Pomorci s pažnjom prate i čekaju mogućnost upisa na peti stepen obrazovanja u Višoj pomorskoj školi u Kotoru

4

Veljko Botica

Veljko Botica

Veliki broj pomoraca je zainteresovan i potpisali su podršku inicijativi koju je Srednja pomorska škola u Kotoru podnijela Ministarstvu prosvjete za osnivanje Više pomorske škole.

Pomorci su zainteresovani za upis na peti stepen obrazovanja za zvanja zapovjednika broda, što bi im omogućilo da plove nesmetano i da se ujedno obrazuju, odnosno steknu potrebne kvalifikacije, ne prekidajući navigaciju, to jest ugovore sa kompanijama.

Ovo bi značilo da u adekvatnim uslovima mogu da se usavršavaju do najvećih zvanja u pomorstvu, podsjeća za Skala radio Veljko Botica, direktor kotorske Nautike.

On kaže da je  ovaj stepen zanimanja u skladu sa standardima IMO konvencije u svijetu u smislu zadovoljenja potreba za tom vrstom kadrova na svjetskim kompanijama.

Riječ je isključivo o pomorcima koji su već oficiri na brodovima.

Zahtjev kotorske Srednje pomorske škole je pred sektorskom komisijom Ministarstva prosvjete, vjerujući da će oni brzo odraditi svoj posao, a škola je  skoro već odradila sve potrebne programe.

Od brzine državnog aparata zavisi  realizacija pomenute inicijative, a škola je spremna da što prije realizuje ovu ideju i samim tim da pomorcima omogući da nastave školovanje.

Skoro 400 pomoraca koji su stekli zvanje prvog oficira palube i stroja čekaju na ovakav model usavršavanja, jer su u svom daljem obrazovanju blokirani i ne mogu da stignu do zvanja upravitelja i zapovjednika broda, zaključio je Botica.

4 KOMENTARI

 1. Boga draga nisam ti ja od te struke, a krivo mi je sto nisan, jer ne bi mora svaki dan da gledam sta se desava,
  Ja sam van diplomira politicke nauke, smjer bzjdot u S….Profesor mi je bio general Kapetanovic ka i JD. i njegovo znanje nije bilo upirno nigdje u staru YU. E da li sam se malo vise istrosio….. hehehehehe
  Hajde sjora moja draga dajte predlog u vezi teme….
  U Kotoru svi cekaju ka’ J…D….. da odapnu..pa niko ne mrda da bude bolje.
  Eto tesko je nesto i prokomentarisati odmah se “baza” javlja.
  Kako zivim u Kotoru Gradu sve se zna…nije valjda da ne znate o pinjezima na FZP. Pa imam i ja ponekoga iz te branse u siroj porodici a naucio sam da slusam…i u Trojku a Boga mi i Dom penzionera od kako J…D…. .ne dolazi..
  Nego da ne znate kako da ukrcate kadeta kad zavrsi tu srednju nautiku?
  Jeste li se pitali gdje oni zavrsavaju kad “diplomiraju”?
  Evo Andrej vec zna da idu na dopune u nekakve brodarske skole u gg.
  Blazen Isus i Marija!!!

 2. Šjor Bjeladine,koju ste vi naobrazbu “uhitili” i kod kojega profešura?Je li njegovo znanje bilo upitno ili pinezima dorečeno ?

 3. Na fakultetu za pomorstvo sve se moze zavrsiti, ali danasnji pomorci nece da uce vec im je lakse prebaciti po koje kilo “belog”a za to im ne treba skola.
  Ja imam predlog da se ugasi fakultet za pomorstvo,jer ovakav nikome ne sluzi nista osim profesorima za palet i”ugradjivanja” a da se napravi Akademija od 3 razreda za Nauticki i Masinski odsjek.
  Dvije godine da su dovoljne da pomorci mogu polagati za kapetane i upravitelje.
  Odakle kadar profesora niko se ne pita, kad znamo da danasnja srednja pomorska skola daje vrlo malo ili nimalo osnovnog znanja pomorcima a niko im ne obezbjedjuje kadeturu/asistenturu.
  Koju skolu i praksu(vaznije u danasnjoj obuci pomoraca) imaju nastavnici koji ovo predlazu?
  Dok na Fakultetu za pomorstvo je potrebno znanje koliko love dati,kojem profesiru (pogotovo profesorima nauticke struke) mada se preko njih moze i kod dosta drugih zavrsiti s’ lovom, pa sto bi onda ucili?
  Toliko fakulteta imamo a kadar najblaze receno “upitan”?

  i

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].