Položeno cvijeće na spomen obilježje vođama ustanka crvenih mornara 1918. godine

0
gradonačelnik Stjepčević polaže cvijeće

U znak sjećanja na Pobunu mornara 1918. godine, u okviru programa posjete Kotoru, danas su delegacija češkog grada Prerova i gradonačelnik Kotora Aleksandar Stjepčević položili cvijeće i odali dužnu poštu na spomen obilježju palim mornarima u Škaljarima.

Vođe ustanka crvenih mornara na brodovima Austrougarske flote u Boki Kotorskoj, František Raš, Antun Grabar, Jerko Šižgorić i Mate Brničević strijeljani su 11. februara 1918. godine.

Češka delegacija

Svečanoj ceremoniji polaganja cvijeća na spomen obilježje herojima koji su se suprostavili moćnoj Austrougarskoj monarhiji, preuzimajući zapovjedništvo nad brodovima u Boki sa željom da isplove i pridruže se silama Antante prisustvovali su  predstavnici izvršne vlasti, Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotor i predstavnici Bokeljske mornarice.

Svečanom činu prisustvovali su i predstavnici ambasade Republike Češke u Crnoj Gori, delegacija grada Prerova, predstavnici ambasade i konzulata Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Vojske Crne Gore, Ratne mornarice Crne Gore, UBNOR-a i Antifašista Herceg Novi, predsjednik hrvatskog građanskog društva CG Mario Brguljan, predsjednik Skupštine Opšine Kotor Nikola Bukilica, predstavnici lučke uprave i mnogi drugi predstavnici javnog života Kotora.

Gradonačelnik Kotora Aleksandar Stjepčević je tom prilikom kazao: “Danas smo ovdje da palim borcima odamo počast, da njihova imena i dalje žive u našem sjećanju. Slava vam, vjesnici slobode”.

Stjepčević je pozdravio predstavnike rodnog grada Františeka Raša, grada Prerova i tom prilikom kazao da je ovaj istorijski momenat, sudbina stradalog mornara, spojio Kotor i Prerov, koji su danas ozvaničili pobratimske odnose na obostrano zadovoljstvo i za dobrobit građana dva grada koja će razviti različite vidove saradnje.

cvijeće za junake

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].