, a drzva to iskoristila i potonjim snimanjima i novim katastrima oduzela privatnicima ponte i pacele uz more.
   / Privatne ponte u gore navedenim mjestima, nika nisu nacionalizovane, niti ekspropriisane, nikakvima riješenjima o eksproprijaciji, niti su ikada vlasnicima plaćene.
   / Drzava , ni morsko Dobeo/ nemogu dokazati kako su postali vlanici nad pontama i oablom, od prijašnjie upisanjih vlasnika.
   / Neki vlasnici budući ažurni su prenosili vlasnost, i danas su tako upisani. Niko nije od drazave ili Morskog dobra otkupljivao ponte, one su bile prije onih cije su i sada.
   / Moguće je da će doći u bududćnosti dan, kad će država morati pokazati kako je stekla valsništvo od privatnika, i morati pri ulasku u Evropsku uniju zamoliti vlasnike da državi prodaju ponte po basnoslovnim cijenama.
   /Austrija je isplatila za proalzak puta uz more , ali ponte nije dirala iz vlasnosti.
   Ako bilo kojoj gospodi, trebaju dokazi, sve je jako čisto pogotovu za Prčanj Stoliv Perast Dobrotu i Muo.
   Valjda mi znamo mnogo bolje pravni status naših nekretnina, nego novo pridošla do juče nepismena gomila velestručnjaka. Na prčanj svaki stari prčanjin zna u tančine čije je đe dolac, i čiji ga je đede i od koga i kad kupio. Potpuno je sito za perast i Dobrotu, Istorijat svake pojedine čestice zemlje je poznat do 200 godina unazad. Pa neće nas valjda tome neko učiti, i da moramo slušati budalaštine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].