Povećanje prometa na A/P Tivat zahtijeva izgradnju nove pristanišne zgrade

1
Aerodrom Tivat

Ranko Bošković

Ranko Bošković

Tivatski aerodrom iz godine u godinu bilježi rast broja putnika i aviona.

Ranko Bošković, direktor tivatskog aerodroma je za Skala radio kazao da je oktobar, kao i prethodni mjesec, u toku ove godine bio bolji nego lani.

Povećan je broj putnika za 10,6%, što ukupno za proteklih deset mjeseci iznosi rast saobraćaja od 19.9%.

Bošković očekuje ove godine da ukupan broj putnika bude iznad 865.000, a povećanje saobraćaja na godišnjem nivou nešto preko 19%.

Povećan je i broj aviona.

Prošle godine za ovaj period je bilo 4.343, a ove 4.906 aviona.

Kada bi se ocjenjivala turistička sezona prema onome što je broj putnika koji su stigli preko tivatskog aerodroma, rezultati bi bili izvanredni, smatra Bošković.

Promet putnika koji dolaze preko tivatskog aerodroma u odnosu na ukupan turistički koji posjete crnogorsko primorje je 25%.

Ove godine je problem male pristanišne zgrade i saglasno tome, nakon završetka Državne studije lokacije za Aerodrom Tivat, Akcionarsko društvo Aerodromi Crne Gore raspisalo je tender za projektovanje pristanišne zgrade koja bi imala povećanje korisnog prostora za opsluživanje putnika za preko 6.000 kvadrata, kazao je Bošković.

U ovom trenutku aerodrom raspolaže sa svega 4056 kvadrata, a proširenje bi značajno povećalo propusnu moć i kvalitet usluge.

Ovih dana se završava priprema za objavljivanje tendera za rehabilitaciju i proširenje manevarskih površina na Aerodromu Tivat.

To bi podrazumijevalo popravku piste, izgradnju ramena ili šordera još po 7,7 m sa svake strane piste po standardima i povećanje broja pozicija za avione komercijalne avijacije, a samim tim i povećanje prihvatnih mogućnosti cijelog aerodroma, zaključio je Bošković.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].