Pomorski muzej u Kotoru prva adresa za brojne posjetioce

4
iz Pomorskog muzeja CG Kotor

Andro Radulović

Septembar i oktobar su mjeseci izraženog izletničkog turizma u Kotoru.

Osim turista sa kruzera, ovih dana drevni grad posjećuju i brojne ekskurzije, a neizbježna adresa svakako je Pomorski muzej Crne Gore, koji je smještan u prelijepoj baroknoj palati Grgurina.

Tradicija ove kulturne ustanove je da je ulaz za đake besplatan, podsjetio je u razgovoru za Skala radio direktor muzeja Andro Radulović.

“Oni kada dođu dobiju na poklon razglednicu sa nekim motivom iz našeg muzeja,  jednostavno da osim duhovnog ponesu i nešto materijalno“, kazao je Radulović.

Ono što ih posebno interesuje u Muzeju je i neminovan susret sa velikim kormilom na drugom spratu, pored kojeg svaki đak zastane, zavrti ga i osjeća se bar u jednom trenutku kao kapetan broda.

Interesovanje, posebno za muškarce, izaziva i oružje, budući da Pomorski muzej posjeduje možda i najbogatiju zbirku oružja u Crnoj Gori, a kažu da je i u bivšoj Jugoslaviji bila među istaknutijima, priča Radulović.

Neminovni su i portreti drevnih kapatana i pomorskih tradicionalnih bokeljkih familija, a dame izuzetno zanima bogat nakit i bokeljska nošnja.

Pomorski muzej nije samo kuća muzejskog mirisa, ustajale prašine po eksponatima, već je izuzetno živo mjesto gdje se nerijetko održavaju brojni programi i tematske izložbe, književne večeri, predavanja.

Hol i prostorije su ispunjeni žagorom brojnih posjetilaca.

Čuju se svi jezici svijeta kojima kustosi sa oduševljenjem pričaju o slavnoj pomorskoj istoriji ovog kraja i svemu što Muzej čuva.

u restauratorskoj radionici

U ovoj ustanovi rade i dva konzervatora koji brinu o predmetima iz Muzeja, podsjetio je Radulović i najavio da će krajem godine biti osposobljena nova radionica za konzervaciju.

Naručen je dio opreme, a ostatak će stići tokom iduće godine.

Cilj je da ova konzervatorska radionica ne bude samo u službi Muzeja već i cijelog grada, tim prije što se veliki broj vrijednih predmeta nalazi u privatnim kolekcijama koji  se možda i ne čuvaju na najbolji način.

“Upravo zbog toga, naša konzervatorska radionica će biti na usluzi svima, da sve te predmete konzerviramo, restauriramo i produžimo im život za buduće generacije“, poručio je Radulović.

4 KOMENTARI

  • Da, ko ih ne zna , skupo bi ih platio.
   Cast izuzecima, ostali okusani,
   konzervativni i od svoga posla,
   redom domazetovici i lukrativci.
   Sunjala i virila i spadala sa svim i svskim.

 1. Pari mi se, da u Pomorskom Muzeju,
  cesto na “tematskim” skupovima,
  bude i konzervativaca i reakcionarno
  religijskih elemenata, koji nastupaju sa svojih “rigidnih” istorijskih platformi,
  velicajuci prohujala carstva i negirajuci
  tekovine SFRJ, pa i domete sadasnje Crne Gore!
  To je ono sto se na takvim “skupovima” moze cuti od “uvazenih” akademika,
  lirika i klerika!
  To je Ta “k u l t u r a” !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].