Pomognimo licima sa posebnim potrebama

1
Park Slobode u Kotoru

Prof. dr Milenko Pasinović

prof. dr Milenko Pasinović

Nedostatak rampe za lica sa posebnim potrebama u glavnom gradskom parku gdje pristaju turistički brodići primijetio je naš sugrađanin turizmolog Milenko Pasinović.

U njegovom osvrtu na ovaj problem se navodi: Gužva na ulazu u Park Slobode. Možda mu to nije zvanično ime. Ali, za ovu priliku nije važno. Riječ je o gužvi koja nastaje kada  lica sa posebnim potrebama, najčešće u kolicima, trebaju da siđu , da se ukrcaju na brod koji ih vodi na  Ostrvo Gospe od Škrpjela i Perast. A rampe nema. Neko je zaboravio da se tu nalazi luka za ukrcaj na brodiće koji prevoze do rečene destinacije.

Zaboravio i da napravi rampu, za lica sa posebnim potrebama. Nije kasno. Možda se računalo da rampa nije potrebna jer postoji staza uz sjeverni rukavac rijeke Škurde, ali treba na odgovarajući način informisati korisnike invalidskih kolica i njihove pratioce. Neka se zna da ovaj grad vodi računa o njima. Ne samo zbog toga što su nam gosti, već zato što imaju posebnu potrebu. Hvala u njihovo ime, poručio je Pasinović za Skala radio.

1 KOMENTAR

  1. Poštovani profesore,
    hvala Vam sto ste se oglasili u nase ime odn. u ime osoba sa posebnim potrebama.
    Zelim da kazem da smo u ime Udruzeja paraplegicara Kotor pokrenuli ova pitanja kod nadleznih institucija i organizacija i da smo postigli odredjei napredak. Odn u skladu donesene Odluke Opštine donesene krajem prethodne godine dogovoreno je sa Direkcijom za izgradnju Kotora da se urede pristupne rampe trotoari i sl. u kontak zoni, a sa JKp Kotor da se uradi horizontalna i vertikalna signalizacija za OSI. kako bi ova populacija znala kojim pravcem im je omogućeno bezbjedno kretanje.
    Što se tiče brodića podesnog za ovu populaciju, licno sam u parku trazio adekvatan brodić , medjutim osim katamarana koji je vozio na liniji Prcanj, Muo, Kotor a koji je djelimično pristupačan za OSI drugog nema. Osim velikog broja turista u invalidskim kolicima sa kruzera i domicilno stanovnistvo , kao i iz okruzenja a koje poripada ovoj populaciji, ima akodje potrebu i zelju da na ovakav način konzumira kulturne i prirodne ljepote Boke kotorske.
    Nadam se da ce se od obećanja uskoro preći na djela i da će do pune turističke sezone ovaj problem biti prevazidjen.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].